Buat bisnes affiliate marketing boleh survive ke?

Apa itu Affiliate Marketing?

Ok, dulu-dulu mungkin korang tak berapa familiar dengan term ni. Tapi sekarang, dah ramai yang tahu dan dah ramai jugak yang berjaya dalam bidang ni.

Affiliate marketing ni sebenarnya satu cara untuk korang jana pendapatan dengan promosikan produk atau servis orang lain.

Mudah je, kalau ada orang beli produk atau servis melalui link korang, korang akan dapat komisen.

Advertisements

Ramai orang berjaya, kaya dan boleh hidup dengan Affiliate Marketing

Ye, betul tu! Banyak cerita kejayaan dari mereka yang berjaya dalam bisnes affiliate marketing. Ada yang dapat ratusan, ribuan, malah puluhan ribu Ringgit setiap bulan!

Yang penting, korang kena tau produk apa yang sesuai untuk promosi dan macam mana nak tarik perhatian orang untuk klik link korang. Kalau dah master benda ni, trust me, korang memang boleh hidup dengan bisnes ni.

Gaji antara RM1000 hingga RM30,000 jika korang buat bersungguh sungguh

Tak tipu, korang memang boleh jana pendapatan antara RM1000 hingga RM30,000 sebulan.

Tapi, ini tak datang macam tu je. Korang kena berusaha, kena study pasal produk yang korang nak promosi, kenal target audience korang, dan yang penting, jangan give up.

Semua ni memerlukan masa dan usaha, tapi kalau korang betul-betul commit, memang berbaloi.

Advertisements

Platform yang menawarkan Affiliate Marketing di Malaysia

Ok, dah paham pasal affiliate marketing, sekarang kita nak jumpa platform mana yang best untuk korang mula-mula.

Dalam Malaysia ni, banyak platform yang offer program affiliate marketing yang menarik. Ini adalah beberapa contoh:

Shopee Affiliate Program

Shopee ni siapa yang tak kenal, kan? Di Shopee, korang boleh join Shopee Affiliate Program dan start promosi produk yang ada di Shopee. Komisen yang diberikan pun lumayan, sebab produk dia memang banyak dan popular.

Advertisements

Lazada Affiliates

Lazada pun sama, dia juga offer program affiliate yang boleh memberikan komisen yang best. Apa yang menarik, Lazada ni memang platform yang terkenal jadi senang sikit nak buat orang klik dan beli produk.

Involve Asia

Nak cari pelbagai brand untuk promosi? Involve Asia adalah pilihan yang tepat. Korang boleh pilih dari banyak brand dan servis, pastu get commission untuk setiap transaksi yang berjaya.

Zalora Affiliate Program

Kalau korang ni fokus pada fesyen, Zalora adalah platform yang sesuai. Komisen yang ditawarkan pun sangat menarik, terutamanya jika korang pandai promosi produk fesyen.

11street Affiliate

Platform ni juga menawarkan pelbagai jenis produk yang korang boleh promosikan. Walaupun dia tak sepopular Shopee atau Lazada, tapi tetap ada peluang untuk korang dapat komisen yang ok.

Foodpanda Affiliate

Kalau korang ada blog atau channel yang banyak bercakap pasal makanan, Foodpanda Affiliate ni patut korang cuba. Setiap kali ada orang order makanan melalui link korang, ka-ching! Duit masuk!

Hermo Affiliate Program

Bagi yang minat dalam beauty products, Hermo adalah platform yang sangat sesuai. Hermo pun ada program affiliate yang menawarkan komisen yang sangat menarik.

Tips untuk berjaya dalam Affiliate Marketing

  1. Pilih Produk Yang Sesuai: Kalau korang ada blog atau social media yang banyak follower, pilih produk yang sesuai dengan tema atau topik korang. Jangan lari-lari tau.
  2. Kenal Target Audience: Tak guna kalau korang promosi produk make-up pada lelaki yang minat dalam outdoor activities, kan? So, kenal siapa audience korang.
  3. Promosi Betul-Betul: Tak cukup dengan letak link je, korang kena active promosi. Buat review, buat video, ke apa ke. Asalkan menarik, korang akan dapat lebih banyak klik.
  4. Jangan Putus Asa: Kalau korang rasa tak berjaya, jangan cepat putus asa. Keep on trying, keep on learning.
Advertisements