Ilmu bisnes yang korang kena ada sebelum buat bisnes

Buat bisnes ni memang susah gila, korang kena ada ilmu dan skill yang power untuk buat bisnes berjalan lancar.

Ilmu bisnes ni bukan setakat tahu macam mana nak jual barang atau servis je, tapi ada banyak benda lain yang korang kena tahu. Antaranya ialah:

Produk

Apa yang korang nak jual?

Produk ni boleh jadi barang fizikal, macam baju, kasut, beg, atau makanan. Atau produk ni boleh jadi servis, macam tuisyen, catering, atau spa.

Produk ni kena ada nilai tambah, maksudnya ada sesuatu yang buat produk korang berbeza dan menarik daripada produk orang lain. Contohnya, kalau korang nak jual baju, korang boleh buat design yang unik, atau guna kain yang berkualiti, atau ada tema yang menarik.

Kalau korang nak jual servis, korang boleh tawarkan harga yang berpatutan, atau servis yang cepat, atau ada bonus yang menarik.

Produk ni kena sesuai dengan keperluan dan kehendak pasaran, maksudnya ada orang yang nak beli produk korang. Kalau korang jual benda yang tak ada orang nak, macam mana korang nak buat untung?

Advertisements

Target market

Siapa yang korang nak jual produk korang?

Target market ni ialah golongan pelanggan yang korang nak sasar. Korang kena tahu siapa target market korang, macam apa profil mereka, apa minat mereka, apa masalah mereka, dan macam mana produk korang boleh selesaikan masalah mereka.

Contohnya, kalau korang nak jual baju, target market korang boleh jadi remaja perempuan yang suka fesyen, atau lelaki dewasa yang nak nampak profesional, atau kanak-kanak yang nak main-main.

Kalau korang nak jual servis, target market korang boleh jadi ibu bapa yang nak anak-anak pandai, atau pekerja yang nak makan sedap, atau orang yang nak relax.

Target market ni penting sebab korang kena tahu macam mana nak penuhi keperluan dan kehendak mereka, dan macam mana nak tarik minat mereka untuk beli produk korang.

Harga

Berapa yang korang nak jual produk korang?

Harga ni kena sesuai dengan nilai produk korang, maksudnya korang kena jual produk korang dengan harga yang berpatutan dan berbaloi.

Kalau korang jual produk korang terlalu murah, korang tak dapat buat untung, dan orang pun tak rasa produk korang berkualiti. Kalau korang jual produk korang terlalu mahal, korang tak dapat jual banyak, dan orang pun tak mampu nak beli produk korang.

Harga ni kena kira dengan betul, korang kena ambil kira kos pengeluaran, kos pengurusan, kos pengiklanan, dan kos lain-lain yang berkaitan dengan bisnes korang.

Harga ni juga kena bersaing dengan harga produk orang lain yang sama atau serupa dengan produk korang.

Korang kena tahu berapa harga pasaran, dan macam mana korang boleh tawarkan harga yang lebih menarik atau lebih berbaloi.

Advertisements

Jual offline ke online

Macam mana korang nak jual produk korang?

Korang boleh jual produk korang secara offline, maksudnya korang jual produk korang di kedai, di pasar, di bazar, atau di mana-mana tempat yang ada orang.

Atau korang boleh jual produk korang secara online, maksudnya korang jual produk korang di laman web, di media sosial, di aplikasi, atau di mana-mana platform yang ada internet.

Jual offline ke online ni ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, korang kena pilih yang mana yang sesuai dengan produk korang, target market korang, dan bajet korang.

Contohnya, kalau korang jual baju, korang boleh jual offline untuk orang yang nak cuba baju dulu sebelum beli, atau korang boleh jual online untuk orang yang nak beli baju dengan mudah dan cepat.

Kalau korang jual servis, korang boleh jual offline untuk orang yang nak dapatkan servis secara langsung, atau korang boleh jual online untuk orang yang nak dapatkan servis secara jarak jauh.

Pengurusan kewangan

Macam mana korang nak uruskan duit bisnes korang? Pengurusan kewangan ni ialah cara korang menguruskan perbelanjaan dan pendapatan bisnes korang.

Korang kena ada rekod yang jelas dan tepat tentang semua transaksi yang berkaitan dengan bisnes korang, macam beli barang, jual barang, bayar gaji, bayar cukai, dan sebagainya.

Korang kena gunakan duit bisnes korang dengan bijak, maksudnya korang kena jimat dan berhemah, dan jangan membazir atau berhutang.

Korang kena ada bajet yang realistik dan rasional, maksudnya korang kena tahu berapa duit yang korang ada, berapa duit yang korang perlu, dan berapa duit yang korang boleh buat.

Korang kena ada akaun bank yang khusus untuk bisnes korang, dan jangan campurkan duit bisnes korang dengan duit peribadi korang.

Advertisements

SSM

Apa itu SSM? SSM ni singkatan untuk Suruhanjaya Syarikat Malaysia, yang ialah badan yang mengawal selia semua syarikat dan perniagaan di Malaysia.

Kalau korang nak buat bisnes, korang kena daftar bisnes korang dengan SSM, supaya bisnes korang sah dan diiktiraf oleh undang-undang.

