Berapa gaji graphic designer

Gaji Graphic Designer untuk fresh grad

  • Fresh grad biasanya mula bekerja sebagai Junior Graphic Designer
  • Gaji purata: RM2,000 hingga RM2,800 sebulan
  • Faktor yang mempengaruhi: lokasi pekerjaan, saiz syarikat, dan industri

Bila kita baru je grad dan nak masuk bidang graphic design, biasanya kita akan start sebagai Junior Graphic Designer dulu. 

Gaji fresh grad ni memang tak lah tinggi sangat, tapi jangan risau, sebab kita baru nak belajar dan gain experience, kan? Gaji purata untuk fresh grad dalam bidang ni biasanya dalam lingkungan RM2,000 hingga RM2,800 sebulan. 

Tapi, gaji ni jugak bergantung pada lokasi pekerjaan, saiz syarikat, dan industri yang korang masuk.

Gaji graphic designer
Advertisements

Gaji Graphic Designer yang ada pengalaman

  • Graphic Designer dengan pengalaman lebih kurang 3 hingga 5 tahun
  • Gaji purata: RM3,500 hingga RM5,000 sebulan
  • Faktor yang mempengaruhi: tahap kemahiran, prestasi kerja, dan tanggungjawab

Bila kita dah ada pengalaman dalam 3 hingga 5 tahun, gaji kita pun mula naik sikit, sebab kita dah ada kemahiran yang lebih mantap dan boleh contribute lebih banyak pada syarikat, betul tak? 

Gaji purata untuk graphic designer dengan pengalaman ni dalam lingkungan RM3,500 hingga RM5,000 sebulan. 

Tapi macam biasa, gaji ni jugak bergantung pada tahap kemahiran kita, prestasi kerja, dan tanggungjawab yang kita pegang dalam syarikat.

Gaji untuk Senior Graphic Designer

  • Graphic Designer dengan pengalaman lebih 5 tahun
  • Gaji purata: RM5,000 hingga RM8,000 sebulan
  • Faktor yang mempengaruhi: kemahiran kepimpinan, inovasi, dan prestasi kerja

Bila kita dah ada pengalaman lebih 5 tahun, kita mungkin dah naik pangkat jadi Senior Graphic Designer. Gaji kita pun makin naik, dalam lingkungan RM5,000 hingga RM8,000 sebulan. 

Tapi, kita kena ingat yang sebagai senior, kita kena ada kemahiran kepimpinan, inovasi, dan prestasi kerja yang cemerlang, baru lah syarikat nak hargai kita, kan?

Advertisements

Gaji Graphic Designer bagi yang bekerja freelance

  • Bebas bekerja untuk pelbagai client dan projek
  • Gaji purata: bergantung pada projek, tahap kemahiran, dan reputasi
  • Faktor yang mempengaruhi: jumlah projek, kecekapan masa, dan networking

Kalau kita rasa macam tak nak terikat dengan satu syarikat je, kita boleh cuba jadi Freelance Graphic Designer pulak. Bekerja secara freelance ni kita bebas nak ambil pelbagai klien dan projek, dan gaji kita bergantung pada projek yang kita ambil, tahap kemahiran kita, dan reputasi kita dalam industri.

Tapi, nak jadi freelancer ni, kita kena pandai manage masa, cari projek, dan jalin hubungan dengan klien. Kalau kita rajin dan pandai networking, memang boleh je kita dapat gaji yang lumayan sebagai freelancer.

Gaji graphic designer

Tips untuk tingkatkan gaji dalam bidang Graphic Designer

  • Upgrade kemahiran kita dengan belajar teknik baru atau guna software terkini
  • Ambil sertifikasi yang relevan untuk tambah nilai pada resume kita
  • Tunjukkan inovasi dan kreativiti dalam hasil kerja kita
  • Networking dengan rakan industri dan klien untuk dapat lebih peluang

Kita tak boleh puas hati dengan gaji semasa je, kan? Jadi, kita kena usaha tingkatkan gaji kita sebagai graphic designer. Antara tips yang boleh kita cuba ialah:

  1. Upgrade kemahiran kita dengan belajar teknik baru atau guna software terkini, supaya kita lebih kompeten dan boleh tawarkan lebih banyak pada syarikat atau klien.
  2. Ambil sertifikasi yang relevan untuk tambah nilai pada resume kita. Contohnya, ada je kursus atau sijil yang boleh kita ambil untuk jadi Adobe Certified Expert atau Certified Graphic Designer.
  3. Tunjukkan inovasi dan kreativiti dalam hasil kerja kita. Jangan takut nak cuba idea baru, sebab kita tak tahu, mungkin idea kita tu yang jadi game-changer dalam industri ni.
  4. Networking dengan rakan industri dan klien untuk dapat lebih peluang. Bila kita kenal ramai orang, kita boleh dapat lebih projek, lebih ilmu, dan lebih inspirasi.

So ini lah sedikit sebanyak info yang boleh kita kongsikan tentang gaji graphic designer.

Advertisements