Cara buat duit dengan Ebook – Jom study

Weh, korang tau tak, ebook ni satu cara yang senang gila nak buat duit secara online? Ebook ni sebenarnya macam buku biasa je, cuma dia dalam bentuk digital.

Boleh baca kat laptop, tablet, phone, atau apa-apa device yang ada screen.

Ebook ni boleh cite pasal apa-apa je, janji ada orang nak beli. Contoh, korang boleh tulis ebook pasal resepi masakan, tips kecantikan, panduan bisnes, motivasi, cerita, dan macam-macam lagi.

Tapi, macam mana nak buat ebook yang power dan laku macam goreng pisang panas? Senang je, korang cuma kena ikut step-step yang aku nak share ni.

Aku jamin, lepas baca artikel ni, korang akan rasa lebih confident dan semangat nak buat ebook sendiri. So, jom kita tengok apa yang kena buat untuk buat duit dengan ebook.

Step 1: Pilih topik yang best

Step pertama yang paling penting adalah pilih topik yang best untuk ebook korang.

Topik ni kena ada demand yang tinggi, maksudnya ada ramai orang yang nak tahu atau belajar pasal topik tu. Selain tu, topik ni kena match dengan minat, skill, atau pengalaman korang.

Jangan pilih topik yang korang sendiri blur, nanti susah nak tulis dan tak boleh bagi value yang best kat pembaca.

Cara paling senang nak pilih topik yang best adalah buat research pasaran. Korang boleh guna tools macam Google Trends, Google Keyword Planner, Amazon Best Sellers, atau Facebook Groups untuk check apa yang orang sedang search, baca, atau borak online.

Dari situ, korang boleh dapat idea pasal topik yang hot dan relevan dengan niche korang.

Contoh, kalau korang nak tulis ebook pasal bisnes, korang boleh tengok apa yang orang sedang search atau borak dalam group bisnes kat Facebook.

Mungkin korang akan jumpa topik-topik macam “Cara buat bisnes online”, “Cara buat dropshipping”, “Cara buat marketing kat Facebook”, dan sebagainya. Dari situ, korang boleh pilih topik yang paling sesuai dengan skill atau pengalaman korang.

Advertisements

Step 2: Gunakan Designrr untuk buat ebook

Step kedua ni adalah gunakan Designrr untuk buat ebook korang. Designrr ni apa? Designrr ni satu platform yang akan bantu korang create ebook, dari penulisan, design, publish, senang sangat nak buat.

Korang tak perlu pening-pening nak guna software lain, atau hire designer mahal-mahal. Dengan Designrr, korang boleh buat ebook yang cantik dan profesional dalam masa yang singkat.

Designrr ni ada AI yang akan bantu korang build ebook korang. Korang cuma perlu pilih template yang korang suka, masukkan content korang, dan edit ikut suka hati korang. Korang boleh tambah gambar, video, audio, atau apa-apa je yang korang nak.

Designrr ni akan adjust layout dan format ebook korang secara automatik, jadi korang tak perlu risau pasal alignment, spacing, font, atau warna.

Bila dah siap, korang boleh preview ebook korang, dan publish dalam format yang korang nak. Designrr ni boleh publish ebook korang dalam format PDF, EPUB, MOBI, HTML, atau WORD.

Korang boleh pilih format yang sesuai dengan device atau platform yang korang nak guna untuk baca atau jual ebook korang. Senang kan? Dengan Designrr, korang boleh jimat masa, tenaga, dan duit untuk buat ebook yang awesome.

Step 3: Buat editing dan proofreading

Step ketiga ni adalah buat editing dan proofreading untuk ebook korang. Editing dan proofreading ni penting untuk pastikan ebook korang bebas dari kesilapan ejaan, tatabahasa, atau fakta.

Korang tak nak kan ebook korang ada typo, grammar error, atau info salah yang boleh rosakkan reputasi korang? Kalau korang nak ebook korang nampak profesional dan berkualiti, korang kena buat editing dan proofreading dengan betul.

Cara paling senang nak buat editing dan proofreading adalah guna tools macam Grammarly, Hemingway, atau ProWritingAid. Tools ni akan scan ebook korang dan highlight apa-apa kesilapan yang korang ada.

Korang boleh betulkan kesilapan tu dengan mudah, dan dapat tips untuk improve ayat korang. Tools ni juga akan bagi score untuk readability, tone, dan style ebook korang, jadi korang boleh tahu macam mana nak buat ebook korang lebih menarik dan mudah difahami.

Kalau korang rasa tak yakin nak buat editing dan proofreading sendiri, korang boleh hire orang lain yang ada kemahiran dalam bidang ni.

Korang boleh cari editor atau proofreader yang ada pengalaman dan portfolio yang bagus kat platform macam Fiverr, Upwork, atau Freelancer.

Korang boleh compare harga, rating, dan review diorang, dan pilih yang paling sesuai dengan bajet dan keperluan korang.

Advertisements

Step 4: Jual ebook korang

Step keempat ni adalah jual ebook korang. Bila dah siap buat ebook yang power, korang kena jual la, baru boleh buat duit, kan?

Macam mana nak jual ebook korang? Ada banyak cara yang korang boleh guna, tapi aku nak share dua cara yang paling mudah dan popular, iaitu guna website sendiri, atau guna platform lain yang dah ada.

Cara pertama adalah guna website sendiri. Kalau korang ada website sendiri, korang boleh jual ebook korang kat situ. Korang boleh buat landing page yang menarik dan convincing untuk ebook korang, dan letak butang beli atau link download kat situ.

