Cara buat duit dengan Youtube

Youtube ni platform video memang dah ramai kenal la. So memang tak perlu diperkenalkan lagi. Korang boleh tengok, upload, dan share video kat platform ni.

Tapi korang tahu tak yang korang juga boleh buat income dengan Youtube, kalau korang follow step dan syarat yang Youtube dan Google dah setkan.

Aku akan explain kat korang apa yang korang kena buat. Jangan worry, senang je, cuma kena ada passion dan idea.

Step 1: Buat channel Youtube

Channel Youtube ni macam rumah korang sendiri kat Youtube. So korang kena create channel korang dulu. Login dengan email korang, dan create. Simple kan.

Korang kena pilih nama channel yang catchy dan sesuai dengan tema video korang. Korang boleh customize channel korang dengan upload gambar profil, banner, dan description.

Korang boleh letak link ke social media korang atau website korang, kalau ada.

Advertisements

Step 2: Buat dan upload video

Sebelum korang buat video korang kena tahu content apa yang korang nak buat.

Content ni yang akan decide income korang. Korang kena make sure video yang korang hasilkan mesti high quality, interesting, dan follow guidelines Youtube.

Korang kena ada camera, mic, tripod, light, dan software editing video. Korang boleh guna apa-apa jenis yang korang mampu dan nak. Korang kena upload video korang kat Youtube, dan fill in info pasal video korang, macam title, description, tag, thumbnail, category, dan lain-lain.

Pastikan content yang korang buat, tengah trend dan disukai ramai. Contohnya macam content kucing.

Tools ai yang boleh bantu korang buat video

Kalau korang rasa susah atau malas nak buat video sendiri, korang boleh guna tools ai yang boleh bantu korang untuk buat video dengan mudah dan cepat.

Tools ai ni boleh generate video dari teks, gambar, atau dokumen yang korang masukkan.

Korang boleh pilih avatar, suara, musik, dan klip yang korang nak. Korang boleh juga edit dan customize video yang dihasilkan oleh ai.

Tools ai ni boleh jimatkan masa dan tenaga korang, dan buat video korang nampak lebih profesional dan menarik.

Cara buat duit dengan Youtube

Antara tools ai yang boleh korang cuba adalah:

  • Invideo.io: Tools ai ni boleh buat video dari teks, gambar, atau dokumen yang korang upload. Korang boleh pilih dari beribu-ribu template yang cantik dan menarik, atau buat video dari scratch. Korang boleh juga guna voice-over, musik, dan effect yang disediakan oleh invideo.io, atau upload sendiri. Korang boleh edit video korang dengan mudah dengan drag and drop, crop, trim, dan lain-lain. Invideo.io boleh buat video dalam pelbagai format, macam square, vertical, atau horizontal, dan dalam pelbagai bahasa, macam Inggeris, Melayu, atau Mandarin. Invideo.io boleh buat video dalam masa beberapa minit sahaja, dan korang boleh download atau share video korang dengan segera.
  • Lumen5.com: Tools ai ni boleh buat video dari teks, seperti artikel, blog, atau skrip. Korang boleh pilih dari beribu-ribu stock footage, gambar, dan musik yang berkualiti tinggi, atau upload sendiri. Korang boleh juga guna text-to-speech, caption, dan logo yang disediakan oleh lumen5.com, atau upload sendiri. Korang boleh edit video korang dengan mudah dengan drag and drop, resize, rotate, dan lain-lain. Lumen5.com boleh buat video dalam pelbagai format, macam square, vertical, atau horizontal, dan dalam pelbagai bahasa, macam Inggeris, Melayu, atau Mandarin. Lumen5.com boleh buat video dalam masa beberapa minit sahaja, dan korang boleh download atau share video korang dengan segera.
  • Synthesia.io: Tools ai ni boleh buat video dari teks, dengan menggunakan avatar yang realistik dan suara yang natural. Korang boleh pilih dari beratus-ratus avatar yang berlainan gender, warna kulit, dan bahasa, atau buat avatar sendiri. Korang boleh juga pilih dari beratus-ratus suara yang berlainan aksen, nada, dan emosi, atau buat suara sendiri. Korang boleh edit video korang dengan mudah dengan tambah atau tukar teks, avatar, atau suara. Synthesia.io boleh buat video dalam pelbagai format, macam square, vertical, atau horizontal, dan dalam pelbagai bahasa, macam Inggeris, Melayu, atau Mandarin. Synthesia.io boleh buat video dalam masa beberapa saat sahaja, dan korang boleh download atau share video korang dengan segera.

Ini antara beberapa tools ai yang aku share dengan korang untuk bantu korang buat video. Aku harap tools ni berguna dan bermanfaat untuk korang. Kalau korang nak tahu lagi pasal tools ni, korang boleh search kat google.

Advertisements

Step 3: Monetize channel Youtube

Monetize ni maksudnya korang boleh enable ads pada video korang, dan dapat payment dari Youtube dan Google.

Tapi, sebelum korang boleh monetize channel korang, korang kena meet requirement ni:

  • Channel korang kena ada at least 1,000 subscriber.
  • Video korang kena ada at least 4,000 jam watch time dalam tempoh 12 bulan yang lepas.
  • Channel korang kena follow monetization policies Youtube.

Kalau korang dah meet requirement ni, korang boleh apply untuk join Youtube Partner Program (YPP). Korang kena log in ke Youtube, pilih “Youtube Studio”, dan klik pada menu “Monetization”.

Korang akan nampak status application korang, dan step-step yang korang kena ambil untuk join YPP. Step-step ni termasuklah:

  • Baca dan terima Youtube Partner Program agreement.
  • Connect channel korang dengan akaun Google AdSense.
  • Pilih jenis ads format yang korang nak display pada video korang.
  • Tunggu review Youtube.

Step 4: Increase income Youtube

Income Youtube korang depends on beberapa factor, macam jumlah viewers, jumlah click ads, jenis ads, jenis viewers, dan lain-lain. So, korang kena try increase income Youtube korang dengan tips ni:

  • Buat video yang high quality, interesting, dan useful untuk viewers.
  • Buat video yang long, tapi tak boring.
  • Buat video yang suit dengan viewers yang pay tinggi.
  • Buat video yang ada niche atau tema yang spesifik.
  • Buat video yang optimize untuk SEO.
Advertisements

Kesimpulan

Dalam artikel ni, aku dah explain kat korang cara buat income dengan Youtube.

Aku dah share step-step yang korang kena follow, dari buat channel Youtube, buat dan upload video, monetize channel Youtube, dan increase income Youtube.

Aku juga dah bagi tips-tips yang boleh help korang untuk buat video yang best, attract viewers, dan dapat payment yang tinggi. Aku harap korang dah faham dan dapat ilmu dari artikel ni.

Sekarang, korang kena take action. Jangan tunggu lama-lama, sebab Youtube ni peluang yang besar untuk korang buat income online.

Advertisements