Macam mana portal news buat duit – Korang mungkin nak tahu

Iklan

First thing yang paling jelas adalah iklan. Kalau korang pernah buka website apa-apa, mesti korang akan jumpa iklan. Itulah salah satu cara paling umum untuk semua portal ni buat duit.

Company bayar diorang untuk letak iklan berdasarkan berapa ramai orang yang view atau klik iklan tersebut. Cara ni termasuklah pay-per-click, atau charge based on jumlah view.

Contoh paling glamer guna cara ni ialah Google AdSense.

Advertisements

Content berbayar

Next, kita ada content berbayar atau disebut sebagai content premium. Benda ni macam korang subscribe Netflix tu. Sesetengah portal akan offer artikel, video, atau benda-benda berguna lain, tapi bila korang nak full access, korang kena subscribe.

Korang kena bayar macam subscription bulanan atau pun tahunan. Ini adalah cara terbaik untuk portal tu kumpul duit sebab diorang provide something yang unik dan berharga dan susah untuk korang dapatkan kat tempat lain.

Jual produk atau servis

Satu lagi cara portal boleh buat duit adalah dengan cara menjual produk atau servis secara direct. Mungkin macam ada website yang menjual course secara online, e-book, atau merchandise yang berkaitan dengan brand mereka.

Ini adalah satu strategi yang bijak untuk korang generate income, sebab korang directly jual something yang korang create atau provide.

Advertisements

Affiliate marketing

Ni untuk yang suka collaboration. Portal boleh earn duit dengan menjadi affiliate, maksudnya korang kena promote produk atau servis orang lain.

Bila ada orang beli produk tersebut melalui link dari portal, korang akan dapat komisen. Macam korang jadi bridge antara pembeli dengan seller, dan dapat untung in between.

Sponsored content

Sponsored content. Bermaksud ada company yang akan bayar portal untuk create content yang mention atau highlight produk atau servis diorang.

Style ni macam iklan, tapi lebih halus dan integrate dalam content yang diorang dah sediakan. Macam review produk ke, cerita pasal servis tertentu ke, semua tu termasuk dalam sponsored content.

Advertisements

Data monetization

Mungkin kedengaran sikit teknikal, tapi trust me, ini salah satu gold mine bagi banyak portal.

Data monetization bermakna portal mengumpul data dari penggunamacam preferences, behaviour online, dan macam-macam lagi.

Pastu, diorang akan analyze data tu dan jual insight yang valuable kepada company yang berminat. Jangan risau, biasanya ini semua anonymous, so takde isu privacy direct.

Benda ni mungkin jarang diamalkan dalam Malaysia ni. Tapi dengan info ni, companies dapat tailor produk atau servis mereka dengan lebih tepat dengan target market.

E-commerce integration

Untuk portal yang dah ada audience yang solid, diorang akan mengintegrasikan e-commerce ke dalam platform diorang untuk next step.

Benda ni macam korang punya website atau blog sendiri, lepas tu akan ada section untuk korang jual barang yang related.

Contoh, kalau korang punya website adalah tentang baking, korang boleh jual baking tools atau ingredients. Bukan je boleh tambah nilai kepada content korang, tapi juga buka peluang baru untuk buat duit.

Membership atau subscription models

Walaupun kita dah sentuh pasal content berbayar, tapi ada ada satu lagi twist yang boleh tahan menarik – iaitu membership models.

Beza dia dengan langganan biasa ialah, dengan membership, pengguna akan dapat akses ke community yang eksklusif, extra perks macam discount untuk produk tertentu, atau early access ke content baru.

Benda ni bukan je pasal content, tapi lebih kepada membina hubungan dan dapat bagi value tambahan kepada pengguna yang setia.

Crowdfunding dan donations

Ini satu lagi cara yang makin popular, iaitu melalui crowdfunding atau donations.

Portal atau creators yang provide content unik atau berguna boleh je minta support dari audience diorang melalui platform macam Patreon atau Ko-fi.

Sama je macam korang minta directly sokongan kewangan dari pengikut korang untuk terus produce content yang berkualiti. Banyak creators dah berjaya sustain projek atau kerja mereka melalui cara ni.

Licensing content

Last but not least, licensing. Benda ni berkenaan dengan mengizinkan orang lain menggunakan content korang dengan bayaran.

Contoh, kalau korang pandai buat infographics atau videos yang catchy, companies atau portal lain boleh bayar korang untuk guna content tersebut dalam campaign atau website mereka.

Ini adalah cara yang smart untuk maximizekan pendapatan dari kerja keras korang untuk create content.

Advertisements