Boleh ke bawa kucing naik kapal terbang?

Polisi syarikat penerbangan

Ok, pertama sekali, setiap syarikat penerbangan ada polisi tersendiri bab bawa kucing ni. Jadi tak semua kapal terbang korang boleh bawa kucing.

Ada yang ok je bawa dalam kabin, ada pulak yang letak kucing di ruang kargo. So ni yang korang kena tahu.

Advertisements

Apa yang kena check?

  1. Kena book awal: Jangan lupa, tempah tempat untuk si bulus awal-awal.
  2. Tengok saiz dan berat: Ada had untuk saiz dan berat kucing yang dibenarkan naik kabin.
  3. Pastikan sihat dan vaksin cukup: Jaga kesihatan kucing, dan pastikan vaksinasi dia lengkap.

Jaga kesihatan kucing

Kita mesti pastikan kucing kita dalam keadaan sihat sebelum terbang. Kesihatan kucing tu penting!

Advertisements

Check-up dulu!

  • Bawa jumpa vet: Sebelum terbang, bawa kucing kita jumpa doktor haiwan untuk check-up. Kena dapatkan report untuk kesihatan kucing tu.
  • Kena ada sijil kesihatan: Ada syarikat penerbangan yang minta sijil kesihatan dari vet. So ni pun korang kena prepare. Termasuk lah sijil vaksin.

Tips bawa kucing terbang

Dah settle semua syarat, kita fokus pulak buat si comel ni selesa sepanjang perjalanan.

Advertisements

Bersiap sedia sebelum terbang

  1. Biasakan dengan peti perjalanan: Ajar kucing kita biasa dengan peti perjalanan dia.
  2. Jaga makanan dan air: Jangan bagi makan berat sebelum terbang. Air sikit dan makanan ringan dah cukup.
  3. Bawa barang keperluan: Jangan lupa bawa barang seperti selimut kecil, mainan kesayangan dia.

Kesimpulan

Bawa kucing naik kapal terbang tu boleh je, asalkan kita tahu dan ikut semua polisi syarikat penerbangan. Korang kena tanya pada syarikat kapal terbang tu sendiri.

Boleh email or chat dengan diorang di media sosial. Lain syarikat, lain polisi.

Selain tu, penting gak untuk jaga kesihatan dan keselesaan kucing kita.

Jadi, jangan risau, dengan persediaan yang rapi, perjalanan dengan si bulus pasti jadi pengalaman yang best untuk korang berdua. Selamat berjalan!

Advertisements