Berapa gaji Youtuber – Ini yang perlu korang tahu

Banyak orang terfikir, berapa agaknya pendapatan Youtuber ni, kan? Jadi, mari kita deep dive ke dalam topik ni!

Macam mana youtuber jana pendapatan?

Tapi, tak semua sama, bergantung pada banyak faktor macam jumlah view, clicks on ads, dan kualiti iklan tu sendiri​​​​.

Advertisements

Pendapatan berdasarkan views

Nak tau tak, berapa youtuber buat duit dari setiap view? Dengan Google AdSense, youtuber boleh dapat antara $.01-$.03 untuk setiap view.

Kalau kita kira, seorang youtuber purata buat $.18 per view atau $18 untuk setiap 1,000 views. Kalau video tu dapat 1 juta views, wow, boleh dapat sampai $18,000 tu!​​​​.

Pengaruh jumlah subscribers

Tak lupa, jumlah subscribers pun penting. Walaupun YouTube tak bayar berdasarkan jumlah subscribers, tapi kalau ada lebih banyak subscribers, kemungkinan besar untuk dapat lebih banyak views pun tinggi.

Contoh, seorang youtuber dengan 1 juta subscribers boleh jana kira-kira $60,000 setahun, dan yang ada 100k subscribers boleh dapat minimum $24,000 setahun​​.

Advertisements

Syarat nak join youtube partner program

Plus, mesti setuju dengan syarat dan terma program tu dan ada akaun AdSense. Dengan program ni, youtuber boleh mula jana duit dari iklan dalam video mereka​​.

Pendapatan lain selain iklan

Dalam affiliate marketing, youtuber dapat bayaran bila viewers klik link dalam description dan beli produk tu. Dan ramai youtuber yang berjaya buka kedai online jual barang-barang macam baju, topi, mainan, atau skincare. Best kan?​​.

Advertisements

Kesimpulannya

Gaji Youtuber ni memang berbeza-beza dan banyak bergantung pada faktor seperti jenis kandungan, jumlah view, dan engagement dari audience. Pendapatan boleh datang dari iklan, sponsorships, affiliate marketing, dan jualan merchandise.

Advertisements