Berapa gaji foodpanda delivery?

Kerja ni macam mudah, tapi banyak cerita menarik di sebaliknya. Jom kita bahas panjang tentang ni.

Bagaimana pendapatan riders dikira?

Bergantung pada jumlah trip: Pertama, korang kena ingat pendapatan rider ni berubah-ubah, bergantung pada berapa banyak trip yang mereka dapat sehari.

Ada yang buat full-time, boleh sampai 10 jam lebih sehari, dan ada yang part-time, ada yang cuma beberapa jam je.

Anggaran pendapatan: Kita buat kira-kira sikit. Anggaplah seorang rider ambil masa sejam untuk hantar satu order, pendapatan kasar per order tu dalam RM8.

Kalau dia kerja 160 jam sebulan, korang boleh jangka dalam RM1,280 sebulan. Tapi, ini cuma anggaran, realitinya boleh jadi berbeza​​ beza.

Advertisements

Realiti sebenar kerja ni

Kerja tak menentu: Kerja sebagai rider ni unik, sebab pendapatan boleh berubah-ubah. Faktor-faktor macam cuaca, jumlah pesanan, dan keadaan trafik semua boleh mempengaruhi pendapatan harian.

Strategi penting: Riders yang dah ada pengalaman dan strategi baik biasanya boleh jana lebih. Mereka yang kenal selok-belok bandar dan pandai pilih order boleh handle beberapa order serentak dengan efisien. Kadang-kadang, kalau nasib baik, dapat order besar untuk event atau parti yang boleh naikkan pendapatan dengan banyak!

Potensi pendapatan tinggi untuk top performers

Bukan semua sama: Penting untuk ingat, tak semua rider dapat pendapatan yang sama. Ada yang buat kerja ni sebagai kerja sampingan, ada yang serius dan buat full-time. Riders yang berjaya, yang kenal bandar sangat baik, boleh jana lebih.

Mereka ni biasanya dapat handle multiple orders dengan pantas dan tepat, dan ada peluang untuk dapat extra jika hantar order pada waktu lewat malam atau awal pagi.

Advertisements

Kesimpulan

Jadi, gaji sebagai Foodpanda delivery rider ni sebenarnya bergantung pada usaha individu dan keadaan hari itu. Ada hari yang sibuk dan lumayan, ada hari yang tenang dan kurang pendapatan.

Tapi bagi mereka yang berdedikasi dan pandai guna strategi, peluang untuk jana pendapatan yang lumayan tu memang ada.

Untuk korang yang berminat atau tengah fikir-fikir nak cuba, semoga info ni bermanfaat! Selamat mencuba dan semoga berjaya!

Advertisements