Kelebihan buat bisnes dengan website

Sekarang ni, hampir semua orang ada akses internet dan guna smartphone je kalau nak cari apa-apa maklumat yang diorang perlukan.

Jadi, kalau korang ada bisnes sendiri, tak kira la bisnes kecil atau besar, korang mesti nak kena ada website untuk bisnes korangkan.

Kenapa?

Sebab website boleh bantu korang reach lebih ramai pelanggan, naikkan kredibiliti bisnes, dan membezakan korang dari pesaing. Nak tahu lebih? Jom baca artikel ni sampai habis.

Photo by Ben Kolde on Unsplash

Website boleh bantu korang menjangkau lebih ramai pelanggan

Kalau korang ada website, korang boleh tunjuk produk atau servis korang kepada orang yang memang tengah mencari kat internet. Korang tak perlu risau pun pasal lokasi, masa, atau jarak. Semuanya online dah sekarang.

Website korang boleh diakses oleh sesiapa sahaja, bila-bila masa, dan dari mana-mana sahaja.

Ini bermakna korang boleh dapat lebih banyak peluang untuk jual barang atau servis korang kepada orang yang memang minat atau perlukan. Tak perlu cari orang, biar orang cari kita.

Tapi, macam mana nak pastikan website korang WUJUD pada orang yang mencari? Bab ni korang kena study SEO, untuk naikkan ranking dalam carian Google.

Advertisements

SEO boleh bantu website korang ranking tinggi dalam Google

SEO tu singkatan daripada Search Engine Optimization.

Apa tu? SEO ni ialah teknik atau kaedah untuk optimize website korang supaya boleh ranking tinggi dalam Google atau search engine lain.

Kalau website korang ranking tinggi, maknanya website korang akan muncul kat halaman pertama atau kedua hasil carian.

Ini penting sebab orang biasanya tak scroll sampai halaman ketiga atau keempat. Jadi, kalau website korang ada kat halaman pertama atau kedua, korang akan dapat lebih banyak trafik atau lawatan ke website korang.

SEO ni bukan satu perkara yang senang nak buat. Korang kena ada ilmu dan kemahiran yang cukup untuk buat SEO dengan betul.

SEO ni melibatkan banyak aspek, seperti keyword research, content writing, link building, technical SEO, dan banyak lagi.

Kalau korang rasa susah nak buat sendiri, korang boleh hire pakar SEO atau agensi SEO yang boleh bantu korang buat SEO dengan profesional.

Photo by Ben Kolde on Unsplash

Website boleh bantu korang meningkatkan kredibiliti bisnes

Website bukan sahaja boleh bantu korang menjangkau lebih ramai pelanggan, tapi juga boleh bantu korang naikkan kredibiliti bisnes korang. So orang pun jadi trust bila bisnes ada kat google.

Sebab website boleh tunjuk kat orang yang bisnes korang ni betul betul serius dan profesional.

Website korang boleh jadi tempat untuk korang tunjuk portfolio, testimoni, sijil, anugerah, atau apa-apa bukti yang boleh buat orang percaya pada bisnes korang.

Website korang juga boleh jadi tempat untuk korang berkomunikasi dengan pelanggan korang. So tak perlu susah susah bagi no telefon bagai.

Korang boleh letak contact form, live chat, email, atau nombor telefon kat website korang supaya pelanggan korang boleh hubungi korang dengan mudah.

Korang juga boleh letak blog, FAQ, atau video kat website korang untuk kongsikan maklumat yang berguna, so pelanggan korang takde la banyak tanya nanti, semuanya dah terjawab dalam website yang korang build.

Advertisements

Website boleh bantu korang membezakan korang dari pesaing

Akhir sekali, website boleh bantu korang membezakan korang dari pesaing korang.

Kalau korang ada website yang cantik, menarik, dan mudah digunakan, korang akan nampak lebih unik dan menonjol dari pesaing korang yang mungkin tak ada website atau ada website yang biasa-biasa je.

Website korang boleh jadi tempat korang tunjuk apa yang buat bisnes korang istimewa atau berbeza dari orang lain.

Korang boleh tunjuk nilai, misi, visi, atau kelebihan bisnes korang kat website korang.

Korang juga boleh tunjuk personaliti atau gaya bisnes korang kat website korang. Ini semua boleh buat orang ingat dan tertarik dengan bisnes korang.

Dengan website korang boleh guna google ads dan facebook ads

Google ads dan facebook ads ni ialah dua jenis iklan online yang boleh korang guna untuk promosi bisnes korang kat internet. 

Google ads boleh tunjuk iklan korang kat orang yang cari produk atau servis yang sama atau berkaitan dengan bisnes korang kat Google atau laman web rakan kongsi Google. 

Facebook ads pula boleh tunjuk iklan korang kat orang yang ada minat atau profil yang sesuai dengan bisnes korang kat Facebook, Instagram, Messenger, atau WhatsApp.

Google ads dan facebook ads ni boleh bantu korang dapat lebih banyak pelanggan dan jualan dengan cara yang berkesan dan kos-efektif. Korang boleh set bajet, sasaran, tempoh, dan format iklan korang mengikut keperluan dan matlamat korang.

Kesimpulan

Website ni bukan satu perkara yang boleh korang ambil ringan. Website ni boleh bawa banyak kelebihan dan manfaat untuk bisnes korang. So jangan ragu ragu untuk invest duit buat website.

Advertisements