Korang boleh guna tools macam WordPress, Wix, atau Squarespace untuk buat website korang dengan mudah.

Tapi, kalau korang guna website sendiri, korang kena ada payment gateway yang boleh terima pembayaran dari pembeli. Payment gateway ni macam alat yang boleh sambungkan akaun bank korang dengan website korang, dan proses pembayaran secara online.

Contoh payment gateway yang korang boleh guna adalah PayPal, Stripe, atau Onpay. Onpay ni sesuai untuk korang yang nak jual ebook kat Malaysia, sebab dia support bank-bank tempatan, dan fee dia rendah je.

Cara kedua adalah guna platform lain yang dah ada. Kalau korang tak nak susah-susah nak buat website sendiri, atau tak nak bayar payment gateway, korang boleh guna platform lain yang dah ada untuk jual ebook korang.

Platform ni macam tempat yang dah sediakan semua benda yang korang perlukan untuk jual ebook, macam hosting, payment, marketing, dan lain-lain. Korang cuma perlu upload ebook korang, set harga, dan promote je.

Contoh platform yang korang boleh guna untuk jual ebook korang adalah Amazon Kindle, Kobo, Google Play Books, atau Gumroad. Platform ni semua ada audience yang besar dan loyal, jadi korang boleh jangkau lebih ramai pembeli.

Tapi, platform ni juga ada kekurangan, macam korang kena share profit dengan diorang, atau korang tak boleh control design atau branding ebook korang.

Step 5: Promote ebook korang

Step kelima ni adalah promote ebook korang. Bila dah ada tempat untuk jual ebook korang, korang kena promote la, baru orang tau dan nak beli, kan?

Macam mana nak promote ebook korang? Ada banyak cara yang korang boleh guna, tapi aku nak share tiga cara yang paling berkesan dan popular, iaitu guna social media, email, atau ads.

Cara pertama adalah guna social media. Social media ni tempat yang sesuai untuk korang promote ebook korang, sebab ada ramai orang yang aktif dan suka baca atau share content kat situ.

Korang boleh guna social media macam Facebook, Instagram, Twitter, atau TikTok untuk buat content yang berkaitan dengan ebook korang, dan tarik minat orang untuk beli.

Contoh, kalau korang jual ebook pasal resepi masakan, korang boleh buat video pendek yang tunjuk korang masak sesuatu yang ada dalam ebook korang, dan letak caption yang catchy dan link ebook korang.

Atau, kalau korang jual ebook pasal motivasi, korang boleh buat quote yang inspirasi dan letak gambar ebook korang. Pastikan korang guna hashtag yang relevan dan popular, dan ajak orang untuk like, comment, dan share.

Cara kedua adalah guna email. Email ni cara yang terbaik untuk korang build relationship dengan pembaca korang, dan jual ebook korang secara personal.

Korang boleh guna email untuk hantar tips, info, atau value yang berkaitan dengan ebook korang, dan selitkan offer atau promo untuk ebook korang sekali-sekala.

Korang boleh guna tools macam Mailchimp, Aweber, atau ConvertKit untuk buat email list dan email marketing korang dengan mudah.

Contoh, kalau korang jual ebook pasal bisnes, korang boleh hantar email yang kongsikan tips atau kesilapan yang korang buat dalam bisnes, dan macam mana ebook korang boleh bantu orang elak atau selesaikan masalah tu.

Atau, kalau korang jual ebook pasal cerita, korang boleh hantar email yang kongsikan sinopsis atau review ebook korang, dan bagi sneak peek atau teaser untuk tarik perhatian orang.

Pastikan korang guna subject line yang menarik dan buat orang nak buka email korang.

Cara ketiga adalah guna ads. Ads ni cara yang paling cepat dan mudah untuk korang dapat exposure dan traffic untuk ebook korang, tapi korang kena ada bajet la, sebab ads ni tak free.

Korang boleh guna ads macam Facebook Ads, TikTok Ads, Google Ads, atau apa-apa je yang korang nak, ikut yang mana korang rasa sesuai dengan target market korang.

Contoh, kalau korang jual ebook pasal kecantikan, korang boleh guna Facebook Ads untuk target orang yang minat pasal produk atau topik kecantikan, dan tunjuk testimoni atau hasil ebook korang.

Atau, kalau korang jual ebook pasal fitness, korang boleh guna TikTok Ads untuk target orang yang minat pasal workout atau diet, dan tunjuk video korang buat senaman atau masak makanan sihat.

Pastikan korang buat ads yang catchy dan clear, dan buat orang nak klik link ebook korang.

Advertisements

Kesimpulan

Ok, itu dia step-step yang korang boleh ikut untuk buat duit dengan ebook.

Ebook ni memang satu cara yang best untuk korang generate income secara online, sebab korang boleh buat sekali, dan jual berkali-kali.

Korang boleh jual ebook korang kat mana-mana je, dan korang boleh promote ebook korang dengan pelbagai cara. Yang penting, korang kena buat ebook yang berkualiti dan memberi nilai kepada pembaca.

Kalau korang nak buat ebook yang berkualiti dan mudah, aku cadangkan korang guna Designrr. Designrr ni satu platform yang akan bantu korang create ebook, dari penulisan, design, publish, senang sangat nak buat.

Korang boleh buat ebook yang cantik dan profesional dalam masa yang singkat, dan jimat masa, tenaga, dan duit. Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Designrr, korang boleh klik link ni.

Terima kasih sebab baca artikel ni. Jangan lupa share dengan kawan-kawan korang yang nak buat duit dengan ebook jugak, ok?

Advertisements