Apa yang korang patut tahu tentang Langkawi

Langkawi, nama penuh dia Langkawi Permata Kedah, adalah pulau yang ada 99 pulau kecil kat Selat Melaka.

Pulau ni best gila sebab ada pantai yang cantik, macam-macam aktiviti boleh buat, dan yang paling penting, pulau ni bebas cukai.

Jom tengok apa yang korang patut tahu tentang Langkawi!

Langkawi adalah pulau bebas cukai

Ni yang korang nak dengar ni. Langkawi ni pulau bebas cukai, maksudnya korang boleh beli barang-barang macam coklat, rokok, minuman keras, dan perfume dengan harga murah gila.

Korang boleh shopping sampai puas hati kat sini, tak payah risau pasal GST atau apa-apa cukai lain.

Tapi jangan lupa, ada had maksimum untuk bawa balik barang-barang ni, jangan sampai kena tangkap kat airport pulak.

Photo by Jesse Vermeulen on Unsplash
Advertisements

Langkawi adalah raja segala coklat

Kalau korang suka makan coklat, Langkawi ni memang syurga korang.

Ada banyak kedai coklat kat sini, macam-macam jenis dan rasa coklat ada. Ada coklat biasa, coklat halal, coklat premium, coklat buatan Malaysia, coklat import, semua ada.

Korang boleh rasa coklat-coklat ni sebelum beli, ada yang free sampel kat kedai. Harga coklat kat sini pun murah, sebab pulau bebas cukai kan. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk borong coklat kat Langkawi ni.

Langkawi adalah 5G pertama di Malaysia

Langkawi ni bukan setakat pulau yang cantik, tapi pulau yang canggih juga. Langkawi ni adalah tempat pertama di Malaysia yang ada 5G, teknologi internet yang laju gila.

Dengan 5G ni, korang boleh surf internet, download, stream, dan buat video call dengan mudah dan cepat. Tak ada masalah nak update status atau upload gambar kat sosial media.

Korang boleh share pengalaman korang kat Langkawi dengan kawan-kawan dan keluarga tanpa halangan.

Photo by Oliver on Unsplash
Advertisements

Langkawi ada pantai yang menawan

Salah satu tarikan utama Langkawi adalah pantai-pantainya yang menawan.

Ada banyak pantai yang boleh korang pilih, bergantung pada mood dan selera korang. Kalau korang nak meriah dan happening, korang boleh pergi Pantai Cenang, yang ada banyak kedai, restoran, dan bar kat sekitar.

Kalau korang nak relax dan tenang, korang boleh pergi Pantai Tanjung Rhu, yang ada air yang jernih dan pasir yang halus. Kalau korang nak unik dan eksotik, korang boleh pergi Pantai Pasir Hitam, yang ada pasir berwarna hitam.

Kalau korang nak eksplor dan adventure, korang boleh pergi Pantai Pasir Tengkorak, yang ada hutan dan gua kat sekitar.

Langkawi ada mall yang kecil tapi cukup

Walaupun Langkawi ni pulau, tapi korang tak perlu risau pasal tempat shopping. Langkawi ada mall yang kecil tapi cukup untuk memenuhi keperluan korang.

Antara mall yang ada kat Langkawi ni ialah Cenang Mall, Langkawi Parade Megamall, Jetty Point Duty Free Complex, dan Cosway Langkawi Mall.

Kat mall-mall ni, korang boleh beli barang-barang macam baju, kasut, beg, aksesori, dan barang elektronik. Semua barang ni bebas cukai, jadi korang boleh jimat duit.

Tapi jangan lupa, ada had maksimum untuk bawa balik barang-barang ni, jangan sampai kena tangkap kat airport pulak.

Advertisements

Langkawi ada kemudahan Grab yang mudah

Kalau korang nak bergerak kat Langkawi, korang tak perlu susah-susah cari teksi atau sewa kereta. Langkawi ada kemudahan Grab yang mudah dan murah.

Korang cuma perlu download app Grab, masukkan destinasi korang, dan tunggu driver datang. Harga pun dah tetap, tak perlu tawar-menawar.

Grab ni boleh bawa korang ke mana-mana tempat kat Langkawi, tak kira jauh atau dekat. Korang boleh bayar dengan cash atau guna kad kredit. Senang kan?

Photo by Manish Tulaskar on Unsplash

Langkawi ada kedai makan yang banyak gila

Langkawi ni bukan setakat ada tempat-tempat menarik, tapi juga ada kedai makan yang banyak gila.

Korang boleh makan apa-apa je kat sini, dari masakan Melayu, Cina, India, hingga ke masakan barat, Jepun, Thai, dan lain-lain.

Antara kedai makan yang best kat Langkawi ni ialah Restoran Orkid Ria, yang ada makanan laut yang segar dan sedap, The Kasbah, yang ada makanan fusion yang unik dan kreatif, The Pizza Maker, yang ada pizza yang rangup dan cheesy, dan Restoran Siti Fatimah, yang ada nasi campur yang banyak pilihan.

Korang boleh pilih kedai makan mengikut bajet dan selera korang.

Advertisements