Daftar bisnes dengan SSM ni ada banyak kelebihan, macam korang boleh guna nama bisnes korang dengan rasmi, korang boleh buka akaun bank bisnes, korang boleh dapat lesen dan permit yang berkaitan dengan bisnes korang, korang boleh dapat bantuan dan sokongan dari kerajaan dan agensi lain, dan sebagainya.

Daftar bisnes dengan SSM ni juga ada syarat dan prosedur yang korang kena ikut, macam korang kena pilih jenis bisnes korang, sama ada syarikat, perniagaan, atau perkongsian, korang kena pilih nama bisnes korang, korang kena isi borang dan bayar yuran, dan sebagainya.

Korang boleh dapatkan maklumat lanjut tentang SSM di laman web rasmi mereka, www.ssm.com.my.

Nama syarikat yang unik

Apa nama yang korang nak bagi untuk bisnes korang?

Nama syarikat ni ialah identiti dan jenama untuk bisnes korang, yang akan digunakan oleh korang dan orang lain untuk kenal pasti dan ingat bisnes korang.

Nama syarikat ni kena unik, maksudnya korang kena pilih nama yang menarik, mudah, dan berbeza daripada nama syarikat lain yang ada.

Nama syarikat ni juga kena berkaitan dengan produk korang, maksudnya korang kena pilih nama yang sesuai dan relevan dengan apa yang korang jual.

Nama syarikat ni juga kena mudah diucapkan dan dieja, maksudnya korang kena pilih nama yang senang untuk orang sebut dan tulis.

Nama syarikat ni juga kena ada ketersediaan, maksudnya korang kena pastikan nama yang korang pilih tak ada orang lain yang dah guna atau daftar, sama ada di SSM, atau di domain, atau di media sosial.

Contohnya, kalau korang nak jual baju, korang boleh pilih nama macam BajuBaju, atau Fesyenista, atau KoolKloth. Kalau korang nak jual servis, korang boleh pilih nama macam TuisyenTutor, atau CateringKing, atau SpaSensation.

Ilmu marketing

Apa itu ilmu marketing? Ilmu marketing ni ialah ilmu yang berkaitan dengan cara korang mempromosikan dan menjual produk korang kepada target market korang.

Ilmu marketing ni melibatkan banyak strategi dan teknik yang korang boleh gunakan untuk menarik dan memuaskan pelanggan korang.

Ilmu marketing ni juga bergantung pada faktor-faktor macam produk, harga, tempat, dan promosi, yang dikenali sebagai 4P dalam marketing.

Ilmu marketing ni penting sebab korang kena tahu macam mana nak buat orang tahu tentang produk korang, macam mana nak buat orang minat dengan produk korang, macam mana nak buat orang beli produk korang, dan macam mana nak buat orang setia dengan produk korang.

Contohnya, kalau korang nak jual baju, ilmu marketing korang boleh jadi macam ni:

  • Produk: Korang kena pastikan baju korang berkualiti, selesa, dan cantik. Korang boleh buat baju korang ada ciri-ciri yang unik, macam ada logo, atau ada slogan, atau ada warna yang menarik.
  • Harga: Korang kena tawarkan harga yang berpatutan dan berbaloi dengan baju korang. Korang boleh buat diskaun, atau pakej, atau hadiah, untuk menarik pelanggan korang.
  • Tempat: Korang kena pilih tempat yang sesuai untuk jual baju korang, sama ada offline atau online. Korang kena pastikan tempat korang mudah diakses, selamat, dan selesa. Korang boleh buat dekorasi, atau muzik, atau bau, untuk menarik perhatian pelanggan korang.
  • Promosi: Korang kena buat promosi yang menarik dan berkesan untuk baju korang. Korang boleh guna media sosial, atau iklan, atau mulut ke mulut, untuk sebarkan maklumat tentang baju korang. Korang boleh buat testimoni, atau gambar, atau video, untuk tunjukkan kelebihan baju korang.

Cara korang marketing tu macam mana

Macam mana korang nak buat marketing untuk bisnes korang?

Cara korang marketing tu kena ikut konsep AIDA, yang ialah singkatan untuk Attention, Interest, Desire, dan Action.

Konsep AIDA ni ialah proses yang korang nak lalui untuk buat orang jadi pelanggan korang. Konsep AIDA ni boleh dijelaskan macam ni:

  • Attention: Korang kena tarik perhatian orang kepada produk korang. Korang boleh guna cara yang kreatif, macam buat poster, atau buat video, atau buat kontes, untuk buat orang perasan produk korang.
  • Interest: Korang kena kejutkan minat orang kepada produk korang. Korang boleh guna cara yang informatif, macam buat brosur, atau buat blog, atau buat webinar, untuk buat orang tahu lebih lanjut tentang produk korang.
  • Desire: Korang kena bangkitkan keinginan orang kepada produk korang. Korang boleh guna cara yang persuasif, macam buat demo, atau buat review, atau buat jaminan, untuk buat orang rasa nak beli produk korang.
  • Action: Korang kena galakkan tindakan orang kepada produk korang. Korang boleh guna cara yang mudah, macam buat butang, atau buat borang, atau buat talian, untuk buat orang boleh beli produk korang dengan cepat dan senang.

Itu dia ilmu bisnes yang korang kena ada sebelum buat bisnes. Aku harap artikel ni dapat bantu korang sedikit sebanyak. Kalau suka dengan artikel ni, kasi share.

Advertisements