Senarai kerja part time yang korang boleh cuba untuk tambah duit belanja

1. Jadi rider food delivery

Korang suka merempit? Kalau suka, jadi rider food delivery memang sesuai. Bukan setakat dapat tambah duit belanja, boleh juga korang explore KL sambil hantar makanan. Ada banyak platform seperti GrabFood, Foodpanda, dan lain-lain yang korang boleh join.

  • Fleksibel masa kerja
  • Dapat tips dari pelanggan
  • Boleh jalan-jalan sambil kerja
Advertisements

2. Jadi driver lalamove

Kalau korang ada kenderaan sendiri, jadi driver Lalamove memang sesuai. Kerja ni memang best sebab korang boleh jalan-jalan sambil hantar barang. Lalamove ni macam Grab, tapi untuk hantar barang, bukan orang.

  • Fleksibel masa kerja
  • Dapat tips dari pelanggan
  • Boleh jalan-jalan sambil kerja
  • Boleh bawak member or pasangan sambil kerja.

Senarai kerja part time
Photo by Adil Alimbetov

3. Freelance writer

Kalau korang suka menulis, cuba jadi freelance writer. Banyak website dan blog yang mencari penulis untuk tulis artikel. Korang boleh cari job ni di platform seperti Upwork atau Fiverr.

  • Boleh kerja dari rumah
  • Masa kerja fleksibel
  • Dapat asah skill menulis
  • Nak menulis ni senang je, tiru je gaya bahasa blog lain tulis
Advertisements

4. Tutor online

Kalau korang pandai dalam subjek tertentu, jadi tutor online boleh jadi pilihan. Banyak platform online yang mencari tutor untuk pelbagai subjek. Korang boleh ajar pelajar dari seluruh dunia.

  • Boleh kerja dari rumah
  • Dapat tambah ilmu sambil ajar
  • Masa kerja fleksibel

5. Jual barang preloved

Ada barang yang korang tak pakai lagi? Jual je online. Banyak platform seperti Carousell, Mudah.my, dan lain-lain yang korang boleh guna untuk jual barang preloved.

  • Boleh buat duit dari barang yang tak pakai
  • Boleh kerja dari rumah
  • Tak perlu modal besar
Advertisements

6. Jadi promoter part time

Banyak syarikat yang mencari promoter part time untuk event atau roadshow. Kerja ni memang best sebab korang boleh jumpa orang baru dan belajar skill jual barang.

  • Boleh jumpa orang baru
  • Dapat belajar skill jual barang
  • Ada komisen jika jual banyak

7. Jadi social media manager

Kalau korang suka main social media, kenapa tak jadi social media manager? Banyak syarikat kecil yang mencari orang untuk handle social media dorang.

  • Boleh kerja dari rumah
  • Masa kerja fleksibel
  • Dapat belajar tentang marketing digital
  • Dapat belajar macam mana nak buat bisnes

8. Jadi personal shopper

Personal shopper ni kerja dia beli barang untuk orang lain. Biasanya untuk barang-barang eksklusif atau susah nak dapat.

  • Dapat shopping sambil kerja
  • Boleh kenal pelbagai jenis produk
  • Ada komisen jika beli banyak
Photo by Utpal Sarkar

9. Jadi graphic designer freelance

Kalau korang ada skill dalam graphic design, jadi graphic designer freelance memang best. Banyak syarikat dan individu yang mencari designer untuk buat logo, poster, dan lain-lain.

  • Boleh kerja dari rumah
  • Masa kerja fleksibel
  • Dapat tunjuk kreativiti korang

10. Jadi pet sitter

Kalau korang suka haiwan, jadi pet sitter memang sesuai. Kerja ni biasanya jaga haiwan peliharaan orang lain bila dorang tak ada di rumah.

  • Dapat spend time dengan haiwan comel
  • Masa kerja fleksibel
  • Dapat belajar jaga haiwan

11. Jadi photographer part time

Kalau korang ada kamera dan suka ambil gambar, jadi photographer part time boleh jadi pilihan. Banyak event atau majlis yang mencari photographer.

  • Dapat tunjuk skill photography korang
  • Boleh jumpa orang baru
  • Dapat explore tempat baru

12. Jadi fitness Instructor

Kalau korang suka bersukan dan fit, jadi fitness instructor memang sesuai. Boleh ajar orang lain cara bersenam yang betul dan sihat.

  • Dapat keep fit sambil kerja
  • Boleh jumpa orang baru
  • Dapat share ilmu tentang fitness

13. Jadi translator

Kalau korang pandai lebih dari satu bahasa, jadi translator boleh jadi pilihan. Banyak syarikat atau individu yang mencari translator untuk terjemah dokumen atau video.

  • Boleh kerja dari rumah
  • Masa kerja fleksibel
  • Dapat asah skill bahasa

14. Jadi event crew

Event crew ni kerja dia tolong uruskan event atau majlis. Biasanya kerja ni memang busy, tapi best sebab boleh jumpa orang baru dan belajar macam mana nak handle event.

  • Boleh jumpa orang baru
  • Dapat belajar tentang pengurusan event
  • Dapat explore tempat baru

15. Jadi barista part time

Kalau korang suka kopi, jadi barista part time memang best. Boleh belajar buat pelbagai jenis kopi dan minuman lain.

  • Dapat belajar buat kopi
  • Boleh jumpa orang baru
  • Ada tips dari pelanggan

16. Jadi cashier di kedai runcit

Kalau korang nak kerja yang simple, jadi cashier di kedai runcit memang sesuai. Kerja ni senang je, cuma kena pandai kira duit dan layan pelanggan dengan baik.

  • Masa kerja tetap
  • Dapat belajar tentang customer service
  • Boleh jumpa orang baru

17. Jadi crew di fast food restaurant

Banyak fast food restaurant macam McDonald’s, KFC, dan lain-lain yang selalu mencari crew part time. Kerja ni memang busy, tapi best sebab boleh belajar banyak benda.

  • Masa kerja tetap
  • Dapat belajar tentang food service
  • Ada staff meal

18. Jadi cleaner

Jadi cleaner ni memang kerja yang simple. Cuma kena rajin sikit, sebab kerja ni memang kena buat kerja berat. Tapi, gaji dia memang okay dan boleh tambah duit belanja korang.

  • Masa kerja tetap
  • Dapat belajar tentang kebersihan
  • Boleh kerja di pelbagai tempat

19. Jadi waiter/waitress

Jadi waiter atau waitress ni memang kerja yang simple. Cuma kena layan pelanggan dengan baik dan pastikan dorang happy dengan servis korang.

Advertisements