Cara buat duit dengan Canva – Jom berbisnes

Canva ni satu platform design grafik yang mudah dan praktikal untuk semua orang.

Dengan Canva, korang boleh je buat macam-macam jenis design, macam poster, logo, e-book, video, dan banyak lagi. Tapi tahu tak, yang korang boleh buat duit dengan Canva juga?

Ada banyak cara untuk menjana pendapatan dengan menggunakan Canva, sama ada sebagai freelancer, contributor, atau affiliate. Jom aku cerita sikit. ūüôĆ

1. Menawarkan perkhidmatan design menggunakan Canva

Salah satu cara buat duit dengan Canva yang paling mudah ialah dengan menawarkan perkhidmatan design korang kepada pelanggan dengan menggunakan platform Canva.

Korang boleh join banyak group di facebook, kemudian offer je servis design korang kat situ. Bukan semua orang ada masa nak design produk diorang sendiri. Owner bisnes biasanya tak ada masa.

Korang boleh buat design sesuai dengan permintaan pelanggan, macam social media design, YouTube thumbnail design, banner, bunting, dan lain-lain.

Harga yang korang boleh charge bergantung pada kualiti, kesukaran, dan masa yang korang perlukan untuk siapkan design tu.

Korang boleh rujuk website ini untuk dapatkan tips dan inspirasi untuk design dengan Canva.

Advertisements

2. Menjadi contributor atau pencipta Canva

Kalau korang ada bakat dan minat dalam bidang design, korang boleh juga jadi contributor atau creator dalam Canva.

Apa tu? Contributor atau creator Canva ni ialah orang yang buat dan upload design, template, foto, atau ilustrasi ke dalam Canva untuk digunakan oleh orang lain.

Korang boleh dapatkan komisen setiap kali design korang dibeli atau digunakan oleh orang lain.

Best kan? Korang boleh baca artikel ini untuk tahu lebih lanjut tentang cara jadi contributor atau pencipta Canva.

3. Sertai program affiliate Canva

Program affiliate Canva ni ialah program yang membolehkan korang menjana duit dengan merujuk orang kepada platform Canva.

Macam mana? Korang kena daftar dulu sebagai affiliate Canva, lepas tu korang akan dapat link khas yang korang boleh sebarkan kepada orang lain.

Korang promote je macam mana Rilek Brother ni tengah promote.

Bila orang klik link tu dan sign up untuk Canva Pro, korang akan dapat komisen sebanyak $36 USD untuk setiap pelanggan baru. Wow!

Korang boleh baca artikel ini untuk tahu lebih lanjut tentang cara sertai program affiliate Canva.

Advertisements

4. Buat dan jual template Canva

Kalau korang dah pandai buat template Canva yang cantik dan menarik, korang boleh buat duit dengan menjual template Canva tu kepada orang lain.

Template Canva ni ialah design yang dah siap yang korang boleh edit dan customize mengikut keperluan korang.

Contohnya, template resume, template e-book, template flyer, dan lain-lain. Banyak orang cari ye.

Korang boleh jual template Canva tu melalui website sendiri, marketplace online, atau media sosial. Korang boleh baca artikel ini untuk tahu lebih lanjut tentang cara buat dan jual template Canva.

Photo by Olia Gozha on Unsplash

5. Buat produk di Canva

Canva bukan sahaja boleh buat design, tapi boleh buat produk juga. Apa maksudnya? Maksudnya, korang boleh buat produk fizikal seperti baju, mug, poster, kad ucapan, dan lain-lain dengan menggunakan Canva.

Canva ada kerjasama dengan beberapa vendor yang boleh print dan hantar produk korang kepada pelanggan.

Korang boleh buat design sendiri atau guna template yang ada dalam Canva, lepas tu korang boleh order produk tu dengan harga murah.

Korang boleh jual produk tu dengan harga yang korang nak dan dapatkan keuntungan. Korang boleh baca artikel ini untuk tahu lebih lanjut tentang cara buat produk di Canva.

Advertisements

6. Menjadi coach atau trainer Canva

Kalau korang dah mahir dan berpengalaman dengan Canva, korang boleh kongsi ilmu dan kemahiran korang dengan orang lain yang nak belajar Canva.

Korang boleh jadi coach atau trainer Canva yang boleh mengajar orang cara-cara design dengan Canva. Korang boleh buat kelas online atau offline, ikut kesesuaian korang.

Korang boleh charge yuran mengikut jam, sesi, atau pakej yang korang tawarkan. Korang boleh baca artikel ini untuk dapatkan tips dan panduan untuk jadi coach atau trainer Canva.

7. Menjual barang print on demand (POD) pada Redbubble dan Teespring

Print on demand (POD) ni ialah bisnes yang membolehkan korang menjual barang fizikal seperti baju, mug, poster, kad ucapan, dan lain-lain dengan menggunakan design yang korang buat sendiri.

Korang tak perlu risau pasal stok, pengeluaran, atau penghantaran, sebab vendor POD akan uruskan semua tu untuk korang.

Korang cuma perlu upload design korang ke platform POD seperti Redbubble atau Teespring, dan set harga jualan korang.

Bila ada orang beli barang yang ada design korang, korang akan dapat komisen.

Korang boleh baca artikel ini untuk tahu lebih lanjut tentang cara menjual barang POD dengan Canva.

8. Membuat e-book atau komik

Kalau korang ada bakat dan minat dalam bidang penulisan atau lukisan, korang boleh cuba buat e-book atau komik dengan Canva.

E-book atau komik ni ialah buku digital yang boleh dibaca melalui devices seperti komputer, tablet, atau smartphone.

Korang boleh tulis atau lukis apa-apa yang korang suka, macam resepi masakan, tips bercocok tanam, cerita fantasi, atau komedi.

Korang boleh guna template yang ada dalam Canva, atau buat design sendiri.

Korang boleh jual e-book atau komik korang melalui website sendiri, marketplace online, atau media sosial. Korang boleh baca artikel ini untuk tahu lebih lanjut tentang cara buat dan jual e-book atau komik dengan Canva.

Itu dia 8 cara buat duit dengan Canva yang korang boleh cuba. Canva ni memang satu platform yang awesome dan modern untuk design dan buat duit.

Kalau korang belum ada akaun Canva, korang boleh sign up sekarang dan cuba Canva Pro secara percuma selama 30 hari. Trust me, korang tak akan menyesal. Canva ni memang best giler! 

Advertisements