Cara buat duit dengan PS5

PS5 ni console yang paling power sekarang ni. Semua orang kenal dengan PS5, semua orang nak main PS5. Tapi, tak semua orang boleh beli PS5. Harga PS5 gila mahal, dan stok PS5 pun gila limited.

So, ramai orang yang nak main PS5, tapi tak ada chance.

Kalau korang ada PS5, korang boleh guna PS5 korang untuk buat duit. Macam mana? Korang boleh sewakan PS5 korang kat orang lain.

Korang boleh dapat extra income, dan tolong orang yang tak ada PS5 untuk enjoy main PS5. Nak tahu cara-cara nak sewa PS5? Meh aku bagi tau.

Langkah 1: Buat kontrak sewa PS5

Sebelum korang sewa PS5 korang, korang kena buat kontrak sewa PS5 yang clear dan detail. Kontrak ni penting untuk elak masalah nanti. Kontrak ni kena ada:

  • Nama, IC, dan alamat penyewa
  • Tarikh, masa, dan tempat sewa PS5
  • Harga, tempoh, dan cara bayaran sewa PS5
  • Syarat-syarat dan tanggungjawab penyewa
  • Deposit, penalty, dan ganti rugi sewa PS5

Korang boleh buat kontrak ni guna Word, atau Google Docs, atau apa-apa software yang korang suka.

Pastikan kontrak ni ada tandatangan korang dan penyewa. Simpan kontrak ni dalam bentuk hardcopy dan softcopy. Apa apa hal senang.

Advertisements

Langkah 2: Cari orang yang nak sewa PS5

Lepas korang dah buat kontrak, korang kena cari orang yang nak sewa PS5 korang. Korang boleh guna online platform, macam Facebook, Instagram, Twitter, atau TikTok untuk promote.

Korang boleh show gambar atau video PS5 korang, games yang korang ada, atau feedback dari orang yang dah sewa sebelum ni. Jangan lupa letak contact number atau link untuk orang boleh contact korang.

Bila ada orang yang berminat, korang kena deal dengan diorang. Korang kena pastikan diorang bayar deposit, atau full payment sebelum korang hantar PS5 korang.

Korang juga kena pastikan diorang bagi alamat yang betul, dan ada orang kat rumah bila korang hantar. Jangan lupa ambil gambar IC, dan gambar bil TNB diorang sebagai bukti alamat.

Langkah 3: Hantar PS5 korang kat rumah diorang

Bila semua dah settle, korang kena hantar PS5 korang kat rumah diorang. Jangan guna courier service, sebab nanti PS5 korang rosak, atau hilang, atau kena curi.

Korang kena check dulu condition PS5 korang sebelum hantar, dan bila ambil balik. Pastikan semua barang lengkap, dan tak ada calar atau kerosakan. Kalau ada, korang boleh tolak dari deposit diorang, atau mintak diorang ganti.

Advertisements

Langkah 4: Ambil balik PS5 korang bila tempoh sewa habis

Bila tempoh sewa dah habis, korang kena ambil balik PS5 korang. Jangan lewat, sebab nanti diorang main free je. Jangan awal sangat, sebab nanti diorang rasa tak puas hati.

Korang kena contact diorang dulu, dan set masa yang sesuai untuk ambil balik. Pastikan PS5 korang masih dalam keadaan baik, dan semua barang masih ada.

Langkah 5: Mintak feedback, rating, atau review dari penyewa

Bila dah ambil balik PS5 korang, korang kena mintak feedback, rating, atau review dari penyewa. Ni penting untuk build trust dan credibility korang.

Korang boleh mintak diorang tulis kat online platform yang korang guna, atau kat WhatsApp, atau kat mana-mana je. Kalau diorang happy, diorang mungkin nak sewa lagi, atau rekomen kat kawan-kawan diorang.

Advertisements

Kesimpulan

Buat duit dengan PS5 ni senang je. Korang cuma kena ada PS5, buat kontrak, cari orang, hantar, dan ambil balik.

Korang boleh dapat duit lebih, dan cover balik kos beli PS5 korang. Korang juga boleh bantu orang yang tak ada PS5, atau tak mampu nak beli, untuk main PS5.

Korang juga boleh buat kawan, atau network, dengan orang yang suka PS5.

So, apa lagi? Kalau korang ada PS5, jangan simpan je. Sewa kat orang lain, dan buat duit. Masyuk!

Advertisements