19 faktor kenapa artikel tiada dalam ranking google

Google Search Console merupakan satu alat yang sangat penting dalam SEO, dan korang harus memanfaatkannya. So, apa yang penting dalam Google Search Console ni?

  • Pastikan korang submit sitemap korang. Sitemap ni macam peta yang memudahkan Google untuk crawl laman web korang. Kalau tak submit, Google tak tahu jalan nak masuk ke laman korang, so tak bolehlah naik ranking.
  • Selalu periksa Coverage dan Performance report dalam Google Search Console. Kalau ada masalah atau error, cepat-cepatlah baiki.
  • Jangan lupa untuk menggunakan keyword yang relevan. Keyword ni macam petunjuk untuk Google cari artikel korang, so kalau tak relevan, susah lah nak naik ranking.
posting tiada dalam ranking
Advertisements

2. Internal Link

Internal link ni sangat penting untuk membantu artikel korang naik dalam ranking. Jadi, apa yang kena buat?

  • Usahakan link artikel korang yang lain dalam artikel yang baru. Kalau korang ada banyak artikel, cubalah bagi pautan ke artikel yang berkaitan supaya pembaca boleh terus membaca artikel yang lain.
  • Jangan lupa untuk gunakan anchor text yang relevan. Anchor text ni macam label yang korang letak kat link tu, pastikan ia relevan dengan artikel yang korang link.

3. External Link

Bukan internal link je penting, external link pun memainkan peranan dalam SEO.

  • Cuba berikan pautan ke sumber-sumber berkualiti tinggi dalam artikel korang. Ini boleh meningkatkan kepercayaan pembaca dan Google.
  • Jangan terlalu banyak link ke laman yang kurang berkualiti. Ini boleh menjejaskan ranking artikel korang.
Advertisements

4. Image Optimization

Gambar dalam artikel juga memainkan peranan penting dalam SEO. Jadi, apa yang perlu korang buat?

  • Optimize saiz gambar supaya laman korang tak terlalu berat dan lambat untuk dimuatkan.
  • Jangan lupa gunakan alt text untuk gambar korang. Alt text ni macam label untuk gambar, jadi kalau ada orang yang tak nampak gambar, dia akan tahu apa yang ada dalam gambar tu.

5. Keunikan Content

Last but not least, keunikan kandungan juga sangat penting dalam SEO.

  • Pastikan artikel korang unik dan menarik. Google suka artikel yang berbeza dan menawarkan informasi yang baru.
  • Jangan copy-paste artikel orang lain! Ini boleh menjejaskan ranking korang dan Google boleh penalize laman korang.
Advertisements

6. Mobile-Friendly

Zaman sekarang ni, ramai yang menggunakan telefon bimbit untuk mencari maklumat. So, pastikan laman web korang mobile-friendly.

  • Responsive design: Reka bentuk laman web korang mesti sesuai untuk semua jenis skrin dan peranti.
  • Pantaskan loading time: Pastikan laman web korang cepat dimuatkan di peranti mudah alih.

7. Teks tajuk yang menarik

Teks tajuk yang menarik sangat penting untuk menarik perhatian pembaca dan Google.

  • Jadikan tajuk menarik dan unik: Tajuk yang menarik akan membuat pembaca lebih berminat untuk klik dan baca.
  • Gunakan keyword yang relevan: Masukkan keyword utama dalam tajuk untuk membantu Google faham topik artikel korang.
Posting tiada dalam ranking

8. Optimize Keyword

Kepadatan keyword dalam artikel juga mempengaruhi ranking Google.

  • Jangan keyword stuffing: Jangan memasukkan terlalu banyak keyword dalam artikel, nanti Google anggap spam.
  • Cuba gunakan LSI keyword: LSI (Latent Semantic Indexing) keyword ni macam sinonim atau kata-kata yang berkaitan, boleh membantu Google faham lebih lanjut tentang topik korang.

9. Struktur content yang kemas

Struktur konten yang kemas akan membantu pembaca dan Google memahami artikel korang dengan lebih baik.

  • Gunakan subheading: Subheading membantu pembaca dan Google faham isi kandungan artikel korang.
  • Buat senarai berbulet: Senarai berbulet membantu pembaca dan Google untuk cepat tangkap dengan point penting dalam artikel.

10. Kualiti Backlink

Backlink adalah pautan dari website lain yang mengarah ke website korang. Kualiti backlink sangat mempengaruhi ranking Google.

  • Usahakan backlink dari website berkualiti tinggi: Google akan anggap korang punya kredibiliti tinggi kalau ada backlink dari laman berkualiti tinggi.
  • Jangan beli backlink: Google boleh detect kalau korang beli backlink, dan ni akan jejas ranking korang.

11. Fast loading website

Kecepatan laman web korang juga mempengaruhi ranking Google.

  • Optimalkan kod: Kurangkan kod yang berat dan tidak perlu untuk meningkatkan kecepatan laman web.
  • Gunakan CDN: Content Delivery Network (CDN) akan membantu mengurangkan masa loading laman dengan menyimpan salinan laman di pelbagai lokasi.

12. Teks Pautan (Anchor Text) untuk Backlink

Teks pautan yang korang gunakan dalam backlink juga penting.

  • Teks pautan yang relevan: Pastikan teks pautan dalam backlink korang relevan dengan kandungan artikel.
  • Hindari teks pautan generik: Jangan guna teks pautan seperti “click here” atau “read more”, sebaliknya gunakan teks pautan yang lebih deskriptif.

13. Gunakan Schema Markup

Schema markup adalah kod yang membantu Google memahami kandungan laman web korang dengan lebih baik.

  • Tambahkan schema markup: Schema markup akan membantu Google tahu jenis kandungan yang korang ada, seperti resepi, ulasan, atau berita.
  • Periksa dengan Google Structured Data Testing Tool: Pastikan schema markup korang betul dan tiada error.

14. Penyediaan meta description

Meta description adalah teks ringkasan yang muncul di bawah tajuk dalam hasil carian Google.

  • Buat meta description yang menarik: Meta description yang menarik akan membantu menarik perhatian pembaca dan meningkatkan click-through rate (CTR).
  • Masukkan keyword: Pastikan masukkan keyword utama dalam meta description untuk membantu Google memahami topik artikel korang.

15. Aktiviti Sosial Media

Aktiviti sosial media juga boleh mempengaruhi ranking Google.

  • Kongsi artikel korang di platform sosial media: Kongsi artikel korang di Facebook, Twitter, Instagram, dan lain-lain platform sosial media untuk menarik lebih banyak trafik ke laman web korang.
  • Galakkan pembaca berkongsi: Letakkan butang share sosial media di artikel korang supaya pembaca boleh berkongsi dengan mudah.

16. Bounce Rate

Bounce rate adalah peratusan pengunjung yang meninggalkan laman web korang selepas melihat satu halaman sahaja.

  • Optimalkan pengalaman pengguna: Pastikan laman web korang mudah digunakan dan navigasi intuitif.
  • Sediakan konten berkaitan: Sediakan pautan ke artikel-artikel berkaitan dalam laman web korang untuk menggalakkan pembaca meneroka lebih lanjut.

19. Frekuensi kemaskini content

Frekuensi kemaskini konten di laman web korang juga mempengaruhi ranking Google.

  • Kemaskini konten secara berkala: Google suka laman web yang sentiasa dikemaskini dengan konten baru dan segar.
  • Periksa dan perbaharui artikel lama: Jangan biarkan artikel lama jadi lapuk, perbaharui maklumat dan tambahkan pautan yang relevan.

Artikel berkaitan

Advertisements