Canva & Adobe Ilustrator: Yang mana lagi bagus?

Canva dan Adobe Illustrator ni dua program design yang paling hot sekarang ni, tapi mana satu yang lebih power untuk korang?

Nak tau jawapannya, korang kena tengok apa beza utama antara dua program ni.

Artikel ni akan bandingkan Canva dan Adobe Illustrator dari segi kos, online atau offline, jenis gambar, dan skill design.

Lepas tu, kita akan bagi conclusion yang mana satu lagi power untuk designer yang pro, dan yang mana satu lagi power untuk yang nak simple simple je.

Photo by Faizur Rehman on Unsplash

Kos

Canva ada versi free dan versi pro yang kena bayar kira-kira RM45 sebulan.

Versi free dah boleh buat design basic, tapi versi pro ada banyak lagi tools dan features yang boleh tolong korang design dengan lebih mudah dan cepat.

Adobe Illustrator pulak tak ada versi free, cuma ada versi trial yang boleh cuba selama 7 hari je. Lepas tu, korang kena langgan versi pro yang harganya kira-kira RM82 sebulan.

Dengan harga ni, korang akan dapat akses kepada ribuan font free dan berlesen dari Adobe.

Kalau dari segi kos, Canva lebih murah daripada Adobe Illustrator.

Tapi, kalau dari segi kualiti dan kebolehan, Adobe Illustrator lebih berbaloi daripada Canva. Sebab tu, kos tak boleh jadi faktor utama untuk pilih program design.

Advertisements

Online atau Offline

Canva ni program online, maksudnya korang kena ada internet untuk guna dia. Kalau tak ada internet, korang tak boleh buka atau edit design korang.

Adobe Illustrator pulak program offline, maksudnya korang boleh guna dia tanpa internet. Korang cuma kena download program tu sekali je, lepas tu korang boleh buka atau edit design korang bila-bila masa.

Kalau dari segi online atau offline, Adobe Illustrator lebih flexible daripada Canva. Sebab tu, kalau korang selalu travel atau tak ada internet yang stabil, Adobe Illustrator lebih sesuai untuk korang.

Jenis Gambar

Perbezaan paling penting antara dua program ni ialah jenis gambar yang korang boleh buat.

Canva cuma boleh buat gambar raster, tapi Adobe Illustrator boleh buat gambar raster dan gambar vector.

Apa beza dia? Gambar raster ni gambar yang dibuat daripada pixel, macam kotak-kotak kecil yang berwarna.

Contoh format gambar raster ialah JPG dan PNG. Gambar raster ni susah nak edit lepas dah buat, sebab korang kena ubah setiap pixel satu-satu. Gambar raster ni pun boleh jadi buruk atau blur bila korang besarkan, sebab pixel tu jadi nampak.

Gambar raster ni pun tak sesuai untuk print, sebab printer perlukan pixel yang banyak untuk buat gambar jadi cantik. Gambar vector pulak gambar yang dibuat daripada path, macam garis, titik, dan bentuk yang tajam tak kira saiz.

Contoh format gambar vector ialah AI dan SVG. Gambar vector ni senang nak edit lepas dah buat, sebab korang boleh ubah path tu je.

Gambar vector ni pun tak akan jadi buruk atau blur bila korang besarkan, sebab ada formula matematik yang jaga kualiti dia. Gambar vector ni pun sesuai untuk print, sebab printer boleh baca path tu dengan mudah.

Kalau dari segi jenis gambar, Adobe Illustrator lebih power daripada Canva. Sebab tu, kalau korang nak buat design yang custom dan professional, Adobe Illustrator lebih sesuai untuk korang.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash
Advertisements

Skill Design

Canva ni program yang senang nak guna, sebab dia ada banyak template yang dah siap yang korang boleh ubah sikit-sikit je.

Korang tak perlu ada skill design yang tinggi untuk guna Canva, sebab dia dah buat semua kerja untuk korang.

Korang cuma kena pilih template, warna, font, dan gambar yang korang suka, lepas tu korang dah boleh siapkan design korang.

Adobe Illustrator pulak program yang kena ada skill design yang tinggi untuk guna dia, sebab dia tak ada template yang dah siap.

Korang kena buat design korang dari kosong, dengan guna tools dan features yang ada dalam program tu. Korang kena ada idea, kreativiti, dan kemahiran untuk buat design korang dengan Adobe Illustrator.

Kalau dari segi skill design, Canva lebih mudah daripada Adobe Illustrator. Sebab tu, kalau korang nak buat design yang simple dan cepat, Canva lebih sesuai untuk korang.

Conclusion

So, Canva dan Adobe Illustrator ni dua program design yang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Tak ada satu program yang boleh kata dia paling bagus untuk semua orang. Semua bergantung pada apa yang korang nak buat, dan apa yang korang ada.

Kalau korang nak buat design yang simple dan cepat, dan tak ada skill design yang tinggi, korang boleh guna Canva.

Canva ni murah, senang, dan online.

Tapi, kalau korang nak buat design yang custom dan professional, dan ada skill design yang tinggi, korang boleh guna Adobe Illustrator. Adobe Illustrator ni berbaloi, flexible, dan power.

Tapi, jangan risau. Kalau korang nak belajar design, korang boleh cuba dua-dua program ni dan tengok mana satu yang korang suka.

Kalau korang rajin dan berminat, korang boleh jadi designer yang power dengan Canva atau Adobe Illustrator. Trust me, design ni memang best giler! 

Advertisements