Idea bisnes zaman sekarang

Page Contents

Servis menulis artikel: Tulis dan dapat duit!

Tak boleh dinafikan, servis menulis artikel ni memang ada permintaan yang tinggi. Banyak syarikat, blogger, atau website yang memerlukan kandungan berkualiti untuk tarik lebih banyak pengunjung.

Advertisements

Cara Nak Start:

  1. Tentukan niche atau bidang yang korang minat dan pakar. Contoh macam travel, teknologi, atau kewangan.
  2. Buat portfolio yang menarik untuk tunjuk pada klien.
  3. Promote servis korang melalui social media atau platform freelance macam Upwork.

Potensi Pendapatan:

  • Untuk beginner, korang boleh charge dalam lingkungan RM50-RM100 per artikel.
  • Kalau dah ada nama, boleh je charge sampai RM300-RM500 per artikel!
Advertisements

Servis Graphic Design: Kreativiti yang berbaloi

Kalau korang ada skill dalam graphic design, jangan simpan talent tu untuk diri sendiri. Banyak syarikat atau individu yang memerlukan servis design untuk logo, banner, atau even untuk social media.

Cara Nak Start:

  1. Buat portfolio yang showcase skill dan kreativiti korang.
  2. Offer servis korang pada syarikat kecil atau startup sebagai permulaan.
  3. Jangan lupa untuk set harga yang berpatutan tapi juga berbaloi dengan kerja korang.
Advertisements

Potensi Pendapatan:

  • Untuk design logo, korang boleh charge dari RM200 ke atas.
  • Kalau untuk design website, boleh je charge dalam RM1,000-RM5,000, bergantung pada kompleksiti projek.

Servis SEO: Naikkan ranking, tingkatkan pendapatan

SEO, atau Search Engine Optimization, adalah satu lagi bidang yang sangat penting dalam dunia online. Dengan SEO yang bagus, website atau blog korang boleh naik ranking dalam carian Google, yang secara tidak langsung akan tingkatkan traffic dan pendapatan.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai asas-asas SEO melalui kursus online atau bacaan.
  2. Offer servis korang pada website atau blog yang masih baru dan perlukan bantuan dalam SEO.
  3. Set package harga yang berlainan untuk cater keperluan pelbagai klien.

Potensi Pendapatan:

  • Untuk servis SEO, korang boleh charge dalam lingkungan RM500-RM2,000 sebulan, bergantung pada keperluan klien.

Servis SEO: Naikkan ranking, tingkatkan pendapatan

SEO, atau Search Engine Optimization, adalah satu lagi bidang yang sangat penting dalam dunia online.

Dengan SEO yang bagus, website atau blog korang boleh naik ranking dalam carian Google, yang secara tidak langsung akan tingkatkan traffic dan pendapatan.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai asas-asas SEO melalui kursus online atau bacaan.
  2. Offer servis korang pada website atau blog yang masih baru dan perlukan bantuan dalam SEO.
  3. Set package harga yang berlainan untuk cater keperluan pelbagai klien.

Potensi Pendapatan:

  • Untuk servis SEO, korang boleh charge dalam lingkungan RM500-RM2,000 sebulan, bergantung pada keperluan klien.

Jadi YouTuber: Bukan sekadar popular

YouTuber ni bukan setakat popular je, tapi boleh juga jadi sumber pendapatan yang serius. Dari review produk, vlog, sampai ke tutorial, peluangnya memang luas.

Cara Nak Start:

  1. Tentukan niche atau tema channel korang.
  2. Invest dalam peralatan yang basic seperti kamera dan mikrofon.
  3. Upload video secara konsisten dan jaga kualiti konten.

Potensi Pendapatan:

  • Dari iklan AdSense, sponsor, dan juga merchandise, pendapatan boleh je cecah RM1,000 hingga RM10,000 sebulan, bergantung pada viewership.

TikToker: Short video, big earning

TikTok bukan hanya platform untuk korang tunjuk talent atau buat lawak. Kalau korang pandai, boleh je monetize platform ni.

