Misi dengan Grab mana lagi baik? – Jom tengok

Nak cite pasal dua app penghantaran makanan yang hot-hot kat Malaysia, Misi dan Grab.

Mesti korang dah pernah try order makanan guna app ni, kan? Tapi korang tau tak apa beza Misi dengan Grab? Mana satu lagi best untuk korang, sama ada korang customer, seller atau rider?

Meh la kita tengok apa kebaikan dan keburukan Misi dan Grab dalam artikel ni.

Harga makanan

Bila korang nak order makanan, harga tu memang penting la. Korang nak makan sedap-sedap, tapi tak nak mahal-mahal, kan? Kalau korang nak harga makanan yang sama je macam kat kedai, korang boleh try Misi.

Misi ni tak naikkan harga makanan, 100% harga kedai, tak ada caj lebih atau apa-apa. Seller pun dapat 100% untung, tak payah bayar komisen atau fee kat Misi.

Lagi best, Misi pun ada banyak promo yang seller bagi, macam discount, coupon, cashback dan macam-macam lagi.

Kalau korang guna Grab, korang kena ready la untuk bayar lebih sikit daripada harga kedai.

Grab ni naikkan harga makanan, lebih kurang 30%. Seller pun kena bayar komisen atau fee kat Grab, lebih kurang 20-30%. Promo yang ada pun biasanya untuk user baru atau user loyal je. Jadi, kalau korang nak save, Misi lagi sesuai untuk korang.

Photo by Jason Miraples on Unsplash
Advertisements

Pilihan kedai

Pilihan kedai pun penting untuk korang. Korang nak ada banyak pilihan kedai yang dekat dengan korang, dan yang jual makanan yang korang suka.

Kalau korang nak pilihan kedai yang banyak, Grab lagi bagus. Grab ni dah lama kat pasaran, so dah ada banyak kedai yang daftar dengan Grab. Korang boleh pilih dari pelbagai jenis makanan, dari makanan tempatan, makanan segera, makanan barat, makanan halal dan sebagainya.

Grab pun ada feature yang boleh cari kedai yang paling dekat dengan korang, jadi korang boleh dapat makanan yang panas dan cepat.

Kalau korang guna Misi, korang kena sabar la sikit. Misi ni app baru, so tak banyak kedai yang daftar dengan Misi lagi. Korang mungkin tak dapat cari makanan yang korang nak, atau kedai yang korang nak tu jauh dari korang.

Misi pun tak ada feature yang boleh cari kedai yang paling dekat dengan korang, jadi korang kena scroll sendiri.

Tapi, Misi ni ada satu kelebihan, iaitu Misi ni lebih fokus pada kedai-kedai orang Melayu. Jadi, kalau korang nak support ekonomi orang Melayu, Misi lagi sesuai untuk korang.

Kualiti perkhidmatan

Kualiti perkhidmatan pun penting untuk korang. Korang nak app yang senang nak guna, tak ada masalah teknikal, ada banyak pilihan pembayaran, dan ada support yang baik.

Kalau korang nak kualiti perkhidmatan yang tinggi, Grab lagi bagus. Grab ni app yang dah matang, so tak ada banyak bug, glitch, atau masalah teknikal.

Grab pun ada banyak pilihan pembayaran, macam GrabPay, online banking, debit card, credit card, dan sebagainya. Grab pun ada support yang baik, korang boleh hubungi Grab melalui app, telefon, atau email kalau ada apa-apa masalah.

Kalau korang guna Misi, korang kena bersabar la sikit. Misi ni app yang baru, so ada banyak limitation, bug, masalah teknikal dan lain-lain.

Misi pun tak ada banyak pilihan pembayaran, setakat ni cuma ada online banking je. Misi pun tak ada support yang baik, korang susah nak hubungi Misi kalau ada apa-apa masalah. Mungkin sebab Misi ni kurang pekerja, tak macam Grab. Tapi, Misi ni ada satu kelebihan, iaitu Misi ni lebih transparent.

Misi ni tunjuk semua maklumat yang korang nak tau, macam harga, jarak, masa, rating, dan sebagainya. Jadi, kalau korang nak app yang jujur, Misi lagi sesuai untuk korang.

Advertisements

Pendapatan rider

Pendapatan rider pun penting untuk korang. Korang nak app yang boleh bagi korang income yang lumayan, tak kira korang rider full time atau part time. Kalau korang nak pendapatan rider yang tinggi, Grab lagi bagus.

Grab ni app yang banyak order, so korang boleh dapat banyak trip. Grab pun ada sistem bonus yang boleh bagi korang extra income, macam peak hour bonus, incentive bonus, referral bonus, dan sebagainya.

Grab pun ada sistem rating yang boleh bagi korang feedback dari customer, jadi korang boleh improve perkhidmatan korang.

Kalau korang guna Misi, korang kena bersabar la sikit. Misi ni app yang baru, so tak banyak order. Korang mungkin tak dapat banyak trip, atau trip yang jauh-jauh. Misi pun tak ada sistem bonus yang boleh bagi korang extra income, cuma ada basic income je.

Misi pun tak ada sistem rating yang boleh bagi korang feedback dari customer, jadi korang tak tau apa yang customer rasa pasal perkhidmatan korang.

Tapi, Misi ni ada satu kelebihan, iaitu Misi ni lebih flexible. Misi ni tak ada syarat-syarat yang ketat, macam minimum trip, minimum rating, atau minimum jam. Jadi, kalau korang nak app yang bebas, Misi lagi sesuai untuk korang.

Kesimpulan

So, korang dah tau kan apa beza antara Misi dan Grab? Mana satu lagi baik untuk korang?

Sebenarnya, tak ada jawapan yang betul untuk soalan ni. Semua bergantung pada keperluan, keutamaan, dan keadaan korang.

Kalau korang nak harga murah, support ekonomi orang Melayu, dan app yang transparent, korang boleh pilih Misi. Kalau korang nak pilihan kedai yang banyak, kualiti perkhidmatan yang tinggi, dan pendapatan rider yang lumayan, korang boleh pilih Grab.

Apa-apa pun, korang kena bijak la dalam memilih app penghantaran makanan yang sesuai untuk korang.

Advertisements