Berapa gaji web designer?

Apa itu web designer?

Web designer ni orang yang buat web pages dan apps yang cantik-cantik dan menarik untuk individu, syarikat atau entiti lain. 

Mereka kena work dengan clients mereka untuk bagi website atau app tu ada teknikal dan grafik yang best. Ada jugak web designer yang tolong jaga website untuk customers mereka lepas dah siap.

Web designer ni kena ada skills yang power-power dalam bidang-bidang macam:

  • Graphic design
  • Web programming
  • User interface (UI)
  • User experience (UX)
  • Search engine optimization (SEO)
  • Testing and troubleshooting
Berapa gaji web designer?
Advertisements

Berapa gaji web designer di Malaysia?

Kalau korang nak tahu berapa gaji web designer di Malaysia, aku ada data dari PayScale, JobStreet dan Indeed. 

Gaji purata web designer di Malaysia ialah antara RM 2,700 hingga RM 4,000 sebulan. Gaji ni bergantung kepada beberapa faktor macam:

  • Tahap pengalaman
  • Kemahiran
  • Kelayakan
  • Lokasi
  • Jenis syarikat

Biasanya, web designer yang ada pengalaman, kemahiran dan kelayakan yang tinggi akan dapat gaji yang tinggi jugak. Lokasi dan jenis syarikat pun boleh mempengaruhi gaji web designer. 

Contohnya, web designer yang kerja kat KL atau Selangor mungkin dapat gaji yang lebih tinggi daripada yang kerja kat negeri-negeri lain. 

Sama jugak dengan web designer yang kerja kat syarikat besar atau famous mungkin dapat gaji yang lebih tinggi daripada yang kerja kat syarikat kecil atau kurang dikenali.

Apa cabaran dan manfaat menjadi web designer?

Macam mana-mana kerjaya lain, jadi web designer pun ada cabaran dan manfaatnya. Antara cabaran yang mungkin korang hadapi sebagai web designer ialah:

  • Kena puaskan hati dan meet expectation clients
  • Kena keep up dengan teknologi dan trend terkini
  • Kena kerja dalam deadline yang singkat atau ketat
  • Kena bertanggungjawab terhadap security dan functionality website atau app

Tapi, jadi web designer pun ada manfaatnya macam:

  • Boleh unleash kreativiti dan inovasi korang
  • Boleh belajar skills baru dan improve knowledge korang
  • Boleh ada peluang kerjaya yang wide dan diverse
  • Boleh kerja secara flexible dan boleh work from home
berapa gaji web designer
Advertisements

Macam mana nak jadi web designer?

Kalau korang berminat nak jadi web designer, korang kena ada kelayakan dan skills yang sesuai. Antara kelayakan yang boleh korang dapatkan ialah:

  • Diploma atau ijazah dalam bidang graphic design, computer programming, multimedia atau bidang related
  • Sijil atau kursus dalam bidang web design, web programming atau bidang related

Antara skills yang kena korang master ialah:

  • *Programming languages macam HTML, CSS, JavaScript, PHP, etc
    • Design tools macam Photoshop, Illustrator, etc.
    • UI and UX principles and practices
    • SEO techniques and strategies
    • Testing and troubleshooting methods and tools

    Selain daripada kelayakan dan skills, korang juga kena ada passion dan interest dalam web design. Korang kena rajin belajar dan update diri dengan perkembangan terkini dalam bidang ni. 

    Korang juga kena ada portfolio yang menunjukkan hasil kerja korang sebagai web designer.

Kesimpulan

Web designer ialah kerjaya yang menarik dan mencabar. Web designer boleh rekabentuk, cipta dan kod web pages dan apps yang cantik-cantik dan menarik untuk individu, syarikat atau entiti lain. 

Web designer perlu ada kelayakan dan skills yang sesuai untuk jadi web designer. Gaji web designer di Malaysia ialah antara RM 2,700 hingga RM 4,000 sebulan.

Semoga artikel ni bermanfaat untuk korang yang nak tahu lebih lanjut tentang web designer. 

Advertisements