Platform mudah untuk design benda simple

Korang suka design benda-benda simple tapi tak tahu nak guna software apa? Tak perlu risau, sebab ada banyak platform mudah yang boleh korang cuba.

Platform ni sesuai untuk orang yang tak ada pengalaman dalam bidang reka bentuk, atau yang nak buat design cepat-cepat tanpa perlu install apa-apa.

Korang boleh design macam-macam benda, seperti poster, logo, flyer, kartu nama, dan lain-lain.

Platform ni semua online, jadi korang boleh akses dari mana-mana device, sama ada laptop, tablet, atau phone. Jom kita tengok apa platform yang best untuk design benda simple.

Canva

Canva ni platform yang paling popular untuk design benda simple. Korang boleh pilih dari ribuan template yang dah siap, atau korang boleh start dari kosong.

Korang boleh ubah warna, font, gambar, dan elemen lain dengan mudah. Canva ada banyak feature yang menarik, seperti animasi, video, kolaj, dan logo maker.

Korang boleh download design korang dalam format JPG, PNG, PDF, atau GIF. Canva ada versi free dan pro, tapi versi free pun dah cukup power. Korang boleh cuba Canva kat sini: canva.com

Advertisements

Wepik

Wepik ni platform yang agak baru, tapi tak kurang hebat dari Canva.

Wepik pun ada banyak template yang cantik dan profesional, yang sesuai untuk pelbagai jenis design.

Korang boleh customize design korang dengan tools yang senang dan praktikal.

Wepik pun ada feature yang unik, seperti mockup generator, QR code generator, dan meme generator. Korang boleh download design korang dalam format JPG, PNG, atau PDF.

Wepik ni free je, tak ada versi pro. Korang boleh cuba Wepik kat sini: wepik.com

Crello

Crello ni platform yang lebih fokus pada design untuk social media.

Korang boleh design benda-benda simple seperti story, post, cover, dan banner untuk Facebook, Instagram, Twitter, dan lain-lain.

Crello ada lebih dari 30,000 template yang menarik dan trendy, yang boleh korang edit dengan mudah. Crello juga ada feature yang cool, seperti sticker, filter, effect, dan background remover.

Korang boleh download design korang dalam format JPG, PNG, PDF, MP4, atau GIF. Crello ada versi free dan pro, tapi versi free pun dah ok. Korang boleh cuba Crello kat sini: crello.com

Photo by Domenico Loia on Unsplash
Advertisements

Desygner

Desygner ni platform yang lebih fokus pada design untuk bisnes. Korang boleh design benda-benda simple seperti resume, sijil, invois, dan label untuk kegunaan korporat atau peribadi.

Desygner ada lebih dari 10,000 template yang profesional dan kreatif, yang boleh korang ubah mengikut citarasa korang.

Desygner juga ada feature yang berguna, seperti barcode scanner, PDF editor, dan brand kit. Korang boleh download design korang dalam format JPG, PNG, PDF, atau SVG.

Desygner ada versi free dan pro, tapi versi free pun dah bagus. Korang boleh cuba Desygner kat sini: desygner.com

Adobe Spark

Adobe Spark ni platform yang lebih fokus pada design untuk storytelling. Korang boleh design benda-benda simple seperti video, web page, dan grafik untuk cerita atau presentasi korang.

Adobe Spark ada lebih dari 34,000 template yang stunning dan inspirasional, yang boleh korang tambah dengan elemen-elemen yang menarik.

Adobe Spark juga ada feature yang awesome, seperti voice over, music, layout, dan theme. Korang boleh download design korang dalam format JPG, PNG, PDF, MP4, atau HTML.

Adobe Spark ada versi free dan pro, tapi versi free pun dah mantap. Korang boleh cuba Adobe Spark kat sini: spark.adobe.com

Advertisements

Fotor

Fotor ni platform yang lebih fokus pada design untuk foto. Korang boleh design benda-benda simple seperti kolaj, stiker, frame, dan kartu ucapan untuk gambar-gambar korang.

Fotor ada lebih dari 1,000 template yang comel dan fun, yang boleh korang guna untuk buat design yang unik. Fotor juga ada feature yang best, seperti beauty, HDR, tilt-shift, dan mosaic.

Korang boleh download design korang dalam format JPG, PNG, atau PDF. Fotor ada versi free dan pro, tapi versi free pun dah cun. Korang boleh cuba Fotor kat sini: fotor.com

Snappa

Snappa ni platform yang lebih fokus pada design untuk grafik. Korang boleh design benda-benda simple seperti infografik, ikon, logo, dan thumbnail untuk website atau blog korang.

Snappa ada lebih dari 6,000 template yang simple dan elegant, yang boleh korang customize dengan tools yang mudah.

Snappa juga ada feature yang berguna, seperti stock photo, font, icon, dan graphic. Korang boleh download design korang dalam format JPG, PNG, PDF, atau MP4.

Snappa ada versi free dan pro, tapi versi free pun dah ok. Korang boleh cuba Snappa kat sini: snappa.com

Photo by Sigmund on Unsplash

PicMonkey

PicMonkey ni platform yang lebih fokus pada design untuk kreativiti. Korang boleh design benda-benda simple seperti logo, flyer, kartu pos, dan undangan untuk event atau projek korang.

PicMonkey ada lebih dari 8,000 template yang kreatif dan stylish, yang boleh korang edit dengan tools yang fun. PicMonkey juga ada feature yang cool, seperti touch up, collage, effect, dan texture.

Korang boleh download design korang dalam format JPG, PNG, PDF, atau HEIC. PicMonkey ada versi free dan pro, tapi versi free pun dah best. Korang boleh cuba PicMonkey kat sini: picmonkey.com

Befunky

Befunky ni platform yang lebih fokus pada design untuk seni. Korang boleh design benda-benda simple seperti lukisan, kartun, pop art, dan poster untuk hobi atau minat korang.

Befunky ada lebih dari 4,000 template yang artistik dan unik, yang boleh korang transform dengan tools yang hebat.

Befunky juga ada feature yang amazing, seperti painterly, sketcher, oil painting, dan watercolor.

Korang boleh download design korang dalam format JPG, PNG, PDF, atau WEBP. Befunky ada versi free dan pro, tapi versi free pun dah awesome. Korang boleh cuba Befunky kat sini: befunky.com

Advertisements