Kenapa korang perlu dapatkan khidmat ghostwriter – Jom membaca!

Khidmat ghostwriter ni apa sebenarnya? 

Ghostwriter adalah penulis yang diupah untuk menulis bagi pihak orang lain, tapi hasil penulisan tu akan jadi hak milik penuh orang yang upah kita. 

Kita tak dapat kredit langsung atas penulisan kita. Macam sedih je kan? Tapi jangan risau, sebab bayaran yang kita dapat memang berbaloi dengan apa yang kita korbankan. Lagipun, kita boleh tulis apa-apa je yang kita suka, asalkan ikut arahan dan permintaan klien kita.

Tapi kenapa korang perlu dapatkan khidmat ghostwriter ni? Apa faedahnya untuk bisnes atau projek korang? 

Aku akan terangkan dalam artikel ni dengan lebih lanjut. Ada beberapa sebab utama yang aku nak kongsikan dengan korang.

Khidmat Ghostwriter

Sebab pertama: Korang tak mahir menulis

Jujur je la kan, tak semua orang pandai menulis. 

Ada yang susah nak susun ayat dengan baik, ada yang tak tahu pasal SEO (Search Engine Optimization), ada yang tak reti nak buat research atau cari sumber maklumat yang berkualiti. Kalau korang salah seorang daripada mereka, jangan risau. 

Korang boleh dapatkan khidmat ghostwriter yang dah berpengalaman dan mahir dalam bidang penulisan. Mereka boleh tolong korang hasilkan artikel, buku, ebook, content media sosial, copywriting atau apa-apa je yang berkaitan dengan penulisan. 

Korang tak perlu pening-pening kepala nak fikir macam mana nak tulis. Cuma bagi je brief atau arahan kat ghostwriter tu, dia akan buatkan untuk korang. Simple kan?

Advertisements

Sebab kedua: Korang tak ada masa

Ni pun salah satu masalah besar yang dihadapi oleh ramai usahawan atau orang yang nak buat projek penulisan. 

Masa adalah sangat berharga dan terhad. Korang mesti ada banyak benda lain yang lebih penting dan mendesak untuk dilakukan daripada menulis. Contohnya, korang kena uruskan operasi bisnes korang, kena handle klien atau customer korang, kena jaga keluarga atau diri sendiri, dan macam-macam lagi la. 

Kalau korang nak tulis sendiri, mungkin korang akan ambil masa yang lama atau terpaksa sacrifice masa rehat atau masa bersama orang tersayang. Tak best kan? 

Sebab tu la korang perlu dapatkan khidmat ghostwriter yang boleh tolong korang siapkan penulisan dalam tempoh masa yang ditetapkan. Korang boleh jimat masa dan tenaga, dan fokus pada perkara-perkara lain yang lebih utama.

Khidmat ghostwriter

Sebab ketiga: Korang tak ada idea

Ini pun satu cabaran yang biasa dihadapi oleh orang yang nak menulis. Kadang-kadang kita blank je, tak tahu nak tulis apa.

Idea tak datang-datang, otak macam beku je. Kalau korang rasa macam ni, jangan stress. Korang boleh dapatkan khidmat ghostwriter yang kreatif dan inovatif, yang boleh hasilkan penulisan yang menarik dan menepati selera pembaca.

Ghostwriter ni biasanya banyak membaca dan menulis, jadi diorang ada banyak idea dan ilmu untuk dikongsi dengan korang.

Diorang boleh buat research pasal topik yang korang nak tulis, cari sumber-sumber yang boleh dipercayai dan relevan, dan susun penulisan dengan cara yang mudah difahami dan seronok dibaca.

Advertisements

Kesimpulan

Khidmat ghostwriter ni memang sangat berguna dan bermanfaat untuk bisnes atau projek korang. Korang boleh dapatkan penulisan yang berkualiti, siap dalam masa yang singkat, dan sesuai dengan kehendak dan matlamat korang. 

Tak kira la korang nak tulis apa-apa je, ghostwriter boleh tolong korang buatkan. Jadi tunggu apa lagi? Cepat-cepat la cari ghostwriter yang sesuai dengan bajet dan keperluan korang. 

Aku harap artikel ni dapat membantu korang faham lebih lanjut pasal khidmat ghostwriter ni. Kalau korang ada apa-apa soalan atau komen, boleh je tinggalkan kat bawah ni.

Advertisements