Persediaan sebelum naik kapal terbang – Ini yang korang patut tahu

Sebelum korang memulakan perjalanan, pastikan untuk membeli tiket kapal terbang lebih awal. Yela, mana lepas nak naik kapal terbang tanpa tiketkan. Bagi tahu je, mana la tahu korang lupa. Haha. 

Korang boleh beli tiket secara online melalui website rasmi syarikat penerbangan atau melalui app.

Semak tarikh dan waktu penerbangan betul betul, dan pastikan semua maklumat yang diberikan adalah betul. Simple. 

Advertisements

Check-in online

Semakin ramai syarikat penerbangan yang menawarkan perkhidmatan check-in online (layan diri tanpa ke kaunter) yang membolehkan korang untuk memilih tempat duduk dan mencetak boarding pass sebelum sampai ke lapangan terbang. 

Ini membantu mengurangkan masa menunggu di lapangan terbang.

Persiapan dokumen penting

Pastikan korang memiliki semua dokumen yang diperlukan. Benda ni penting, kang tak pepasal kena balik Malaysia semula.  

Dokumen-dokumen ini adalah bukti identiti korang dan kebenaran untuk bepergian. Ada beberapa dokumen penting yang mungkin diperlukan, bergantung kepada destinasi dan negara asal korang:

Advertisements

1. Pasport

Pasport adalah dokumen perjalanan antarabangsa yang paling penting. 

Pastikan pasport korang sah untuk sekurang-kurangnya enam bulan dari tarikh perjalanan korang. Kalau korang ada passport yang lama, tolong bawa sekali. 

Pernah jadi kes, passport lama tak bawa, terus kena hantar balik. Memang tak wajib, tapi pernah jadi kes ni.  

2. Visa

Tergantung pada negara asal dan destinasi, korang mungkin perlu mendapatkan visa sebelum berangkat. Pastikan untuk mengecek keperluan visa dan memohonnya dengan cukup masa.

  • Visa Schengen: Untuk bepergian ke kebanyakan negara Eropah.
  • Visa AS: Untuk bepergian ke Amerika Syarikat.
  • Visa Kanada: Untuk bepergian ke Kanada.
  • Visa UK: Untuk bepergian ke United Kingdom.
  • Visa Australia: Untuk bepergian ke Australia.
Advertisements

3. Kad Pengenalan (IC)

Untuk rakyat Malaysia, membawa Kad Pengenalan adalah penting, terutamanya untuk penerbangan domestik.

4. Boarding Pass

Boarding pass boleh didapati semasa check-in online atau di kaunter check-in di lapangan terbang. Ini adalah tiket korang untuk naik ke kapal terbang.

5. Permit kerja atau permit tinggal (jika diperlukan)

Jika korang bekerja atau tinggal di negara asing, pastikan untuk membawa sebarang permit kerja atau permit tinggal yang diperlukan.

6. Dokumen kesihatan

Dalam situasi pandemik, dokumen kesehatan seperti sijil vaksinasi COVID-19 atau keputusan ujian COVID-19 negatif mungkin diperlukan.

7. Insurans perjalanan

Walaupun bukan keperluan, insurans perjalanan adalah idea yang baik untuk melindungi korang dari kehilangan atau kecederaan semasa bepergian.

8. Bukti tempahan penginapan

Menyimpan salinan bukti tempahan penginapan korang di tempat yang mudah diakses juga adalah langkah yang bijak. Bukan setakat tu, korang patut hafal & minta keluarga korang hafal. Mana la tahu kena soal siasat. Ready je!

9. Dokumen kenderaan (jika diperlukan)

Jika korang merancang untuk menyewa kenderaan, pastikan untuk membawa lesen memandu antarabangsa dan sebarang dokumen lain yang diperlukan.

10. Information penting

Memiliki salinan fizikal atau digital dari informasi kontak penting seperti kedutaan, hotel, dan rakan-rakan atau keluarga juga adalah idea yang baik.

