Boros: Punca duit cepat habis yang tak boleh ditolak

Demand tinggi, duit pun melambai

Korang pernah tak rasa macam, “Eh, kenapa barang-barang semua naik harga, tapi gaji aku tak naik-naik?”

Kalau korang rasa macam tu, korang tak sorang. Tapi, jangan cepat salahkan ekonomi je. Kadang-kadang kita sendiri yang demand tinggi.

Kita nak makan sedap, pakai cantik, jalan-jalan pun mesti tempat yang Instagrammable. Bila demand tinggi, duit pun jadi korban.

Advertisements

Taste tinggi, duit pun terbang

Ni lagi satu hal. Kalau taste korang tinggi, memang laju je duit tu terbang. Nak pakai baju branded, makan kat cafe mahal, atau pun beli gadget terkini.

Bila taste tinggi, memang duit pun kena ready untuk “sacrifice”. Jadi, fikir-fikirkan lah, adakah semua benda tu perlu?

Tak peduli inflasi

Inflasi memang ada, kita tak boleh nafikan. Tapi, kalau korang tak peduli langsung pasal inflasi yang berlaku, memang susah la nak jimat.

Contohnya, harga barang naik, tapi korang still beli macam biasa tanpa fikir dua kali. Ini bukan pasal ekonomi je, tapi pasal kita sendiri yang tak ambil tahu.

Advertisements

Lifestyle yang glamour

Korang suka tak lifestyle yang glamour? Suka pergi event, socialize, dan sebagainya?

Memang best, tapi korang pernah fikir tak berapa banyak duit yang korang habiskan untuk maintain lifestyle tu? Kadang-kadang kita sendiri yang buat duit kita cepat habis sebab nak tunjuk yang kita ni “up to date”.

Kesimpulan: Korang sendiri yang kena ubah

Jadi, korang kena faham yang korang sendiri yang kena ubah.

Jangan salahkan ekonomi je kalau duit cepat habis. Korang kena bijak manage duit dan lifestyle korang. Kalau korang boleh control diri, insya-Allah, duit pun akan lebih tahan lama dalam poket.

Harap artikel ni dapat membantu korang faham kenapa duit cepat habis dan apa yang korang boleh buat untuk ubah keadaan tu.

Advertisements