Apa yang paling penting dalam kerja – Ini yang perlu tahu

Kerja tu satu benda penting dalam hidup. Kerja bukan setakat bagi korang duit, tapi juga bagi korang chance untuk belajar, improve, dan tolong orang lain.

Tapi, nak berjaya dalam kerja, korang kena ada beberapa perkara dan sifat yang penting. Apa je perkara dan sifat tu? Meh tengok sama-sama.

Kemahiran

Kemahiran tu benda yang boleh buat korang buat kerja dengan baik dan cepat. Kemahiran ada dua jenis, satu kemahiran teknikal, satu lagi kemahiran interpersonal.

Kemahiran teknikal tu kemahiran yang berkaitan dengan bidang kerja kita, macam guna komputer, bahasa, kira-kira, dan macam-macam lagi.

Kemahiran interpersonal tu kemahiran yang berkaitan dengan cara kita communicate, cooperate, solve problem, dan handle konflik dengan orang lain.

Dua-dua jenis kemahiran ni penting untuk kita ada dan polish dalam kerja kita, sebab ia akan naikkan performance, productivity, dan credibility kita.

Advertisements

Pengetahuan yang luas

Pengetahuan tu benda yang korang dapat bila belajar, experience, dan observe. Pengetahuan yang luas tu benda yang cover banyak bidang, topik, dan isu yang relevan dengan kerja kita.

Pengetahuan yang luas akan tolong korang untuk faham context, background, dan challenge yang korang face dalam kerja. Ia juga akan buka mata kita kepada opportunity, idea, dan innovation yang baru.

Pengetahuan yang luas boleh dapat bila korang membaca, buat research, kursus, seminar, workshop, dan macam-macam lagi.

Photo by Alesia Kaz on Unsplash

Kematangan

Kematangan tu tahap development mental, emosi, dan sosial yang tunjuk yang korang ni bijak, responsible, dan professional.

Kematangan tu penting dalam kerja sebab ia tunjuk korang boleh control diri, buat decision yang betul, dan respect orang lain. Kematangan juga maksud korang boleh terima feedback, belajar dari mistake, dan change ikut requirement.

Kematangan boleh grow bila korang ada experience, reflection, dan advice dari orang yang lebih experienced.

Advertisements

Mampu bekerja secara profesional

Bekerja secara profesional tu bekerja dengan cara yang ikut standard, etika, dan nilai yang ditetapkan oleh company, industry, atau profession korang.

Bekerja secara profesional maksud korang buat kerja dan tanggungjawab kita dengan efficient, quality, dan honest.

Ia juga maksud kita communicate dengan polite, dress dengan proper, dan hargai masa, harta, dan hak orang lain. Bekerja secara profesional akan naikkan image, reputation, dan trust korang dekat boss, customer, colleague, dan orang lain yang berkepentingan.

Kesimpulan

Tu la antara perkara dan sifat yang penting dalam kerja. Dengan ada dan praktis perkara dan sifat ni, korang akan dapat naikkan prestasi, potensi, dan satisfaction korang dalam kerja.

Selain tu, korang juga akan dapat bagi contribution yang positive kepada company, industry, dan society kita. So, jom usaha untuk improve diri dan kerja korang dengan perkara dan sifat yang penting ni.

Semoga artikel ni bermanfaat untuk korang. Tu je, terima kasih. 

Advertisements