Cara buat duit dengan Shopee Affiliate

Apa itu Shopee Affiliate?

Shopee Affiliate tu program yang Shopee buat untuk orang-orang yang suka buat content kat media sosial. Kalau korang join program ni, korang boleh dapat duit extra dengan mempromosikan barang-barang yang ada kat Shopee.

Senang je, korang cuma kena share link produk yang korang suka atau rasa best kat followers korang. Korang cerita sikit apa yang korang perlu cerita, kemudian sharekan link tu kat status.

Bila ada orang beli barang tu melalui link korang, korang akan dapat komisen dari Shopee. Best kan?

Platform yang korang boleh guna pun banyak, macam Instagram, YouTube, Facebook, TikTok, Twitter, dan blog korang.

Advertisements

Bagaimana nak jadi Shopee Affiliate

Untuk jadi Shopee Affiliate, korang kena ada akaun dengan Shopee dulu. Kalau korang belum ada, boleh register kat sini. Lepas tu, korang kena apply untuk jadi affiliate Shopee.

Korang kena isi borang dengan maklumat korang, macam nama, email, nombor telefon, dan platform media sosial yang korang nak guna.

Pastikan korang pilih platform yang sesuai dengan niche korang dan ada banyak followers yang aktif.

Lepas korang apply, korang kena tunggu Shopee review permohonan korang. Proses ni mungkin ambil masa beberapa hari atau minggu, bergantung pada jumlah permohonan yang Shopee terima.

Kalau korang berjaya, korang akan dapat email pengesahan dari Shopee. Kalau korang gagal, jangan putus asa, korang boleh cuba lagi dengan meningkatkan kualiti content korang dan jumlah followers korang.

Apa itu Xtra Commission?

Xtra Commission tu satu program baru yang Shopee buat untuk affiliate Shopee yang nak dapat komisen yang lebih tinggi.

Program ni membolehkan korang dapat komisen sehingga 50% daripada harga jualan produk yang korang promote.

Biasanya, komisen affiliate Shopee cuma antara 1% hingga 9%, bergantung pada kategori produk.

Untuk join program Xtra Commission ni, korang kena ada akaun affiliate Shopee yang aktif dulu. Lepas tu, korang kena apply Korang kena pilih produk-produk yang korang nak promosi dari senarai yang Shopee sediakan.

Produk-produk ni biasanya produk yang popular, berkualiti, dan ada banyak stok. Korang kena pastikan korang promosi produk-produk ni dengan betul dan ikut syarat-syarat yang Shopee tetapkan.

Advertisements

Bagaimana nak promosi produk Shopee

Cara nak promosi produk Shopee tu mudah je.

Korang cuma kena share link produk yang korang pilih kat platform media sosial korang. Link produk tu korang boleh dapat kat dashboard affiliate Shopee.

Korang boleh copy link tu dan paste kat mana-mana post, story, atau video korang.

Pastikan korang letak hashtag #ShopeeAffiliate dan #ShopeeMY kat setiap post korang, supaya followers korang tahu yang korang ni affiliate Shopee.

Selain share link produk, korang juga boleh buat content yang menarik dan relevan dengan produk tu. Contohnya, kalau korang nak promosi produk kecantikan, korang boleh buat tutorial makeup, review produk, atau tips kecantikan.

Kalau korang nak promosi produk fesyen, korang boleh buat haul, lookbook, atau outfit of the day.

Kalau korang nak promosi produk elektronik, korang boleh buat unboxing, comparison, atau gadget review. Apa-apa pun, pastikan content korang tu berkualiti, jujur, dan menarik minat followers korang.

Apa kelebihan jadi Shopee Affiliate

Kelebihan jadi Shopee Affiliate tu banyak. Antaranya ialah:

  • Korang boleh dapat duit extra dengan cara yang mudah dan fleksibel. Korang boleh buat bila-bila masa dan di mana-mana sahaja, asalkan ada internet dan media sosial.
  • Korang boleh pilih produk-produk yang korang suka atau minat. Korang tak perlu jual barang yang korang tak tahu atau tak suka. Korang boleh jadi affiliate Shopee untuk apa-apa kategori produk yang ada kat Shopee, macam kecantikan, fesyen, elektronik, perabot, dan lain-lain.
  • Korang boleh dapat komisen yang tinggi dengan program Xtra Commission. Kalau korang join program ni, korang boleh dapat komisen sehingga 10% daripada harga jualan produk yang korang promosi. Ini bermakna, kalau ada orang beli barang yang harga RM100 melalui link korang, korang boleh dapat RM10. Kalau ada 10 orang beli, korang boleh dapat RM100. Kalau ada 100 orang beli, korang boleh dapat RM1000. Fuh, banyak tu!
  • Korang boleh dapat sokongan dan bantuan dari Shopee. Shopee akan sentiasa update korang dengan maklumat terkini, tips dan trik, serta peluang-peluang yang ada untuk affiliate Shopee. Korang juga boleh hubungi Shopee melalui email atau chat kalau ada apa-apa masalah atau pertanyaan.
Advertisements

Apa cabaran jadi Shopee Affiliate

Cabaran jadi Shopee Affiliate pun ada. Antaranya ialah:

  • Korang kena bersaing dengan affiliate-affiliate lain yang promosi produk yang sama atau serupa. Korang kena pastikan content korang tu menonjol dan unik, supaya followers korang tertarik dengan produk yang korang promosi. Korang juga kena rajin update content korang dan sentiasa cari cara untuk meningkatkan engagement korang dengan followers korang.
  • Korang kena ikut syarat-syarat dan polisi yang Shopee tetapkan untuk affiliate Shopee. Korang kena pastikan korang tak guna cara-cara yang tak betul atau tak etika untuk promosi produk Shopee, macam spam, clickbait, atau mislead. Kalau korang buat macam tu, korang boleh kena banned atau denda oleh Shopee.
  • Korang kena sabar dan konsisten dalam menjalankan aktiviti affiliate Shopee. Korang tak boleh expect korang boleh dapat duit banyak dalam masa yang singkat. Korang kena usaha dan berusaha untuk buat content yang berkualiti dan menarik. Korang juga kena monitor prestasi korang dan buat penambahbaikan dari masa ke semasa.

Kesimpulan

Itu dia artikel tentang cara buat duit dengan Shopee Affiliate. Aku harap artikel ni dapat membantu korang yang nak jadi affiliate Shopee atau yang dah jadi affiliate Shopee.

Kalau korang suka artikel ni, boleh share dengan kawan-kawan korang yang minat nak jadi affiliate Shopee. Terima kasih kerana membaca artikel ni dan selamat mencuba!

Advertisements