Cara buat duit dengan Adobe Photoshop & Adobe Ilustrator

Adobe Photoshop dan Adobe Ilustrator adalah dua software yang sangat awesome dan useful dalam bidang graphic dan design.

Photoshop adalah software yang boleh digunakan untuk edit, manipulate dan perfect kan gambar dan foto.

Ilustrator pula adalah software yang boleh digunakan untuk draw, illustrate dan create graphic vector. Kedua-dua software ni ada banyak features dan functions yang boleh help korang to unleash your creativity and imagination.

Contohnya, korang boleh buat macam-macam benda dengan Photoshop dan Ilustrator, seperti:

  • Membuat poster, banner, logo, flyer, brochure, dan sebagainya
  • Membuat kartun, komik, animasi, dan sebagainya
  • Membuat portret, lukisan, sketsa, dan sebagainya
  • Membuat mockup, prototype, UI/UX, dan sebagainya
  • Membuat meme, sticker, emoji, dan sebagainya

Korang boleh tengok some examples of amazing works yang orang-orang buat dengan Photoshop dan Ilustrator kat sini:

!Photoshop and Ilustrator examples

Wow, cantik kan?

Aku rasa korang pun boleh buat benda-benda macam ni kalau korang belajar Photoshop dan Ilustrator. So, jom kita sambung artikel kita dan tengok kenapa korang perlu belajar Photoshop dan Ilustrator.

Kenapa kamu perlu belajar Adobe Photoshop & Adobe Ilustrator

Ada banyak sebab kenapa korang perlu belajar Adobe Photoshop dan Adobe Ilustrator. Salah satunya adalah karena software ni sangat in demand dalam dunia kerja sekarang.

Banyak syarikat dan klien yang mencari orang yang mahir dalam graphic dan design untuk membantu mereka dalam projek-projek mereka.

Jadi, kalau korang ada skill ni, korang boleh dapat banyak peluang kerja dan buat duit dengan mudah.

Selain itu, belajar Adobe Photoshop dan Adobe Ilustrator juga boleh membantu korang untuk mengekspresikan diri korang dengan lebih kreatif dan menarik. Korang boleh buat artwork yang cantik dan unik yang mencerminkan personaliti korang.

Korang juga boleh buat content yang menarik dan viral untuk media sosial korang. Dengan begitu, korang boleh menarik perhatian orang ramai dan meningkatkan populariti korang.

Photo by rafzin p on Unsplash
Advertisements

Bagaimana cara belajar Adobe Photoshop & Adobe Ilustrator

Untuk belajar Adobe Photoshop dan Adobe Ilustrator, korang perlu ada software ni dalam komputer korang. Korang boleh download software ni dari website rasmi Adobe atau dari sumber-sumber lain yang korang percaya.

Pastikan korang download versi yang sesuai dengan spesifikasi komputer korang dan yang paling terkini.

Setelah korang ada software ni, korang boleh mulakan proses pembelajaran korang dengan mengikuti tutorial-tutorial yang ada di internet.

Ada banyak website, blog, video, dan buku yang boleh korang gunakan sebagai sumber pembelajaran korang.

Contohnya, korang boleh tengok website Adobe Photoshop Resmi atau Leskompi untuk belajar cara edit foto di Photoshop. Atau korang boleh tengok website Git Kreatif atau Grafisnesia untuk belajar cara buat logo di Ilustrator.

Korang juga boleh join komuniti-komuniti yang berkaitan dengan graphic dan design untuk bertanya soalan, mendapatkan feedback, dan berkongsi hasil kerja korang.

Contohnya, korang boleh join grup Photoshop Indonesia atau Ilustrator Indonesia di Facebook. Dengan begitu, korang boleh belajar dari orang-orang yang lebih berpengalaman dan meningkatkan skill korang dengan lebih cepat.

Apa saja peluang-peluang untuk buat duit dengan Adobe Photoshop & Adobe Ilustrator

Kalau korang sudah mahir dalam Adobe Photoshop dan Adobe Ilustrator, korang boleh buat duit dengan banyak cara.

Salah satunya adalah dengan menjadi freelancer yang menawarkan jasa graphic dan design kepada klien-klien yang memerlukan.

Korang boleh cari klien dari website-website seperti Upwork, Fiverr, atau Sribu. Korang boleh tentukan harga dan syarat kerja korang sendiri dan bekerja sesuai dengan waktu dan tempat yang korang suka.

Selain itu, korang juga boleh buat duit dengan menjual hasil kerja korang di platform-platform seperti Shutterstock, Creative Market, atau Envato.

Korang boleh menjual gambar, logo, flyer, brochure, atau apa saja yang korang buat dengan Photoshop dan Ilustrator. Korang boleh dapat komisi setiap kali ada orang yang membeli hasil kerja korang.

Photo by Aleks Dorohovich on Unsplash
Advertisements

Tips-tips untuk meningkatkan kemahiran dan pendapatan dengan Adobe Photoshop & Adobe Ilustrator

Untuk meningkatkan kemahiran dan pendapatan dengan Adobe Photoshop dan Adobe Ilustrator, korang perlu rajin berlatih dan belajar.

Korang boleh mencoba membuat projek-projek yang menantang dan mengasah kreativiti korang.

Korang juga boleh mengikuti kursus-kursus online atau offline yang boleh memberikan korang sertifikat atau portfolio yang boleh menambah nilai korang di mata klien.

Selain itu, korang juga perlu mempromosikan diri korang dengan baik. Korang boleh membuat website atau media sosial yang menampilkan hasil kerja korang dengan profesional dan menarik.

Korang juga boleh membuat konten yang bermanfaat dan informatif yang boleh menarik perhatian dan kepercayaan klien.

Korang juga boleh bergabung dengan jaringan-jaringan profesional yang boleh memberikan korang peluang-peluang kerja yang lebih baik.

Advertisements