Cara Nak Start:

  1. Create content yang original dan menarik.
  2. Engage dengan audience korang melalui komen dan live video.
  3. Jangan lupa untuk guna hashtag yang relevan untuk tingkatkan exposure.

Potensi Pendapatan:

  • Melalui TikTok Creator Fund atau brand partnership, korang boleh dapat pendapatan yang tak terhad. Ada yang boleh buat sampai beribu-ribu ringgit sebulan!

Blogging: Tulis apa yang korang minat, dapat duit!

Kalau korang suka menulis dan nak platform sendiri, blogging adalah cara terbaik. 

Dari situ, korang boleh buat duit melalui pelbagai cara seperti iklan, sponsored post, atau affiliate marketing.

Cara Nak Start:

  1. Pilih platform blogging seperti WordPress atau Blogger.
  2. Tentukan niche dan mulakan dengan menulis artikel yang berkualiti.
  3. Optimize blog korang untuk SEO.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada traffic, korang boleh je buat dari RM500 hingga RM5,000 sebulan.

Programmer: Bukan setakat coding, tapi repair dan cipta!

Programmer ni bukan sahaja boleh buat coding untuk develop website atau app, tapi juga boleh offer servis repair, buat plugin, atau even cipta software sendiri.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai satu atau beberapa bahasa pemrograman seperti Python, Java, atau C++.
  2. Buat portfolio yang showcase project atau software yang korang dah develop.
  3. Offer servis korang pada syarikat atau individu yang memerlukan.

Programmer: Bukan setakat coding, Tapi repair dan cipta!

Programmer ni bukan sahaja boleh buat coding untuk develop website atau app, tapi juga boleh offer servis repair, buat plugin, atau even cipta software sendiri.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai satu atau beberapa bahasa pemrograman seperti Python, Java, atau C++.
  2. Buat portfolio yang showcase project atau software yang korang dah develop.
  3. Offer servis korang pada syarikat atau individu yang memerlukan.

Potensi Pendapatan:

  • Untuk repair website, boleh charge dalam lingkungan RM200-RM500.
  • Kalau buat plugin atau software, harga boleh mencecah ribuan ringgit, bergantung pada kompleksiti dan keperluan.

Web Design: Lebih dari sekadar estetika

Web design ni lebih dari sekadar buat website cantik. Korang juga kena fikirkan tentang user experience, SEO, dan banyak lagi.

Cara Nak Start:

  1. Belajar tentang prinsip design dan juga asas-asas coding.
  2. Mulakan dengan template yang simple dan improve dari situ.
  3. Promote servis korang melalui social media atau website sendiri.

Potensi Pendapatan:

  • Untuk design website, boleh charge dari RM1,000 hingga RM5,000, bergantung pada keperluan klien.

Translator: Bahasa juga adalah aset!

Kalau korang fasih dalam lebih dari satu bahasa, jangan lepaskan peluang untuk jadi translator. Banyak syarikat atau individu yang memerlukan servis ni untuk translate dokumen, website, atau even video.

Cara Nak Start:

  1. Tentukan pair bahasa yang korang nak tawarkan. Contoh macam Inggeris-Melayu, Melayu-Cina, dan sebagainya.
  2. Buat beberapa sample translation untuk tunjuk pada klien.
  3. Join platform freelance yang offer servis translation.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada panjang dan kompleksiti teks, korang boleh charge dari RM50 hingga RM500 per project.

Ambil Upah buat Website di canva: Simple tapi menguntungkan

Tak semua orang ada skill coding untuk buat website, tapi dengan Canva, siapa saja boleh jadi ‘web designer’. Korang boleh offer servis buat website menggunakan Canva untuk mereka yang nak website simple dan cepat.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai semua tools dan features yang ada dalam Canva.
  2. Buat beberapa sample website untuk tunjuk pada klien.
  3. Promote servis korang melalui social media atau platform freelance.

