Punca bisnes down yang ramai tak tahu

Bisnes ni bukan perkara yang main-main. Kalau nak buat bisnes korang kena ada usaha, komitmen, dan strategi yang betul.

Banyak bisnes yang start mula mula je okey, tapi lepas tu jatuh atau tutup kedai. Apa sebenarnya punca bisnes jatuh ni? Mungkin ada yang tahu, mungkin juga ada yang tak tahu. Tapi paling ketara memang ramai yang tak tahu sebenarnya.

Dalam artikel ni, aku akan kongsikan 8 perkara penting apa yang buatkan bisnes korang down. Jom kita check it out!

1. Marketing lemah

Marketing adalah cara untuk korang promote produk, perkhidmatan, atau jenama kepada pelanggan yang korang targetkan.

Marketing yang lemah akan menyebabkan bisnes korang tak dapat target kepada pelanggan yang korang nak, tak dapat jual produk yang korang ada, atau tak dapat nak naikkan awareness yang korang perlukan.

Marketing yang lemah juga akan membuatkan bisnes korang tak dapat compete dengan pesaing yang lebih kuat atau lebih popular dari bisnes korang.

Jadi korang kena pastikan bisnes korang buat marketing yang powerful, yang boleh menarik minat dan boleh mempengaruhi pelanggan.

Advertisements

2. Tak creative dalam membuat marketing

Creative dalam membuat marketing adalah cara untuk korang membuat marketing yang unik, menarik, dan berkesan.

Korang kena creative dalam membuat marketing, kalau asyik tiru orang lain je, itu tak menjadikan bisnes korang unik.

So, kalau korang nak bisnes korang kedepan, korang kena pastikan marketing korang unik, dan boleh buat pelanggan rasa wow, rasa nak, dan rasa loyal dengan apa yang korang offer.

3. Tak dapatkan feedback dari customer

Feedback dari customer korang adalah penting untuk bisnes korang tau apa yang pelanggan suka, apa yang pelanggan tak suka, dan apa yang pelanggan nak.

Kalau korang tak buat feedback ni, korang buat je ikut kepada korang, biasanya memang akan jatuh juga. Sebab korang tak pernah tahu apa yang customer tu nak.

So, rahsia terbesar untuk bagi bisnes korang mantap dan berkembang maju adalah dengan cara korang dapatkan feedback dari customer korang sendiri. Baru la bisnes korang sentiasa mantap.

Advertisements

4. Tak susun strategi dengan betul

Strategi yang tak disusun dengan betul akan buatkan bisnes korang tak tau apa yang korang nak buat, apa yang korang kena buat, dan apa yang korang boleh buat.

Strategi yang tak disusun dengan betul juga akan membuatkan bisnes korang tak tau siapa yang korang nak sasar, siapa yang korang kena lawan, dan siapa yang korang boleh kongsi. Bila strategi berterabur, bisnes korang pun akan ikut berterabur. Simple.

5. Tak follow dengan trending

Trending adalah perkara yang sedang popular, viral, atau hangat dalam dunia bisnes atau dunia sosial.

Korang boleh gunakan trending untuk viralkan bisnes korang dengan isu semasa. So orang akan nampak tentang bisnes apa yang korang jalankan.

Tapi kalau korang sendiri tak follow trending sebab malas, korang dah lepas kan satu peluang besar, iaitu untuk kembangkan operasi bisnes korang.

Advertisements

6. Marketing kat media sosial tak betul

Media sosial adalah platform yang digunakan orang ramai untuk berkomunikasi, berkongsi, atau melihat sesuatu yang berhubung dengan bisnes korang atau dunia sekeliling.

Market kat media sosial kena buat dengan cara yang betul untuk buat marketing yang sesuai, efektif, dan berimpak di media sosial. Kalau korang tak tahu nak buat marketing yang betul di media sosial, memang akan sebabkan korang alami kerugian yang besar.

Duit dah keluar, tapi customer tak ada.

7. Tak ada rakan kongsi yang strategik

Rakan kongsi yang strategik adalah pihak yang boleh bantu, sokong, atau lengkapkan bisnes korang dalam mencapai matlamat, misi, atau visi bisnes korang.

So, bisnes korang mungkin kena ada rakan kongsi yang strategik, yang boleh buatkan bisnes korang lebih berkongsi, lebih berkuasa, dan lebih berpengaruh. Kadang kadang rakan kongsi ni penting, cuma risiko dapatkan rakan kongsi yang tak bagus tu ada.

8. Tak ada pengetahuan dan pemahaman yang mendalam tentang bisnes

Ilmu dan pemahaman yang penting tentang bisnes ni adalah perkara yang paling utama dan korang kena tahu bab tu. Kalau korang sendiri malas nak belajar, malas nak tahu tentang bisnes, no wonder lah bisnes korang jatuh.

Korang kena cari cikgu yang boleh ajarkan korang dalam bisnes yang korang jalankan. Sekarang kan dah banyak course yang dijalankan oleh usahawan yang berjaya. Tinggal nak search je.

Advertisements