Kenapa perlu guna google ads untuk bisnes korang – Explore

Google Ads ni apa?

Google Ads ni satu platform iklan online yang boleh bantu korang naikkan bisnes korang kat Google. Korang boleh tunjuk iklan korang kat orang yang cari produk atau servis yang korang jual.

Korang cuma kena bayar bila ada orang klik iklan korang. Senang kan? Google Ads ni ada banyak kebaikan untuk bisnes korang, antaranya:

Dapat lebih lead dan pelanggan

Google Ads ni boleh bantu korang dapat lebih lead dan pelanggan. Lead tu maksudnya orang yang berminat dengan bisnes korang.

Pelanggan tu maksudnya orang yang beli barang atau servis korang. Kalau korang buat kempen Google Ads yang betul, korang boleh hantar lead yang nak sangat apa yang korang tawarkan ke website korang.

Korang boleh target orang yang cari benda yang sama dengan bisnes korang. Contohnya, kalau korang jual kek coklat, korang boleh target orang yang cari kek coklat kat Google.

Bila orang tu klik iklan korang, dia akan masuk website korang dan boleh beli kek coklat korang. Mudah je.

Photo by Edho Pratama on Unsplash
Advertisements

Platform yang boleh ubah-ubah

Google Ads ni platform yang boleh ubah-ubah. Ia sesuai untuk semua jenis dan saiz bisnes. Korang boleh on dan off trafik internet ikut kemahuan korang.

Trafik internet tu maksudnya orang yang masuk website korang. Korang juga boleh guna Google Ads dengan platform dan software lain yang korang guna untuk pasarkan bisnes korang.

Korang boleh target pelanggan ikut kata kunci, lokasi, bahasa, peranti, masa, dan macam-macam lagi. Korang juga boleh ubah kempen korang bila-bila masa ikut strategi korang.

Iklan yang jimat duit

Google Ads ni iklan yang jimat duit. Korang cuma kena bayar bila ada orang klik iklan korang, bukan bila ada orang nampak iklan korang. Ini bermaksud korang boleh jimat duit iklan dan dapat untung yang tinggi.

Korang juga boleh set bajet bulanan untuk Google Ads dan Google akan ikut bajet tu. Korang boleh naikkan atau turunkan bajet korang ikut prestasi kempen korang.

Advertisements

Hasil yang boleh ukur

Google Ads ni hasil yang boleh ukur. Korang boleh guna Google Analytics untuk tengok macam mana kempen korang berjalan dan dapat data yang penting.

Korang boleh tahu berapa ramai orang yang nampak iklan korang, berapa ramai yang klik, berapa ramai yang masuk website korang, berapa ramai yang beli barang atau servis korang, dan macam-macam lagi.

Korang boleh guna data ni untuk tambah baik kempen korang dan buat iklan korang lebih berkesan.

Hasil yang cepat

Google Ads ni hasil yang cepat. Berbeza dengan cara pasaran organik, macam SEO, yang kena tunggu lama untuk dapat trafik dan ranking, Google Ads boleh dapat hasil yang cepat.

Korang boleh buat kempen Google Ads dalam masa yang singkat dan dapat iklan korang keluar kat halaman pertama Google.

Ini boleh bantu korang dapat pelanggan yang nak sangat apa yang korang jual dengan cepat.

Advertisements

Iklan yang boleh suka-suka

Google Ads ni iklan yang boleh suka-suka. Korang boleh buat iklan korang ikut kehendak dan matlamat korang.

Korang boleh pilih jenis iklan yang korang nak, sama ada iklan teks, iklan gambar, iklan video, iklan shopping, atau iklan app. Korang juga boleh pilih kat mana iklan korang nak keluar, sama ada kat Google Search, Google Maps, YouTube, atau jaringan Google lain.

Korang juga boleh tambah benda-benda yang boleh tarik perhatian pelanggan, macam tajuk, deskripsi, logo, gambar, ulasan, dan macam-macam lagi.

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Peluang untuk target semula

Google Ads ni peluang untuk target semula. Target semula tu maksudnya korang boleh tunjuk iklan korang kat orang yang pernah interaksi dengan bisnes korang, sama ada melalui website, app, atau media sosial.

Target semula ni boleh bantu korang naikkan kesedaran jenama, kepercayaan pelanggan, dan jualan.

Google Ads boleh buat kempen target semula yang boleh tunjuk iklan korang kat orang yang pernah klik iklan korang atau masuk website korang.

Ini boleh bantu korang ingatkan pelanggan tentang bisnes korang dan dorong mereka untuk beli barang atau servis korang.

Boleh kawan dengan servis Google lain

Google Ads ni boleh kawan dengan servis Google lain.

Google ni syarikat yang besar dan ada banyak servis yang boleh tolong bisnes korang, macam Google Analytics, Google Trends, Google My Business, Google Shopping, dan macam-macam lagi.

Google Ads boleh kawan dengan servis-servis ni untuk tolong korang buat analisis, penyelidikan, pengurusan, dan pengoptimuman kempen korang.

Korang boleh guna servis Google lain untuk dapat info yang berguna untuk bisnes korang dan buat keputusan yang bijak.

Kesimpulan

Google Ads ni platform iklan online yang boleh tolong korang naikkan bisnes korang kat Google.

Google Ads ni ada banyak kebaikan untuk bisnes korang, macam dapat lebih lead dan pelanggan, platform yang boleh ubah-ubah, iklan yang jimat duit, hasil yang boleh ukur, hasil yang cepat, iklan yang boleh suka-suka, peluang untuk target semula, dan boleh kawan dengan servis Google lain.

Jadi, tunggu apa lagi? Cepat-cepat guna Google Ads untuk bisnes korang dan tengok sendiri hasilnya! 

Advertisements