Potensi Pendapatan:

  • Boleh charge dalam lingkungan RM300-RM1,000 bergantung pada kompleksiti website.

Video Editing: Potong, sambung, dapat duit!

Kalau korang ada skill dalam video editing, ini adalah masa untuk monetize skill tu. Banyak YouTuber atau content creator yang memerlukan servis ini.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai software editing seperti Adobe Premiere Pro atau Final Cut Pro.
  2. Buat portfolio video yang korang dah edit.
  3. Offer servis korang pada platform freelance atau kepada YouTuber yang memerlukan.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada panjang dan kompleksiti video, boleh charge dari RM100 hingga RM1,000 per video.

Upah Run Ads: Google Ads, Facebook, dan Lain-Lain

Digital advertising adalah salah satu cara paling efektif untuk tarik traffic atau jual produk. Korang boleh offer servis untuk run ads di platform macam Google Ads atau Facebook.

Cara Nak Start:

  1. Belajar asas-asas digital advertising dan juga platform yang korang nak guna.
  2. Dapatkan sijil atau accreditation jika perlu.
  3. Cari klien yang memerlukan servis korang dan offer package yang menarik.

Potensi Pendapatan:

  • Boleh charge dalam lingkungan RM500-RM2,000 sebulan, bergantung pada budget dan keperluan klien.

Buat Animation: Kreativiti yang berbayar

Animation adalah satu lagi bidang yang sangat menarik dan juga menguntungkan. Dari animasi pendek untuk social media sampai ke animasi untuk iklan, peluangnya sangat luas.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai software animasi seperti Adobe After Effects atau Blender.
  2. Buat beberapa sample animasi untuk tunjuk pada klien.
  3. Promote servis korang melalui platform yang sesuai.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada panjang dan kompleksiti animasi, boleh charge dari RM200 hingga RM2,000 per project.

Ajar bahasa Arab dalam Group WhatsApp

Kalau korang fasih dalam bahasa Arab atau bahasa lain, kenapa tak gunakan kelebihan tu untuk buat duit? Korang boleh ajar dalam group WhatsApp untuk lebih personal dan interaktif.

Cara Nak Start:

  1. Tentukan silibus atau topik yang akan diajar.
  2. Promote kelas korang dalam social media atau komuniti yang berkenaan.
  3. Set up group WhatsApp dan start mengajar!

Potensi Pendapatan:

  • Boleh charge dalam lingkungan RM50-RM100 per student setiap bulan, bergantung pada kualiti dan intensiti kelas.

Jual E-book: Pengetahuan yang boleh dijual

Kalau korang ada pengetahuan atau skill yang boleh dikongsi, apa kata tulis e-book? Tak kira la topik apa, asalkan ada orang yang berminat, itu sudah cukup.

Cara Nak Start:

  1. Tentukan niche atau topik e-book.
  2. Tulis dengan gaya yang menarik dan informatif.
  3. Jual melalui platform seperti Amazon Kindle atau website sendiri.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada harga dan jumlah jualan, pendapatan boleh je cecah ribuan ringgit sebulan.

Ambil upah buat Resume: bantu orang, dapat duit

Resume adalah tiket untuk masuk interview, dan banyak orang sanggup bayar untuk dapatkan resume yang berkualiti. Jadi, kalau korang ada skill dalam menulis resume, ini adalah peluang yang baik.

Cara Nak Start:

  1. Buat beberapa sample resume untuk tunjuk pada klien.
  2. Promote servis korang melalui LinkedIn atau platform freelance.
  3. Set harga yang berpatutan dan tawarkan package yang menarik.

Potensi Pendapatan:

  • Boleh charge dalam lingkungan RM50-RM200 per resume, bergantung pada kompleksiti dan keperluan klien.

Upah copywriting untuk Ads: Kata-kata yang berkuasa

Copywriting adalah salah satu elemen paling penting dalam iklan. Kalau korang pandai bermain kata-kata, ini adalah peluang untuk korang.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai asas-asas copywriting dan teknik penulisan yang persuasif.
  2. Buat portfolio yang menunjukkan copy yang korang dah tulis.
  3. Offer servis korang pada syarikat atau individu yang memerlukan.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada projek dan keperluan klien, boleh charge dari RM100 hingga RM1,000 per projek.

