Platform bisnes yang korang perlu tahu

Nak cari duit lebih dengan bisnes online? Nak tahu platform apa yang boleh bantu korang jual servis atau produk korang?

Jangan risau, aku ada tips untuk korang.

Aku nak share dengan korang lima platform bisnes yang popular dan best. Baca sampai habis, ok?

1. Fiverr

Fiverr ni platform yang sesuai untuk korang yang ada bakat atau kemahiran tertentu. Korang boleh jual servis korang kat sini, macam design logo, buat video, tulis artikel, dan macam-macam lagi.

Harga servis korang boleh start dari $5 (RM20) sampai berapa pun yang korang rasa berbaloi. Korang boleh dapat pelanggan dari seluruh dunia, dan boleh buat kerja dari rumah je. Best kan?

Image by katemangostar on Freepik
Advertisements

2. Shopee

Shopee ni platform yang paling ramai orang guna untuk beli dan jual barang online. Korang boleh jual apa-apa je kat sini, macam baju, kasut, barang elektronik, makanan, dan sebagainya.

Shopee ada banyak kemudahan untuk peniaga, macam free shipping, cashback, dan Shopee Coins.

Korang boleh guna Shopee Live untuk promosi produk korang secara live, dan boleh dapat feedback dari pelanggan.

Shopee juga ada banyak program dan sokongan untuk usahawan, macam Shopee University, Shopee Seller Centre, dan Shopee Bizkit.

3. Carousell

Carousell ni platform yang bagus untuk korang yang nak jual barang terpakai atau preloved. Korang boleh jimat kos dan ruang dengan jual barang yang korang tak pakai lagi, macam baju, buku, perabot, dan lain-lain.

Carousell ni mudah je nak guna, korang cuma perlu snap gambar barang korang, letak harga, dan upload. Korang boleh chat dengan pembeli dan runding harga.

Carousell juga ada sistem rating dan review untuk jaga reputasi korang sebagai penjual.

Advertisements

4. Lazada

Lazada ni platform yang saingan dengan Shopee, dan juga antara yang terbesar di Asia Tenggara.

Lazada pun boleh jual macam-macam barang online, dan ada banyak kemudahan untuk peniaga, macam free delivery, voucher, dan Lazada Wallet.

Lazada juga ada sistem dropship, yang mana korang tak perlu simpan stok barang, tapi boleh jual barang dari supplier lain.

Lazada juga ada LazMall, yang mana korang boleh jual barang branded dengan jaminan kualiti dan harga.

5. Dropee

Dropee ni platform yang khusus untuk bisnes B2B (business to business), yang mana korang boleh jual atau beli barang dalam kuantiti besar.

Dropee ni sesuai untuk korang yang nak jadi pemborong atau pengedar barang, atau korang yang nak beli barang borong untuk jual semula.

Dropee ada banyak kategori barang, macam makanan, minuman, kesihatan, kecantikan, dan lain-lain. Dropee juga ada sistem penghantaran yang cepat dan selamat, dan harga yang kompetitif.

Advertisements

6. Udemy

Udemy ni platform yang sesuai untuk korang yang ada ilmu atau pengalaman yang boleh dikongsi dengan orang lain. Korang boleh jual kursus online kat sini, macam bahasa, bisnes, teknologi, seni, dan macam-macam lagi.

Udemy ni ada lebih 40 juta pelajar dari seluruh dunia, dan korang boleh dapat komisen setiap kali ada orang beli kursus korang.

Korang boleh guna video, audio, teks, atau kuiz untuk buat kursus korang. Udemy juga ada sokongan dan bimbingan untuk korang yang nak jadi pengajar.

Image by tirachardz on Freepik

7. Printcious

Printcious ni platform yang sesuai untuk korang yang ada bakat atau minat dalam bidang seni dan kraf.

Korang boleh jual produk yang korang design sendiri kat sini, macam baju, mug, beg, dan lain-lain. Printcious ni akan uruskan segala perkara, macam cetak, bungkus, dan hantar produk korang kepada pelanggan.

Korang cuma perlu upload design korang, pilih produk yang korang nak jual, dan tetapkan harga. Korang boleh dapat untung setiap kali ada orang beli produk korang.

Printcious juga ada program affiliate, yang mana korang boleh dapat komisen jika korang promosi produk orang lain.

Advertisements