Cara buat duit dengan menjual dessert

Kalau korang nak cari side income atau nak start bisnes sendiri, jual dessert ni memang sesuai untuk korang.

Dessert ni boleh jadi apa-apa je, asalkan sedap dan laku keras. Korang boleh buat duit dengan jual dessert ni dengan cara yang mudah dan praktikal.

Paling penting korang kena tengok apa yang viral sekarang ni.

Artikel ni akan bagi tips dan panduan lengkap untuk korang ikut. Jom mulakan.

Pilih dessert yang korang nak jual

Pertama sekali, korang kena pilih dessert yang korang nak jual. Dessert ni boleh jadi macam-macam, contohnya kek tapak kuda, coklat chip, kuih lapis, donut, dan lain-lain.

Korang boleh survey pasaran dan tengok apa yang orang suka makan.

Pastikan dessert yang korang pilih ni ada permintaan yang tinggi dan persaingan yang rendah. Pilih dessert yang sesuai dengan citarasa dan bajet korang.

Cara buat duit dengan menjual dessert
Advertisements

Cari pembekal yang boleh bagi harga murah

Lepas dah pilih dessert yang korang nak jual, korang kena cari pembekal yang boleh bagi harga murah.

Pembekal ni boleh cari kat mana-mana je, sama ada online atau offline.

Kalau online, korang boleh guna platform macam Facebook, Instagram, Shopee, atau Lazada. Kalau offline, korang boleh pergi ke kedai dessert atau kilang yang jual dessert.

Cari pembekal yang boleh bagi harga borong dan kualiti yang baik. Jangan terpedaya dengan harga yang terlalu murah tapi kualiti yang teruk.

Korang kena pandai tawar-menawar dan deal dengan owner untuk buat produk jenama sendiri. Lain orang lain cara, so korang kena bijak cari.

Keluarkan modal yang sesuai

Bila dah jumpa pembekal yang sesuai, korang kena keluarkan modal yang sesuai.

Modal ni bergantung pada berapa banyak dessert yang korang nak beli dan jual. Biasanya, minimum 10 unit korang kena beli dari pembekal.

Kalau korang nak beli lebih, korang boleh minta diskaun atau free postage. Modal ni juga termasuk kos penghantaran, pembungkusan, dan promosi. Jangan lupa kira untung dan rugi sebelum korang beli.

Cari yang margin keuntungan tu RM5 ke atas. Jangan cari yang RM2-3 je, hidup ni korang kena pandai survive. Lain owner lain perangai, jadi korang kena berhati-hati.

Advertisements

Rolling modal dan tambah stock

Bila korang dah start jual dessert, korang kena rolling modal dan tambah stock. Rolling modal ni maksudnya korang guna duit yang korang dapat dari jualan untuk beli lagi dessert dari pembekal. Jangan guna duit tu untuk belanja lain.

Tambah stock ni maksudnya korang beli lebih banyak dessert dari pembekal untuk jual lagi. Jangan biarkan stock korang habis atau kurang. Korang kena pastikan korang ada stock yang cukup untuk penuhi permintaan pelanggan.

Kalau stock korang banyak, korang boleh jual lebih banyak dan dapat lebih banyak untung.

Promote kat Facebook ads dan jual kat marketplace Facebook

Cara terbaik untuk jual dessert korang secara online adalah dengan promote kat Facebook ads dan jual kat marketplace Facebook.

Facebook ads ni adalah iklan yang korang boleh buat kat Facebook untuk tarik perhatian orang.

Korang boleh target orang yang berminat dengan dessert, yang dekat dengan korang, atau yang ada masalah yang korang boleh selesaikan. Korang boleh set bajet, tempoh, dan lokasi untuk iklan korang.

Marketplace Facebook ni adalah tempat yang korang boleh jual barang korang kat Facebook. Korang boleh upload gambar, harga, dan maklumat dessert korang kat sini. Korang boleh dapat pelanggan yang banyak dan mudah kat sini.

Advertisements

Jual secara online dengan menggunakan delivery

Akhir sekali, korang boleh jual secara online dengan menggunakan delivery. Delivery ni adalah cara yang korang boleh hantar dessert korang kepada pelanggan.

Korang boleh guna perkhidmatan macam Grab, Foodpanda, Lalamove, atau Gdex untuk hantar dessert korang.

Korang kena bayar kos penghantaran yang berbeza-beza mengikut jarak dan berat. Kalau boleh, buat COD (cash on delivery) supaya korang dapat duit terus.

Kalau tak boleh, korang boleh guna online banking atau e-wallet untuk terima bayaran.

Kesimpulan

Itu dia cara buat duit dengan menjual dessert. Dessert ni memang bisnes yang menguntungkan kalau korang tahu caranya. Korang boleh jual macam-macam dessert yang sedap dan laku.

Korang kena cari pembekal yang boleh bagi harga murah dan kualiti baik.

Korang kena keluarkan modal yang sesuai dan cari margin keuntungan yang tinggi. Korang kena rolling modal dan tambah stock.

Korang boleh promote kat Facebook ads dan jual kat marketplace Facebook.

Korang boleh jual secara online dengan menggunakan delivery dan target orang yang dekat dengan korang. Simple je kan? Apa lagi, jom cuba buat bisnes dessert ni. 

Advertisements