Dengan membuat persediaan dokumen ini lebih awal dan menyimpannya di tempat yang mudah diakses, korang akan memudahkan proses check-in dan pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang, menjadikan pengalaman penerbangan korang lebih lancar dan kurang stres.

Timbang berat beg dengan

Timbang berat beg untuk memastikan korang membawa semua yang diperlukan. 

Ikuti garis panduan syarikat penerbangan mengenai saiz dan berat beg. 

Jangan lupa untuk memeriksa cuaca destinasi korang dan membawa pakaian yang sesuai. Kalau terlebih berat, kena bayar lebih lah. 

Ke KLIA (Kuala Lumpur International Airport)

Untuk korang yang berada di Malaysia, KLIA adalah salah satu lapangan terbang utama. 

Pastikan untuk sampai ke lapangan terbang sekurang-kurangnya 3 jam sebelum penerbangan domestik dan 4 jam untuk penerbangan antarabangsa. Jangan risau, kat sana macam mall, macam macam kedai ada untuk korang melepak.

Pemeriksaan keselamatan

Ikuti Semua Arah

Pastikan korang mengikuti semua arahan yang diberikan oleh kakitangan lapangan terbang. Ini termasuk mengikut barisan dan menjaga etika ketika berada di lapangan terbang.

Periksa senarai barang-barang yang dilarang

Ada banyak barang yang tidak dibenarkan untuk dibawa ke dalam kapal terbang. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Bahan Letupan dan Api: Barang seperti bahan letupan, korek api, dan pemantik adalah dilarang.
  • Senjata: Semua jenis senjata, termasuk pisau lipat, pisau, dan senjata api adalah dilarang.
  • Bahan Kimia dan Racun: Bahan kimia berbahaya dan bahan beracun seperti asid dan pelarut adalah dilarang.
  • Cecair, Gel, dan Aerosol: Terdapat had kuantiti untuk membawa cecair, gel, atau aerosol dalam beg bawaan korang. Biasanya, setiap item mestilah tidak melebihi 100ml dan harus dimasukkan dalam beg zip yang boleh ditutup semula.
  • Objek Tajam: Objek tajam seperti gunting dan fail kuku juga dilarang dibawa ke dalam kabin.

Kosongkan poket

Sebelum melalui pemeriksaan keselamatan, pastikan korang mengosongkan semua poket dan meletakkan barang-barang seperti telefon bimbit, kunci, dan dompet ke dalam bakul yang disediakan.

Lepaskan kasut dan tali pinggang

Di beberapa lapangan terbang, korang mungkin perlu melepaskan kasut dan tali pinggang sebelum melalui pemeriksaan keselamatan. Ini adalah untuk memastikan korang tidak membawa apa-apa objek yang dilarang.

Bersabar dan hormat

Proses pemeriksaan keselamatan mungkin mengambil sedikit masa, jadi penting untuk bersabar dan menunjukkan hormat kepada kakitangan keselamatan yang sedang menjalankan tugas mereka.

Periksa beg bawaan korang sekali lagi

Sebelum berbaris untuk pemeriksaan keselamatan, periksa beg bawaan korang sekali lagi untuk memastikan tidak ada barang-barang yang dilarang yang terselip. Ini akan membantu mengelakkan sebarang kelewatan atau masalah.

Menunggu dan bersantai sebelum penerbangan

Selepas melalui pemeriksaan keselamatan, korang boleh menikmati kemudahan di lapangan terbang seperti makanan, minuman, atau bersantai di lounge sambil menunggu waktu penerbangan korang.

Pemberitahuan penerbangan dan naik ke kapal terbang

Ikuti pemberitahuan dan arahan dari staf lapangan terbang untuk naik ke kapal terbang. Pastikan untuk memeriksa boarding pass korang untuk mengetahui pintu berlepas dan waktu boarding.

Dengan persediaan yang betul, pengalaman penerbangan korang akan jauh lebih lancar dan menyenangkan. Selamat berlepas!

Artikel berkaitan
Advertisements