Ajar orang mengaji dalam group

Mengaji adalah salah satu aktiviti yang banyak orang nak master, tapi tak semua orang ada akses ke guru mengaji. Jadi, korang boleh offer servis ini dalam group Telegram atau WhatsApp.

Cara Nak Start:

  1. Tentukan silibus dan jadual mengaji.
  2. Promote servis korang dalam komuniti atau masjid terdekat.
  3. Set up group dan mulakan kelas.

Potensi Pendapatan:

  • Boleh charge dalam lingkungan RM50-RM100 per student setiap bulan, bergantung pada intensiti kelas.

Ajar orang tuisyen secara online

Tuisyen online adalah satu lagi peluang yang menarik, terutama dalam situasi pandemik ni. Korang boleh ajar pelbagai subjek dan peringkat.

Cara Nak Start:

  1. Tentukan subjek dan peringkat yang akan diajar.
  2. Siapkan bahan-bahan pengajaran seperti slide atau nota.
  3. Promote servis korang melalui social media atau website pendidikan.

Potensi Pendapatan:

  • Boleh charge dalam lingkungan RM30-RM100 per jam, bergantung pada subjek dan peringkat.

Create Website premium: platform pendidikan yang eksklusif

Kalau korang rasa nak naik taraf servis pendidikan korang, boleh je create website premium. Di sini, korang boleh offer kelas atau bahan yang lebih eksklusif.

Cara Nak Start:

  1. Tentukan niche atau fokus pendidikan korang.
  2. Develop website yang user-friendly dan secure.
  3. Upload bahan atau kelas dan set harga untuk akses.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada jumlah subscriber atau pelanggan, pendapatan boleh cecah ribuan atau puluhan ribu ringgit sebulan.

Jadi dropship: Ambil order je, Yang lain biar Agent uruskan

Dropshipping adalah salah satu cara paling mudah untuk masuk dalam bisnes e-commerce. Korang cuma perlu ambil order, dan agent atau supplier akan uruskan yang lain.

Cara Nak Start:

  1. Pilih produk yang ada demand dan supplier yang reliable.
  2. Promote produk melalui social media atau website.
  3. Ambil order dan biarkan supplier uruskan penghantaran.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada margin dan jumlah jualan, boleh je cecah RM1,000-RM5,000 sebulan.

Buat Image AI: Teknologi dan seni dalam satu

Kalau korang ada background dalam AI atau machine learning, ini adalah peluang untuk create gambar atau artwork menggunakan AI.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai software atau tools yang berkaitan dengan AI dan graphic design.
  2. Create portfolio dengan beberapa sample gambar yang korang dah hasilkan.
  3. Jual gambar korang di platform stock photo atau website seni.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada kualiti dan keunikan gambar, boleh charge dari RM20-RM200 per gambar.

Menguruskan Pages Facebook: Content, komen, semua korang urus

Banyak bisnes owner sekarang ni memang tak ada masa untuk manage pages Facebook mereka. Jadi, ini adalah peluang untuk korang offer servis ini.

Cara Nak Start:

  1. Kuasai asas-asas social media management dan juga tools yang berkaitan.
  2. Buat portfolio dengan menunjukkan pages atau account yang korang dah manage sebelum ni.
  3. Offer servis korang pada bisnes owner yang memerlukan.

Potensi Pendapatan:

  • Bergantung pada skop kerja dan keperluan klien, boleh charge dalam lingkungan RM500-RM2,000 sebulan.

Kesimpulan

Tu dia, lagi idea bisnes online yang boleh korang cuba. Dari servis yang simple macam dropship sampai ke yang lebih teknikal macam AI, semua ada peluang untuk buat duit. Jadi, korang dah ada ke idea yang nak cuba?

Advertisements