Bisnes kecil yang menguntungkan

Bisnes kecil atau mikro adalah bisnes yang mempunyai modal rendah, pekerja sikit, dan operasi mudah.

Bisnes kecil boleh jadi sumber pendapatan tambahan atau utama, bergantung pada usaha dan strategi korang.

Tapi, bisnes apa yang boleh buat duit dengan cepat, masyuk, dan mudah? Jom kita lihat beberapa contoh bisnes kecil yang menguntungkan.

Jual makanan atau minuman

Makanan dan minuman adalah keperluan asas manusia. Orang sentiasa lapar dan haus, jadi permintaan untuk makanan dan minuman sentiasa tinggi.

Korang boleh jual apa-apa je kalau korang pandai masak or bancuh air. Boleh jual online atau offline, kat rumah atau kat pasar malam. Yang penting, kena pastikan kualiti, harga, dan promosi korang menarik dan bersaing.

Contoh yang banyak viral sekarang ni, kek tapak kuda, kek coklat, dan macam macam lagi. Korang tinggal nak belajar dan buat je. Confirm laku keras.

Photo by Kishor on Unsplash
Advertisements

Jual barang-barang terpakai

Barang-barang terpakai yang korang tak nak atau tak pakai dah boleh jadi harta karun untuk orang lain.

Ramai orang tak mampu nak beli barang yang korang ada. So try la jual.

Korang boleh jual barang-barang macam baju, kasut, beg, buku, perabot, atau apa-apa je yang masih elok dan boleh digunakan.

Korang boleh jual kat platform online macam Carousell, Mudah, atau Shopee. Atau, korang boleh buat garage sale kat rumah korang sendiri.

Korang boleh dapat duit sambil kemas rumah. Win-win situation, kan?

Buat servis atau kerja freelance

Kalau korang ada skill atau bakat tertentu, korang boleh offer servis atau kerja freelance kat orang lain.

Contohnya, korang boleh buat servis tulis artikel, design logo, edit video, buat website, ajar tuition, atau apa-apa je yang korang pandai dan orang lain perlukan.

Korang boleh cari pelanggan kat platform online macam Fiverr, Upwork, atau Freelancer. Atau, korang boleh promosi kat social media korang.

Korang boleh buat kerja ikut masa korang sendiri, dan dapat bayaran mengikut kualiti kerja korang.

Advertisements

Jual produk digital

Produk digital adalah produk yang boleh dijual dan didownload secara online, tanpa perlu ada stok fizikal atau penghantaran.

Contohnya, korang boleh jual ebook, kursus online, podcast, atau software. Cuba makan masa sikit la nak buat. Tapi bila dah siap, lepas tu jual, pergh masyuk.

Produk digital ni boleh jana pendapatan pasif, maksudnya korang boleh dapat duit walaupun korang tak buat apa-apa, sebab produk tu dah siap dan boleh dijual berulang kali. Mantap kan?

Korang cuma perlu buat promosi dan maintain kualiti produk korang.

Photo by Ash Edmonds on Unsplash

Jadi influencer

Influencer adalah orang yang ada pengaruh atau followers ramai kat social media macam Instagram, Facebook, YouTube, atau TikTok. Tapi amik masa sikit la.

Korang boleh jadi influencer kalau korang ada konten yang menarik, berguna, atau menghiburkan. Korang boleh dapat duit dari iklan, sponsorship, endorsement, atau jual produk sendiri.

Tapi, jadi influencer ni bukan senang, korang kena rajin update, interaksi dengan followers, dan jaga imej korang.

Advertisements

Jual kraf tangan

Kraf tangan adalah produk yang dibuat dengan tangan, menggunakan bahan-bahan macam kain, kayu, kertas, atau manik.

Contohnya, korang boleh jual bantal, beg, brooch, lukisan, atau perhiasan. Kraf tangan ni ada nilai seni dan unik, sebab setiap produk tu ada sentuhan korang.

Korang boleh jual kat platform online macam Etsy, atau kat bazaar atau karnival. Korang boleh tunjuk kreativiti korang dan dapat penghargaan dari pelanggan korang.

Advertisements