Berapa gaji software developer

Gaji berdasarkan pengalaman

Untuk fresh graduates: Bagi korang yang baru je grad dan nak mula kerjaya sebagai software developer, gaji permulaan yang korang boleh jangka adalah sekitar RM 3,300 sebulan. Exciting kan mula langkah pertama dalam industri ni!

Software engineer: Kalau korang dah ada pengalaman sikit sebagai software engineer, gaji purata yang korang boleh harapkan adalah RM 4,901 sebulan. Best tu, kan?

Advertisements

Gaji mengikut lokasi di Malaysia

Kuala Lumpur dan Selangor: Di ibu kota dan negeri jiran, gaji untuk software developer ni agak tinggi. Di KL, korang boleh jangka lebih kurang RM 5,250 sebulan, manakala di Selangor pulak RM 4,750.

Penang dan Johor: Di Penang, gaji purata adalah RM 4,250, dan di Johor, RM 4,000. Tak kurang hebatnya!

Gaji purata tahunan dan range gaji

Gaji purata nasional: Mengikut data dari Glassdoor, gaji purata tahunan untuk seorang software developer di Malaysia adalah RM 52,800. Tapi, range gaji ni boleh berubah dari RM 47,107 hingga RM 92,882. Luas jugak beza tu, bergantung pada skill dan pengalaman korang.

Data dari PayScale: PayScale pula melaporkan gaji purata tahunan adalah RM 44,931, dengan range gaji dari RM 4,000 hingga RM 115,000. Plus, ada bonus dari RM 4,000 hingga RM 15,000!

Advertisements

Ringkasan

Nak jadi software developer di Malaysia memang menyeronokkan dan memberi peluang gaji yang menarik. Gaji yang korang boleh dapat bergantung pada pengalaman, skill, dan lokasi kerja.

Tak kira baru mula atau dah berpengalaman, peluang untuk naik dalam industri ni memang ada.

Semoga info ni membantu korang, sama ada yang baru mula atau yang sedang cari peluang baru dalam bidang ni. Selamat berjaya!

Advertisements