Naik kapal terbang atau bas untuk ke Thailand – Jom buat pilihan

Thailand ni negara jiran yang ada pelbagai tarikan pelancongan, macam pantai, kuil, taman tema, dan pasar. Ramai je orang Malaysia selalu lepak sana.

Thailand ni juga negara yang senang gila untuk korang masuk, tak payah visa atau Thailand Pass. Tapi, kalau nak pergi ke Thailand, korang kena pilih nak naik apa, kapal terbang atau bas?

Mana satu lagi best, murah, dan selesa? Ni yang kadang kadang ramai pening. So jom tengok beza dan kelebihan dua dua cara ni.

Naik kapal terbang

Naik kapal terbang ni cara yang paling laju untuk sampai ke Thailand.

Dalam masa sejam atau dua, korang dah boleh sampai ke destinasi korang, sama ada Bangkok, Phuket, Krabi, atau lain-lain. Kalau korang jenis tak suka lepak lama, better naik kapal terbang.

Lagipun, sekarang ni ada banyak penerbangan murah yang boleh korang pilih, macam AirAsia, Malindo, atau Firefly. Kalau korang rajin cari promosi, korang boleh dapat tiket kapal terbang dengan harga yang okay je.

Tapi, naik kapal terbang ni juga ada downside dia.

Pertama, korang kena pergi ke airport, yang mungkin jauh dari rumah korang. Korang kena keluar awal, elak jam, dan cari parking.

Kedua, korang kena check in, ambil bagasi, dan lalu imigresen, yang mungkin mengambil masa lama.

Ketiga, korang kena bayar lebih untuk bagasi, makanan, dan minuman kat dalam kapal terbang.

Keempat, korang kena tahan telinga korang yang sakit bila kapal terbang naik atau turun.

Photo by Isabel Lee on Unsplash
Advertisements

Naik bas

Naik bas ni cara yang paling jimat untuk pergi ke Thailand.

Dengan harga yang murah, korang boleh sampai ke destinasi korang, sama ada Hatyai, Surat Thani, Phuket, atau lain-lain. Kalau korang jenis tak kisah masa, yes naik bas.

Lagipun, sekarang ni ada banyak bas yang selesa dan berhawa dingin yang boleh korang naik, macam Alisan, Sri Maju, atau Konsortium.

Kalau korang pandai pilih bas, korang boleh dapat bas yang ada TV, WiFi, dan kerusi yang boleh recline.

Tapi, naik bas ni juga ada cabarannya.

Pertama, korang kena bersabar dengan perjalanan yang lama, yang boleh ambil masa sampai 10 jam atau lebih. Korang kena bawak bantal, selimut, dan headphone untuk tidur atau dengar lagu.

Kedua, korang kena tahan dengan jalan yang bergegar, berliku, atau berbukit. Korang kena makan ubat kalau korang jenis mudah mabuk.

Ketiga, korang kena turun bas bila sampai sempadan, dan lalu imigresen dua kali, sekali kat Malaysia dan sekali kat Thailand.

Korang kena jaga barang-barang korang supaya tak hilang atau dicuri. Keempat, korang kena tukar duit kat sana, sebab bas tak terima ringgit.

Kesimpulan

So, naik kapal terbang atau bas untuk ke Thailand?

Jawapan dia, terpulang pada korang, dua dua okay dan seronok je. Tapi, tengok juga destinasi korang kat mana, kalau jauh better naik kapal terbang. Kalau dekat, boleh je naik bas.

Yang penting, korang plan awal, compare harga, dan enjoy perjalanan korang. Thailand ni memang best gila, jangan lepaskan peluang untuk pergi sana. Selamat bercuti!

Advertisements