Artikel wajib tulis 2000 patah perkataan baru boleh rank dalam google? Ini jawapan yang perlu korang tahu

Artikel wajib tulis 2000 patah perkataan baru boleh rank dalam google! Eh, betul ke ni? Apa sebenarnya hubungan antara panjang artikel dengan SEO?

SEO atau Search Engine Optimization ni sebenarnya satu cara untuk buat website atau blog korang nampak kat halaman pertama google bila orang cari sesuatu. 

Contohnya, kalau korang ada blog pasal tips kecantikan, korang mesti nak orang yang cari tips kecantikan kat google jumpa blog korang kan? Sebab tu korang kena buat SEO.

Tapi SEO ni bukan main-main tau. Banyak benda kena ambil kira. Antaranya ialah:

  • Kata kunci
  • Backlink
  • Mobile-friendly
  • User experience
  • Media sosial
  • Teknikal

Tapi dalam artikel ni, kita nak fokus pada satu je, iaitu konten atau isi kandungan blog korang.

Kenapa konten penting untuk SEO?

Sebab konten ni lah yang buat orang baca blog korang. Kalau konten korang best, orang akan suka dan terus baca sampai habis. 

Google pun akan suka sebab nampak blog korang ada value dan relevan dengan apa yang orang cari. Google pun akan bagi ranking tinggi kat blog korang.

Tapi macam mana nak buat konten yang best? Ada dua perkara utama yang kena ada dalam konten korang, iaitu komprehensif dan relevan.

Advertisements

Komprehensif

Komprehensif maksudnya konten korang kena cover semua aspek yang berkaitan dengan topik tu. Contohnya, kalau korang tulis pasal tips kecantikan, korang kena tulis semua:

  • Jenis-jenis kulit dan masalahnya
  • Produk-produk kecantikan yang sesuai dan selamat
  • Cara-cara menjaga kulit secara dalaman dan luaran
  • Testimoni-testimoni orang yang dah cuba produk atau tips tu
  • Gambar-gambar yang menarik dan jelas

Jangan tinggal apa-apa yang penting.

Relevan

Relevan maksudnya konten korang kena sesuai dengan apa yang orang cari. Contohnya, kalau orang cari tips kecantikan, jangan korang tulis pasal tips kesihatan pulak. 

Korang kena pastikan kata kunci yang korang guna dalam konten tu sama dengan apa yang orang taip kat google.

Ok, dah faham kan kenapa konten penting untuk SEO? Sekarang kita nak jawab soalan utama kita tadi.

Adakah artikel wajib tulis 2000 patah perkataan baru boleh rank dalam google?

Advertisements

Jawapannya ialah…tidak semestinya!

Eh, macam mana tu?

Bukannya panjang artikel tu penting untuk SEO? Ya, panjang artikel tu memang ada pengaruh pada SEO. Tapi bukan bermakna korang kena tulis 2000 patah perkataan baru boleh rank dalam google.

Sebab apa? Sebab panjang artikel tu bukan satu-satunya faktor yang menentukan ranking. Macam aku cakap tadi, ada banyak lagi faktor lain yang kena ambil kira. 

Kalau korang tulis 2000 patah perkataan tapi konten korang tak best, tak relevan, tak ada kata kunci, tak ada backlink, tak mobile-friendly, tak user-friendly dan tak teknikal-friendly, korang punya artikel tetap susah nak rank dalam google.

Jadi, apa yang korang kena buat? Korang kena pastikan konten korang memenuhi semua faktor-faktor SEO yang aku sebut tadi. Dan yang paling penting, korang kena tulis konten yang sesuai dengan niat dan keperluan pembaca. 

Korang kena faham apa yang pembaca nak tahu, nak belajar, nak selesaikan masalah atau nak buat keputusan.

Kalau korang boleh buat semua tu, tak kisah lah korang tulis 500 patah perkataan atau 5000 patah perkataan. Yang penting konten korang best dan berguna untuk pembaca. Google pun akan suka dan bagi ranking tinggi kat blog korang.

Panjang dan pendek artikel: Mana yang lebih baik?

Kalau korang tanya aku, aku akan cakap bergantung pada topik dan tujuan artikel tu. Ada topik yang memerlukan penjelasan yang panjang dan detail, ada yang cukup dengan penjelasan yang ringkas dan padat. 

Ada tujuan yang nak ajar orang sesuatu, ada yang nak buat orang beli sesuatu.

Jadi, korang kena tahu apa yang korang nak sampaikan dan apa yang pembaca tu nak dapatkan dari artikel korang. Kalau korang rasa artikel korang dah cukup komprehensif dan relevan dengan 1000 patah perkataan, tak perlu lah tambah lagi sampai 2000 patah perkataan.

Kalau korang rasa artikel korang masih kurang komprehensif dan relevan dengan 2000 patah perkataan, boleh lah tambah lagi sampai 3000 patah perkataan.

Yang penting, jangan tulis panjang-panjang atau pendek-pendek semata-mata nak ikut standard orang lain atau mitos-mitos tentang SEO. Tulis ikut keperluan konten dan pembaca. Google tak bodoh nak menilai macam tu. 

Kalau korang tulis panjang-panjang tapi tak ada isi, pembaca akan bosan dan berhenti baca. Kalau korang tulis pendek-pendek tapi tak ada makna, pembaca akan kecewa dan tak percaya.

Advertisements

Kesimpulan

Dalam artikel ni, aku dah share dengan korang jawapan kepada soalan, adakah artikel wajib ditulis sampai 2000 patah perkataan baru boleh rank dalam google?

Jawapannya ialah tidak semestinya. 

Sebab panjang artikel tu bukan satu-satunya faktor yang menentukan ranking. Korang kena pastikan konten korang komprehensif dan relevan dengan topik dan kata kunci yang korang pilih. 

Korang juga kena ambil kira faktor-faktor SEO lain macam backlink, mobile-friendly, user experience, media sosial dan teknikal. Dan yang paling penting, korang kena tulis konten yang sesuai dengan keperluan pembaca.

Kalau korang boleh buat semua tu, insyaAllah blog korang akan rank dalam google dan dapat banyak trafik percuma setiap hari. 

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal SEO dan cara buat blog yang power, boleh follow blog aku ni.

Advertisements