Cara buat duit dengan proofreading

Korang nak tahu tak apa tu proofreading? Proofreading ni maksudnya korang semak dan betulkan kesalahan macam grammar, ejaan dan tanda baca dalam teks sebelum korang publish atau share.

Proofreading ni penting gila dalam penulisan, sebab kalau teks korang ada yang silap, pembaca boleh terganggu atau terus jadi tak faham dengan apa yang korang sampaikan.

Ramai orang yang perlukan proofreading untuk teks yang diorang tulis, macam pelajar, akademik, penulis, pengusaha, dan macam-macam lagi.

Kalau korang ada kemahiran bahasa yang baik dan sangat teliti untuk mengesan kesalahan dalam artikel, korang boleh jana pendapatan dengan menjadi sebagai seorang proofreader.

Apa yang korang perlukan untuk jadi proofreader?

Untuk jadi proofreader, korang kena ada beberapa syarat, antaranya:

  • Kemahiran bahasa yang baik, termasuk ejaan, grammar, dan tanda baca.
  • Pengetahuan tentang gaya penulisan yang berbeza, macam APA, MLA, Chicago, dan lain-lain.
  • Kebolehan untuk bagi maklum balas yang membantu dan profesional pada penulis.
  • Komputer dan sambungan internet yang laju dan stabil.
  • Motivasi dan disiplin untuk buat kerja dengan berkualiti dan tepat masa.
Advertisements

Macam mana nak cari kerja proofreading?

Ada banyak cara untuk cari kerja proofreading, tapi yang paling mudah dan popular adalah menggunakan platform online.

Platform online ni tempat di mana korang boleh daftar sebagai proofreader dan dapatkan pelanggan dari seluruh dunia. Korang boleh pilih projek yang sesuai dengan kemahiran, minat, dan masa korang.

Antara platform online yang popular untuk proofreading adalah:

  • Proofread Anywhere: Platform ni ajar korang macam mana nak jadi proofreader yang berjaya dan dapatkan pelanggan yang banyak. Korang boleh belajar teknik-teknik proofreading, cara nak buat resume dan portfolio, dan macam-macam lagi. Platform ni ada kursus yang berbayar, tapi korang boleh cuba workshop percuma dulu untuk tengok sama ada korang suka ke tak.
  • Scribbr: Platform ni khusus untuk proofreading teks akademik, macam esei, tesis, dan jurnal. Korang boleh apply sebagai proofreader di sini kalau korang ada ijazah sarjana atau PhD, dan ada pengalaman dalam bidang akademik. Platform ni bayar korang antara $25 hingga $40 setiap jam, bergantung pada kualiti kerja korang.
  • Upwork: Platform ni adalah antara yang paling besar dan terkenal untuk kerja-kerja freelance, termasuk proofreading. Korang boleh daftar sebagai freelancer di sini dan cari pelanggan yang nak guna perkhidmatan korang. Korang boleh set harga sendiri, tapi biasanya pelanggan akan pilih yang paling murah dan berkualiti. Platform ni ambil komisen 5% hingga 20% dari setiap bayaran yang korang dapat.

Apa tips untuk jadi proofreader yang hebat?

Kalau korang nak jadi proofreader yang hebat, korang kena praktik dan belajar selalu.

Ni antara tips yang boleh korang ikut:

  • Baca banyak-banyak. Baca buku, majalah, blog, atau apa-apa je yang boleh tambah ilmu dan kemahiran bahasa korang. Cuba perhatikan cara penulis guna perkataan, ayat, dan tanda baca dalam teks mereka.
  • Gunakan alat bantu. Walaupun korang hebat dalam bahasa, tak salah kalau guna alat bantu macam Grammarly atau QuillBot untuk check dan betulkan kesalahan dalam teks korang. Alat-alat ni boleh detect kesalahan yang mungkin korang terlepas pandang, dan juga bagi cadangan untuk improve teks korang.
  • Buat double check. Jangan puas hati dengan sekali check je. Baca balik teks yang korang dah proofread, dan pastikan tak ada kesalahan yang terlepas. Kalau boleh, print teks tu dan baca atas kertas, sebab kadang-kadang kita boleh nampak kesalahan yang tak kelihatan kat skrin.
  • Dapatkan maklum balas. Mintak orang lain, macam kawan atau keluarga, untuk baca teks yang korang dah proofread, dan tanya pendapat diorang. Diorang mungkin boleh bagi korang maklum balas yang berguna untuk improve kerja korang.
Advertisements

Apa faedah jadi proofreader?

Jadi proofreader ada banyak faedah, antaranya:

  • Korang boleh buat duit dengan kemahiran bahasa korang. Kalau korang pandai dan rajin, korang boleh dapatkan pendapatan yang lumayan dengan proofreading. Ada yang buat ni sebagai kerja sampingan, ada yang buat ni sebagai kerja tetap.
  • Korang boleh belajar banyak benda baru. Bila korang proofread teks orang lain, korang boleh dapat ilmu dan pengetahuan yang baru, terutama kalau teks tu berkaitan dengan bidang yang korang minat atau nak explore.
  • Korang boleh bekerja dari mana-mana je. Proofreading ni kerja yang boleh buat online, jadi korang tak perlu pergi ke pejabat atau tempat kerja. Korang boleh buat kat rumah, kat kafe, atau kat mana-mana je yang ada komputer dan internet.
  • Korang boleh atur masa sendiri. Proofreading ni kerja yang fleksibel, jadi korang boleh pilih projek dan deadline yang sesuai dengan jadual korang. Korang boleh buat bila-bila je yang korang rasa selesa, asalkan siap sebelum deadline.

Apa cabaran jadi proofreader?

Walaupun proofreading ni ada banyak faedah, korang kena tahu jugak cabaran yang korang mungkin hadapi, antaranya:

  • Korang kena bersaing dengan ramai orang. Proofreading ni kerja yang popular, jadi korang kena bersaing dengan ramai proofreader lain yang ada kat platform online. Korang kena pastikan korang ada portfolio yang menarik, harga yang berpatutan, dan testimoni yang baik dari pelanggan.
  • Korang kena tahan bosan dan tekanan. Proofreading ni kerja yang memerlukan fokus dan teliti, jadi korang kena tahan bosan dan tekanan bila korang kena baca dan betulkan teks yang panjang-panjang dan yang complex. Korang kena pastikan korang ada cara untuk rehat dan relaks bila korang rasa penat atau stress. Lagi lagi mata korang tu.
  • Korang kena sentiasa update dan improve. Bahasa ni benda yang sentiasa berubah dan berkembang, jadi korang kena sentiasa update dan improve kemahiran bahasa korang. Korang kena ikut perkembangan terkini dalam bidang proofreading, dan belajar teknik-teknik baru yang boleh buat kerja korang lebih mudah dan cepat.
Advertisements