Buat website dengan Canva – Jom explore

Canva ni satu platform online yang boleh korang guna untuk buat macam-macam design, macam poster, logo, business card, dan website. Betul, korang tak salah baca. Website pun boleh buat dengan Canva, tau.

Tapi, sebelum korang teruja sangat, aku nak bagitau dulu, website yang korang boleh buat dengan Canva ni tak sama macam website professional.

Ada beberapa perkara yang korang kena tahu dan faham dulu. Jangan risau, aku akan terangkan satu persatu. Baca sampai habis!

Apa beza website Canva dengan website professional?

Website Canva ni sebenarnya lebih kepada landing page, atau halaman utama yang korang boleh guna untuk tunjuk info atau portfolio korang.

Website ni tak ada menu atau navigasi, cuma satu page je. Kalau nak tambah page, korang kena buat page baru dan link kan dengan page sebelumnya. Tak macam website professional yang boleh ada banyak page dan sub-page dalam satu domain.

Website Canva ni pun tak boleh custom macam website professional. Korang kena ikut template yang Canva dah sediakan, atau buat dari kosong.

Tapi, korang tak boleh ubah coding atau HTML website tu. Korang cuma boleh edit teks, gambar, warna, dan elemen yang ada kat Canva je. Kalau nak tambah fungsi atau feature lain, macam form, chat, atau payment, korang tak boleh buat dengan Canva.

Website Canva ni jugak tak boleh guna domain sendiri, kecuali korang upgrade ke Canva Pro.

Kalau korang guna Canva yang free, domain website korang akan ikut Canva, macam canva.com/username/nama-website.

Kalau korang nak domain yang lebih professional, macam nama-website.com, korang kena beli domain sendiri dan link kan dengan website Canva korang.

Advertisements

Macam mana nak buat website dengan Canva?

Walaupun ada banyak beza dengan website professional, website Canva ni tetap boleh korang guna untuk tujuan tertentu, macam promosi, portfolio, atau personal branding.

Lagipun, website Canva ni senang je nak buat, tak sampai sejam pun. Nak tahu macam mana? Ikut je langkah-langkah yang aku nak share ni.

Pilih template website

Pertama, korang kena buka Canva dulu la, kan. Boleh guna desktop atau phone, ikut suka korang. Lepas tu, kat bilah pencarian, taip je “website”.

Nanti korang akan nampak banyak template website yang dah ready-made. Pilih je mana yang korang suka. Ada macam-macam tema, gaya, dan warna. Kalau korang nak buat website dari kosong, boleh pilih blank page.

Advertisements

Edit website

Lepas dah pilih template, korang boleh edit website korang macam mana korang nak. Tukar teks, gambar, dan warna ikut brand korang.

Susun layout website korang supaya nampak kemas dan mudah dibaca. Boleh pilih font yang berbeza-beza kat library Canva. Kalau nak tambah page, senang je. Cuma klik add page je.

Tambah elemen

Nak buat website korang lagi cantik dan menarik? Tambah la elemen-elemen yang ada kat Canva. Ada banyak pilihan, macam stock photo, video, background, icon, dan vector.

Semua ni free dan premium, ikut bajet korang la. Boleh jugak tambah chart, graph, dan animation, atau upload gambar sendiri.

Advertisements

Publish website

Bila dah siap edit website, korang boleh tengok preview website korang kat desktop, mobile, atau tablet.

Pastikan website korang nampak okay kat semua device. Lepas tu, klik publish as website. Kat sini, korang boleh pilih domain website Canva yang free, atau beli domain sendiri.

Senang kan, buat website dengan Canva? Jadi, tunggu apa lagi? Cepat la cuba buat website korang sendiri dengan Canva. Selamat mencuba! 

Advertisements