Kelebihan mengambil insurans sebelum travel ke mana mana

Traveling memang best, boleh explore tempat baru, jumpa orang baru, belajar budaya baru. Tapi, traveling pun ada bahayanya.

Mana tau tiba-tiba barang korang hilang, accident, kena cedera, atau sakit.

Kalau tak ada insurans, habislah kena bayar sendiri kos medical, hotel, atau transport yang mungkin mahal gila dan buat korang rugi.

So, ambil insurans sebelum travel tu memang bijak dan wajib. Insurans boleh protect dan tenangkan korang bila traveling. Ni antara kelebihan ambil insurans sebelum travel:

Photo by Dino Reichmuth on Unsplash

Boleh jadi backup plan

Insurans boleh jadi backup plan kalau ada apa-apa jadi kat korang bila traveling.

Insurans boleh cover kos-kos yang berkaitan dengan emergency, macam rawat kat hospital, operate, ubat, ambulans, atau bawa balik.

Insurans juga boleh cover kos yang berkaitan dengan cancel atau delay trip, macam tiket flight, hotel, atau tour. Insurans juga boleh cover kos yang berkaitan dengan barang, macam hilang, rosak, atau curi.

Advertisements

Boleh jimat duit

Kalau korang ada insurans, korang tak perlu risau pasal kos-kos yang tak dijangka, macam medical, hotel, atau transport.

Insurans boleh bayar balik atau refund kos-kos tu kepada korang, bergantung pada jenis dan jumlah coverage yang korang ambil.

Kalau tak ada insurans, korang kena keluarkan duit sendiri, yang mungkin melebihi bajet korang.

Boleh dapat bantuan

Kalau korang ada insurans, korang boleh hubungi hotline insurans korang bila-bila masa kalau korang ada masalah atau pertanyaan.

Insurans boleh beri nasihat, maklumat, atau bantuan kepada korang, samada berkaitan dengan medical, legal, atau travel.

Kalau tak ada insurans, korang kena cari sendiri sumber atau orang yang boleh tolong korang, yang mungkin susah atau lambat.

Advertisements

Boleh enjoy travel

Kalau korang ada insurans, korang boleh travel dengan lebih tenang dan yakin, sebab korang tahu korang ada backup plan, jimat duit, dan akan dapat bantuan jika perlu.

Korang boleh fokus sepenuhnya pada pengalaman dan kenangan yang korang nak buat, tanpa perlu risau pasal apa-apa.

Kalau tak ada insurans, korang mungkin rasa takut, risau, atau stress bila traveling, sebab korang tak tahu apa yang akan jadi atau apa yang korang perlu buat. Silap langkah naya pak karim.

Photo by Luca Bravo on Unsplash

Boleh pilih insurans travel yang sesuai

Insurans travel ni korang boleh pilih yang sesuai dengan keperluan dan bajet korang bila nak traveling.

Ada banyak pilihan insurans travel yang ada kat market, tapi korang kena compare dan study dulu sebelum ambil.

Korang kena tengok apa yang insurans tu cover, berapa kos premium, dan berapa limit claim. Contoh insurans travel yang korang boleh ambil adalah SafeTrip dari Touch ‘n Go eWallet.

SafeTrip ni insurans travel yang boleh beli direct dari eWallet korang, senang dan cepat. SafeTrip ada dua jenis plan, Basic Plan dan Top-up Basic Coverage (optional).

Basic Plan cover travel inconvenience, medical expenses, dan personal accident, termasuk Covid-19. Top-up Basic Coverage pulak tambah lagi coverage untuk medical expenses untuk Covid-19.

SafeTrip ada tiga area of coverage, Domestic, Area 1, dan Area 2. Domestic tu cover Malaysia je, Area 1 cover Asia dan Oceania, dan Area 2 cover seluruh dunia kecuali USA, Canada, dan negara-negara yang dikecualikan.

SafeTrip punya kos premium bergantung pada jenis plan, area of coverage, dan tempoh perjalanan. Contohnya, kalau korang nak travel ke Thailand selama 5 hari, korang boleh ambil Basic Plan Area 1 dengan kos RM41. 

Kalau korang nak lebih coverage, korang boleh tambah Top-up Basic Coverage dengan kos tambahan RM23.

SafeTrip ni ada banyak kelebihan, antaranya:

  • Boleh cover Covid-19, termasuk death, cash assistance, dan quarantine allowance
  • Boleh dapat 25% instant rebate dari final gross premium bila beli sekarang sampai 22 Ogos 2022
  • Boleh hubungi hotline insurans bila-bila masa untuk dapat nasihat, maklumat, atau bantuan
  • Boleh scan QR code untuk sign up SafeTrip

Jadi, tu lah contoh insurans travel yang boleh korang ambil, SafeTrip dari Touch ‘n Go eWallet.

SafeTrip ni memang sesuai untuk korang yang suka travel, sebab boleh protect, jimat, bantu, dan enjoy korang bila traveling.

So, jangan lupa ambil SafeTrip sebelum travel, okey? Selamat traveling, guys!

Advertisements