Berapa gaji blogger dalam sebulan ? – Jom tengok

Apa itu blog dan kenapa orang nak buat blog?

Blog adalah singkatan daripada web log, yang bermaksud catatan atau artikel di internet.

Blog ni boleh diibaratkan sebagai buku harian secara online yang korang boleh kongsikan dengan orang ramai.

Blog biasanya mengandungi content yang berkaitan dengan minat, hobi, pengalaman, atau pendapat korang. Blog juga boleh digunakan untuk menyampaikan maklumat, berita, atau ilmu kepada pembaca.

Orang buat blog kerana pelbagai sebab, antaranya adalah:

  • Untuk meluahkan perasaan, idea, atau kreativiti korang. Blog boleh jadi tempat untuk korang bebas menulis apa sahaja yang korang rasa, fikir, atau buat. Korang boleh tulis tentang kehidupan korang, cita-cita korang, masalah korang, atau apa-apa sahaja yang korang nak luahkan. Blog boleh jadi terapi untuk korang melegakan stres, mengurangkan kesunyian, atau meningkatkan keyakinan diri.
  • Untuk meluaskan ilmu dan pengetahuan korang. Blog boleh jadi tempat untuk korang belajar dan mengajar tentang apa-apa sahaja yang korang suka, sama ada itu tentang sains, seni, sukan, atau sejarah. Korang boleh baca blog orang lain yang pakar atau berpengalaman dalam bidang yang korang minati dan dapat ilmu daripada mereka. Korang juga boleh tulis blog tentang apa yang korang tahu dan kongsi ilmu korang dengan orang lain.
  • Untuk menjana pendapatan secara online. Blog boleh jadi sumber pendapatan yang lumayan untuk korang, jika korang tahu cara untuk buat duit dengan blog. Ada beberapa cara yang boleh korang gunakan untuk buat duit dengan blog, seperti Google Ads, Affiliate Marketing, Produk atau Perkhidmatan Sendiri, dan sebagainya. Aku akan terangkan lebih lanjut tentang cara-cara ni nanti.
Advertisements

Bagaimana cara untuk buat blog?

Buat blog sebenarnya tidaklah susah, asalkan korang ada komputer atau telefon pintar dan sambungan internet.

Korang hanya perlu ikut langkah-langkah mudah ni:

  • Pilih platform blog yang korang nak guna. Platform blog adalah tempat di mana korang boleh buat dan simpan blog korang. Ada banyak platform blog yang percuma dan mudah digunakan, macam Blogger, WordPress, atau Medium. Korang boleh pilih mana-mana yang korang suka, tapi aku cadangkan korang guna WordPress, sebab ia adalah platform blog yang popular dan fleksibel.
  • Daftar akaun dengan platform blog yang korang pilih. Korang hanya perlu isi maklumat asas seperti nama, emel, kata laluan, dan nama blog korang. Nama blog korang adalah nama yang akan muncul di URL blog korang, seperti https://namablogkorang.wordpress.com. Korang boleh pilih nama blog yang unik, menarik, dan sesuai dengan niche atau topik blog korang.
  • Reka bentuk blog korang. Korang boleh ubah suai reka bentuk, tema, warna, fon, dan logo blog korang mengikut kesesuaian dan kreativiti korang. Korang boleh guna tema yang sedia ada atau buat tema sendiri. Korang juga boleh tambah fungsi atau ciri-ciri yang korang nak pada blog korang, seperti menu, widget, sosial media, atau butang kongsi.
  • Tulis content untuk blog korang. Ini bahagian yang paling penting dan paling menyeronokkan dalam buat blog. Korang boleh tulis apa-apa sahaja yang korang nak pada blog korang, asalkan ia berkualiti, relevan dengan isu semasa, dan menarik. Korang boleh tulis tentang pengalaman, pendapat, ilmu, tips, ulasan, atau cerita korang. Korang juga boleh letak gambar, video, audio, atau pautan pada blog korang untuk menambah nilai dan daya tarikan. Korang boleh tulis kandungan blog korang bila-bila masa dan mana-mana tempat yang korang suka.

Cara buat duit dengan blog

Buat blog memang seronok, tetapi buat duit dengan blog lagi seronok. Siapa yang tak nak dapat duit dengan menulis apa yang kita suka, kan?

Tetapi, buat duit dengan blog bukanlah sesuatu yang senang atau cepat. Ia memerlukan komitmen, usaha, dan strategi yang betul untuk mencapai kejayaan.

Bukan semua orang yang buat blog akan dapat buat duit dengan blog. Ada banyak faktor yang mempengaruhi gaji seorang blogger, antaranya adalah cara korang buat duit dengan blog.

Advertisements

Anggaran gaji seorang blogger

Gaji seorang blogger bergantung kepada banyak faktor, seperti niche, kualiti, kuantiti, frekuensi, dan sumber pendapatan blog.

