9 sebab kenapa korang kena promote bisnes dengan Tiktok Ads

Tiktok Ads ni apa

Tiktok Ads ni satu platform iklan online yang boleh bantu korang tunjuk iklan korang kat orang yang guna Tiktok.

Tiktok ni satu app yang orang suka buat video pendek dengan muzik, lawak, atau apa-apa je yang korang nak. Tiktok Ads ni boleh bantu korang sampai ke pengguna-pengguna ni dengan mudah dan cepat. Jom baca lagi.

Photo by Solen Feyissa on Unsplash

Sangat mudah nak buat iklan

Tiktok Ads ni mudah nak buat iklan. Korang tak perlu ada skill atau pengalaman yang tinggi untuk buat iklan yang menarik kat Tiktok.

Korang cuma perlu download app Tiktok, sign up untuk akaun Tiktok Ads, dan ikut langkah-langkah yang diberi.

Tiktok Ads akan bantu korang buat iklan yang sesuai dengan matlamat dan bajet korang. Korang boleh pilih jenis iklan yang korang nak, sama ada iklan teks, iklan gambar, iklan video, iklan shopping, atau iklan app. 

Korang juga boleh guna tools yang disediakan oleh Tiktok, macam Tiktok Video Editor, Tiktok Creative Center, atau Tiktok Smart Video.

Tools ni boleh bantu korang edit video, tambah muzik, filter, stiker, dan macam-macam lagi.

Advertisements

Senang nak viral

Tiktok Ads ni mudah nak viral.

Tiktok ni app yang orang suka share video yang best, lucu, atau berguna kat rakan-rakan atau orang lain. Kalau korang buat iklan yang menarik hati orang, korang boleh dapat banyak views, likes, comments, dan shares.

Tiktok Ads juga boleh bantu korang viral dengan cara lain, macam join hashtag challenge, buat branded effect, atau kolaborasi dengan creator.

Hashtag challenge tu maksudnya korang buat video yang ikut tema yang ditetapkan dan guna hashtag yang berkaitan.

Branded effect tu maksudnya korang buat filter atau stiker yang ada logo atau nama bisnes korang. Creator tu maksudnya orang yang ada banyak pengikut dan pengaruh kat Tiktok.

Photo by Solen Feyissa on Unsplash

Boleh target pelanggan

Tiktok Ads ni mudah nak target pelanggan.

Tiktok ni app yang ada pelbagai jenis pengguna, dari pelbagai umur, jantina, lokasi, minat, dan gaya hidup. Tiktok Ads boleh bantu korang target pengguna yang paling sesuai dengan bisnes korang. 

Korang boleh target pengguna mengikut kata kunci, lokasi, bahasa, peranti, masa, demografi, perilaku, dan macam-macam lagi.

Korang juga boleh guna Tiktok Pixel untuk track aktiviti pengguna yang klik iklan korang atau masuk website korang.

Tiktok Pixel boleh bantu korang ukur prestasi iklan korang dan buat penambahbaikan.

Advertisements

Mudah nak jimat kos

Tiktok Ads ni mudah nak jimat kos. Tiktok Ads ni guna sistem bayar-per-klik (PPC), yang bermaksud korang cuma perlu bayar bila ada orang klik iklan korang.

Korang tak perlu bayar bila ada orang nampak iklan korang. Ini bermaksud korang boleh jimat kos iklan dan dapat pulangan yang tinggi.

Korang juga boleh set bajet harian atau sepanjang kempen untuk Tiktok Ads dan Tiktok akan ikut bajet tu. Korang boleh naikkan atau turunkan bajet korang mengikut prestasi iklan korang.

Mudah dapat feedback

Tiktok Ads ni mudah nak dapat feedback. Tiktok ni app yang orang suka komen dan beri pendapat tentang video yang mereka tonton.

Kalau korang buat iklan kat Tiktok, korang boleh dapat feedback dari pengguna tentang bisnes korang.

Feedback ni boleh bantu korang tahu apa yang pengguna suka atau tak suka, apa yang korang boleh buat baik atau tambah, atau apa yang korang boleh tawar atau bagi.

Advertisements

Senang nak bersaing

Tiktok Ads ni mudah nak bersaing.

Tiktok ni app yang masih baru dan belum ramai bisnes yang guna untuk iklan. Ini bermaksud korang ada peluang untuk bersaing dengan bisnes lain yang belum ada kat Tiktok.

Korang boleh tunjuk iklan korang kat pengguna yang belum kenal atau loyal dengan jenama lain. Korang boleh menarik perhatian dan minat pengguna dengan iklan yang unik dan kreatif.

Korang boleh jadi peneraju atau ikon dalam industri korang dengan iklan kat Tiktok.

Boleh bina brand

Tiktok Ads ni mudah nak buat jenama.

Tiktok ni app yang boleh bantu korang buat jenama yang kuat dan popular.

Korang boleh tunjuk personaliti dan nilai bisnes korang dengan iklan yang menunjukkan apa yang korang jual, siapa yang korang sasar, dan macam mana korang beza dengan bisnes lain.

Korang boleh buat iklan yang boleh buat orang ingat dan kenal dengan bisnes korang.

Photo by Alexander Shatov on Unsplash

Mudah nak buat komuniti

Tiktok Ads ni mudah nak buat komuniti. Tiktok ni app yang boleh bantu korang buat komuniti yang setia dan aktif dengan bisnes korang.

Korang boleh buat iklan yang buat orang rasa terlibat dan dihargai dengan bisnes korang. Korang boleh buat iklan yang ajak orang join aktiviti, cabaran, atau peraduan yang korang anjurkan.

Korang boleh buat iklan yang minta orang kongsi pengalaman, testimoni, atau cadangan dengan bisnes korang.

Senang bekerjasama

Tiktok Ads ni mudah nak buat kerjasama. Tiktok ni app yang boleh bantu korang buat kerjasama dengan orang atau bisnes lain yang boleh bantu korang naikkan bisnes korang.

Korang boleh buat iklan yang kolaborasi dengan creator, influencer, atau selebriti yang ada banyak pengikut dan pengaruh kat Tiktok. Senang dan mudah nak kembangkan bisnes.

Advertisements