Kerja part time untuk student

Korang nak cari duit lebih?

Tak nak bergantung pada parents? Nak belajar skill baru?

Kalau ya, korang kena cari kerja part time yang sesuai dengan korang. Banyak je kerja part time yang korang boleh buat, terutama yang berkaitan dengan digital.

Aku nak share dengan korang beberapa contoh kerja part time yang best untuk student. Jom check it out:

Photo by Ihsan Adityawarman

Content Writer

Kalau korang minat menulis, korang boleh jadi content writer. Content writer ni orang yang menulis artikel, blog, social media post, atau apa-apa je yang berkaitan dengan content.

Korang boleh tulis pasal apa-apa je yang korang suka, atau ikut tajuk yang client bagi. Biasanya, korang kena submit content tu dalam masa yang ditetapkan, dan dapat bayaran mengikut jumlah perkataan atau projek.

Kerja ni best sebab korang boleh buat kat mana-mana je, asalkan ada laptop dan internet. Korang pun boleh improve kemahiran menulis dan berkomunikasi korang.

Advertisements

Tutor Online

Kalau korang pandai mengajar, korang boleh jadi tutor online.

Tutor online ni orang yang mengajar pelajar-pelajar lain melalui platform online. Korang boleh ajar subjek yang korang kuasai, sama ada akademik atau non-akademik.

Contohnya, korang boleh ajar bahasa Inggeris, Matematik, Muzik, atau apa-apa je yang korang pandai. Korang boleh pilih pelajar yang sesuai dengan korang, sama ada dari Malaysia atau luar negara.

Korang boleh set masa dan harga mengikut kesesuaian korang. Kerja ni best sebab korang boleh bantu pelajar-pelajar lain, dan dapat duit sambil belajar.

Social Media Influencer

Kalau korang suka beraksi di social media, korang boleh jadi social media influencer. Social media influencer ni orang yang ada ramai followers atau subscribers di platform social media.

Korang boleh post apa-apa je yang korang rasa menarik, sama ada video, gambar, atau status.

Korang boleh dapat duit dari iklan, sponsorship, atau endorsement dari jenama-jenama yang nak promote produk atau perkhidmatan mereka.

Kerja ni best sebab korang boleh tunjuk personaliti korang, dan dapat duit sambil berseronok.

Advertisements

Graphic Designer

Kalau korang ada bakat dalam seni, korang boleh jadi graphic designer.

Graphic designer ni orang yang buat design grafik untuk pelbagai tujuan. Korang boleh buat logo, poster, banner, flyer, atau apa-apa je yang berkaitan dengan design.

Korang boleh guna software seperti Photoshop, Illustrator, atau Canva untuk buat design korang. 

Korang boleh dapat duit dari client yang nak tempah design dari korang, atau jual design korang di platform seperti 123RF atau Favser. Kalau korang suka design, kerja ni sesuai. Up portfolio kat facebook untuk cari client.

Kerja ni best sebab korang boleh luahkan kreativiti korang, dan dapat duit sambil bermain.

Photo by Mikhail Nilov

Dropshipper

Kalau korang suka berniaga, korang boleh jadi dropshipper. Dropshipper ni orang yang jual barang orang lain tanpa perlu ada stok sendiri.

Korang boleh pilih barang yang korang nak jual, sama ada pakaian, aksesori, atau apa-apa je yang korang rasa laku. Korang boleh jual barang tu di platform seperti Shopee, Lazada, atau Facebook.

Korang boleh dapat duit dari komisen atau margin yang korang letak pada harga barang tu.

Kerja ni best sebab korang boleh jual apa-apa je yang korang suka, dan dapat duit tanpa perlu risau pasal stok atau penghantaran.

Advertisements

Translator

Kalau korang pandai lebih dari satu bahasa, korang boleh jadi translator.

Translator ni orang yang tukar teks atau ucapan dari satu bahasa ke bahasa lain. Korang boleh translate apa-apa je yang berkaitan dengan bahasa, sama ada dokumen, buku, video, atau podcast.

Korang boleh dapat duit dari client yang nak guna servis translation korang, atau join platform seperti Upwork atau Fiverr untuk cari projek. Kerja ni best sebab korang boleh guna kemahiran bahasa korang, dan dapat duit sambil belajar bahasa baru.

Data Entry

Kalau korang rajin dan teliti, korang boleh jadi data entry.

Data entry ni orang yang masukkan data atau maklumat ke dalam sistem atau fail. Korang boleh masukkan data apa-apa je yang berkaitan dengan nombor, huruf, atau simbol.

Korang boleh dapat duit dari client yang nak outsource kerja data entry, atau join platform seperti Freelancer atau Truelancer untuk cari projek.

Kerja ni best sebab korang boleh buat kat mana-mana je, asalkan ada komputer dan internet. Korang pun boleh improve kemahiran mengurus data korang.

Online Survey

Kalau korang suka memberi pendapat, korang boleh jadi online survey. Online survey ni orang yang jawab soalan-soalan yang berkaitan dengan produk, perkhidmatan, atau isu semasa.

Korang boleh jawab soalan apa-apa je yang korang rasa sesuai, atau ikut kriteria yang survey tu nak.

Korang boleh dapat duit dari syarikat-syarikat yang nak dapat feedback dari pengguna, atau join platform seperti YouGov atau Rakuten Insight untuk cari survey.

Kerja ni best sebab korang boleh share pendapat korang, dan dapat duit sambil bersantai.

Virtual Assistant

Kalau korang suka membantu orang, korang boleh jadi virtual assistant. Virtual assistant ni orang yang tolong orang lain buat kerja-kerja yang berkaitan dengan admin, kewangan, atau pemasaran.

Korang boleh tolong apa-apa je yang client nak, sama ada buat appointment, buat invoice, buat email, atau buat research.

Korang boleh dapat duit dari client yang nak hire virtual assistant, atau join platform seperti Zirtual atau Fancy Hands untuk cari projek.

Kerja ni best sebab korang boleh bina hubungan dengan orang lain, dan dapat duit sambil belajar skill baru.

Advertisements