Tidak ada jawapan yang tepat atau tetap untuk soalan ini, kerana setiap blogger mempunyai pengalaman, prestasi, dan pendapatan yang berbeza.

Secara umum, korang boleh membuat anggaran gaji seorang blogger berdasarkan kepada cara buat duit dengan blog yang korang gunakan.

  • Google Ads: Gaji seorang blogger yang menggunakan Google Ads bergantung kepada jumlah klik dan bayaran per klik (CPC) yang korang dapat. CPC pula bergantung kepada niche, lokasi, dan jenis iklan yang korang paparkan. Secara purata, CPC di Malaysia adalah sekitar RM0.50. Jadi, jika korang dapat 1000 klik sebulan, korang boleh dapat RM500 sebulan. Tetapi, untuk dapat 1000 klik sebulan, korang perlu ada trafik yang sangat ramai, mungkin dalam jutaan pengunjung sebulan. Ini bukanlah sesuatu yang mudah untuk dicapai, terutama untuk blog baru atau kecil. Jadi, jangan harapkan korang boleh dapat gaji yang tinggi dengan Google Ads sahaja, melainkan korang ada blog yang sangat popular dan banyak pembaca setia.
  • Affiliate marketing: Gaji seorang blogger yang menggunakan Affiliate Marketing bergantung kepada jumlah jualan atau pendaftaran yang korang dapat dan komisen yang korang terima. Komisen pula bergantung kepada produk atau perkhidmatan yang korang promosikan dan syarikat yang korang bekerjasama. Secara purata, komisen untuk Affiliate Marketing di Malaysia adalah sekitar 10%. Jadi, jika korang dapat 100 jualan sebulan dengan harga produk RM100, korang boleh dapat RM1000 sebulan. Tetapi, untuk dapat 100 jualan sebulan, korang perlu ada trafik yang berkualiti, yang bermaksud pembaca yang berminat dan bersedia untuk membeli produk atau perkhidmatan yang korang tawarkan. Ini juga bukanlah sesuatu yang mudah untuk dicapai, terutama jika korang tidak menulis kandungan yang meyakinkan dan menarik. Jadi, jangan harapkan korang boleh dapat gaji yang tinggi dengan Affiliate Marketing sahaja, melainkan korang ada blog yang sangat relevan dan banyak pembaca yakin.
  • Produk atau perkhidmatan sendiri: Gaji seorang blogger yang menggunakan Produk atau Perkhidmatan Sendiri bergantung kepada jumlah produk atau perkhidmatan yang korang jual dan harga yang korang tetapkan. Harga pula bergantung kepada nilai, permintaan, dan penyelesaian yang produk atau perkhidmatan korang tawarkan. Secara purata, harga untuk Produk atau Perkhidmatan Sendiri di Malaysia adalah sekitar RM50. Jadi, jika korang dapat 1000 jualan sebulan, korang boleh dapat RM50,000 sebulan. Tetapi, untuk dapat 1000 jualan sebulan, korang perlu ada trafik yang sangat besar, yang bermaksud pembaca yang sangat ramai dan memerlukan produk atau perkhidmatan korang. Ini juga bukanlah sesuatu yang mudah untuk dicapai, terutama jika korang tidak menghasilkan dan memasarkan produk atau perkhidmatan korang dengan baik. Jadi, jangan harapkan korang boleh dapat gaji yang tinggi dengan Produk atau Perkhidmatan Sendiri sahaja, melainkan korang ada blog yang sangat berkualiti dan banyak pembaca puas.

Kesimpulan

Dari apa yang aku tulis di atas, korang boleh lihat bahawa gaji seorang blogger dalam sebulan adalah sangat berbeza-beza dan tidak tetap.

Ia bergantung kepada banyak faktor, seperti cara korang buat duit dengan blog, niche, kualiti, kuantiti, frekuensi, dan sumber pendapatan blog.

Tidak ada formula atau jalan pintas yang boleh menjamin korang dapat gaji yang tinggi dengan blog. Korang perlu bersabar, berusaha, dan belajar dari pengalaman untuk meningkatkan prestasi dan pendapatan blog korang.

Secara purata, gaji seorang blogger di Malaysia adalah sekitar RM1000 hingga RM5000 sebulan, tetapi ada juga yang dapat lebih daripada itu. Ini anggaran yang based kepada statistik dan testimoni daripada blogger-blogger yang berjaya di Malaysia.

Tapi, korang tak boleh nak bandingkan diri korang dengan orang lain, kerana setiap blogger ada situasi dan cabaran yang berbeza beza.

Korang perlu fokus pada blog korang sendiri dan cari cara yang sesuai dengan diri korang sendiri untuk buat duit dengan blog.

Advertisements