Cara menjual barang preloved tahun 2024

Pilih barang yang nak jual

Barang pertama yang korang kena pilih adalah barang yang nak jual. Korang mesti ada barang yang korang rasa sayang nak buang, tapi tak pakai dah lama.

Contohnya, baju, kasut, beg, aksesori, buku, mainan, peralatan elektronik, dan sebagainya. Barang-barang ni boleh jadi sumber pendapatan korang kalau korang jual dekat marketplace facebook.

Advertisements

Letak info yang lengkap

Bila korang dah pilih barang yang nak jual, korang kena letak info yang lengkap tentang barang tu. Info yang lengkap ni penting untuk menarik minat pembeli dan menjawab soalan-soalan yang mungkin diajukan. Info yang korang kena letak termasuklah:

  • Nama barang
  • Jenis barang
  • Saiz, warna, dan model barang
  • Kondisi barang (baru, preloved, rosak, dll)
  • Harga barang
  • Cara pembayaran dan penghantaran
  • Lokasi korang
  • Sebab korang nak jual barang tu

Ada banyak gambar yang jelas dan terang

Selain info yang lengkap, korang juga kena ada banyak gambar yang jelas dan terang tentang barang yang korang nak jual.

Gambar ni penting untuk menunjukkan rupa dan kualiti barang tu. Korang kena ambil gambar dari pelbagai sudut dan zoom in pada bahagian yang penting.

Contohnya, kalau korang jual baju, korang kena tunjuk label, jahitan, kain, dan corak baju tu. Kalau korang jual PS4-PS5, korang kena tunjuk nombor siri, port, kabel, dan aksesori yang ada.

Advertisements

Ada video sekali kalau boleh

Kalau korang nak lebih menarik lagi, korang boleh je letak video sekali tentang barang yang korang nak jual.

Video ni boleh menunjukkan fungsi dan keadaan barang tu dengan lebih jelas. Contohnya, kalau korang jual kasut, korang boleh buat video korang pakai kasut tu dan jalan-jalan.

Kalau korang jual kamera, korang boleh buat video korang ambil gambar dengan kamera tu dan tunjuk hasilnya.

Cara menjual barang preloved

Pastikan korang berurusan dalam facebook je

Bila korang dah letak semua info dan gambar yang korang nak, korang kena pastikan korang berurusan dalam facebook je. Jangan bagi no telefon, email, atau akaun bank korang kepada sesiapa sebelum korang confirm nak jual barang tu.

Ini untuk elakkan daripada ditipu atau dirompak oleh penipu. Kalau ada pembeli yang minta no telefon, email, atau akaun bank korang, korang boleh tolak dengan sopan dan cakap korang prefer berurusan dalam facebook je.

Advertisements

Bila confirm baru bagi no telefon

Bila korang dah confirm nak jual barang tu kepada pembeli yang betul, baru korang boleh bagi no telefon korang.

No telefon ni penting untuk korang berhubung dengan pembeli tentang cara pembayaran dan penghantaran.

Korang boleh guna whatsapp, telegram, atau sms untuk berhubung dengan pembeli. Pastikan korang dapat bukti pembayaran daripada pembeli sebelum korang hantar barang tu.

Tengok juga la harga yang korang letak macam mana

Satu lagi perkara yang korang kena tengok adalah harga yang korang letak untuk barang yang korang nak jual. Harga ni kena berpatutan dengan nilai dan kualiti barang tu. Jangan letak harga yang terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Harga yang terlalu tinggi boleh menyebabkan pembeli tak berminat. Harga yang terlalu rendah boleh menyebabkan korang rugi.

Korang boleh buat kajian pasaran untuk tengok harga barang yang sama atau serupa dengan barang korang. Korang boleh juga rujuk harga asal barang korang dan tolak mengikut peratusan yang sesuai.

Barang yang korang jual pun main peranan gak

Akhir sekali, korang kena ingat yang barang yang korang jual pun main peranan gak dalam menentukan kejayaan jualan korang.

Ada barang yang memang ada demand tinggi, contohnya PS4-PS5, iPhone, laptop, dan sebagainya. Barang-barang ni memang laku macam goreng pisang panas.

Tak sampai sehari dah habis. Tapi ada juga barang yang tak ada demand, contohnya CD, VHS, kaset, dan sebagainya. Barang-barang ni memang susah nak jual. Korang kena pandai pilih barang yang korang nak jual dan tahu siapa target market korang.

Kesimpulan

Itu dia cara-cara yang korang boleh ikut untuk menjual barangan preloved dengan mudah dan cepat.

Dengan cara ni, korang boleh buat duit sampingan dengan barang-barang yang korang tak pakai lagi. Korang boleh je letak banyak barang dalam marketplace facebook sebab memang high demand. So tak perlu risau.

Cuma kena pastikan korang jujur, sopan, dan bertanggungjawab dalam berurusan dengan pembeli. Selamat mencuba dan semoga berjaya!

Advertisements