Syarikat kapal terbang yang ada di Malaysia

Malaysia ni memang best, kan?

Ada macam-macam benda boleh buat, tengok, dan makan kat sini. Tapi, kalau korang nak travel ke luar negara, atau nak jemput orang dari luar datang sini, korang kena naik kapal terbang la, betul tak?

Nasib baik la, ada banyak syarikat kapal terbang yang beroperasi di Malaysia ni. Korang boleh pilih yang mana korang suka, ikut bajet, destinasi, dan keperluan korang.

Jom kita tengok apa sahaja syarikat kapal terbang yang ada di Malaysia ni, dan apa yang buat mereka best.

AirAsia

AirAsia ni memang power la, syarikat kapal terbang nombor satu di Malaysia. Kalau korang nak cari tiket murah, AirAsia la jawabnya.

AirAsia ni menawarkan penerbangan ke lebih daripada 150 destinasi di Asia, Australia, Afrika, dan Timur Tengah.

Korang boleh jimat banyak duit kalau korang beli tiket masa ada promosi, atau guna BIG Points yang korang kumpul.

AirAsia ni juga ada banyak pilihan makanan dan minuman yang sedap-sedap, boleh beli masa naik kapal terbang, atau pre-book online.

Kalau korang nak lebih selesa, korang boleh naik AirAsia X, yang ada kelas Premium Flatbed, yang boleh baring-baring macam kat rumah.

AirAsia ni juga ada banyak inisiatif sosial dan alam sekitar, macam AirAsia Foundation, AirAsia Allstars, dan AirAsia RedTix.

AirAsia ni memang syarikat kapal terbang yang korang boleh bangga.

Advertisements

Malaysia Airlines

Malaysia Airlines ni syarikat kapal terbang rasmi negara kita. Kalau korang nak rasa perkhidmatan yang mewah dan berkualiti, Malaysia Airlines la pilihan korang.

Malaysia Airlines ni menawarkan penerbangan ke lebih daripada 80 destinasi di Asia, Eropah, Amerika, dan Oceania.

Korang boleh pilih kelas Ekonomi, Ekonomi Premium, Bisnes, atau Pertama, ikut kemampuan korang.

Malaysia Airlines ni juga ada banyak kelebihan, macam sistem hiburan dalam penerbangan yang canggih, makanan halal yang enak, lounge yang selesa, dan program kesetiaan Enrich yang memberi banyak faedah.

Malaysia Airlines ni juga memenangi banyak anugerah, macam World’s Best Cabin Crew, World’s Best Airline Signature Dish, dan 5-Star Airline.

Malaysia Airlines ni memang syarikat kapal terbang yang korang boleh percaya.

Firefly

Firefly ni syarikat kapal terbang kecil yang menawarkan penerbangan domestik dan serantau.

Kalau korang nak cari tiket yang berpatutan, tapi tak nak kompromi keselesaan,

Firefly la jawapan korang. Firefly ni menggunakan kapal terbang jenis ATR 72-500, yang boleh muat 72 orang penumpang.

Firefly ni menawarkan penerbangan ke 16 destinasi di Malaysia, Singapura, Thailand, dan Indonesia.

Korang boleh nikmati perkhidmatan yang mesra dan profesional, makanan ringan dan minuman percuma, dan bagasi 20 kg tanpa bayaran tambahan.

Firefly ni juga ada program kesetiaan Firefly Passport, yang boleh bagi korang tiket percuma kalau korang kumpul cukup mata. Firefly ni memang syarikat kapal terbang yang korang boleh senang hati.

Advertisements

Malindo Air

Malindo Air ni syarikat kapal terbang baru yang menawarkan penerbangan hibrid. Apa tu penerbangan hibrid?

Maksudnya, korang boleh dapat harga yang murah, tapi perkhidmatan yang baik.

Malindo Air ni menawarkan penerbangan ke lebih daripada 40 destinasi di Malaysia, Singapura, Indonesia, Thailand, India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Australia, dan China.

Korang boleh pilih kelas Ekonomi atau Bisnes, ikut kehendak korang.

Malindo Air ni juga ada banyak ciri-ciri menarik, macam tempat duduk yang luas, sistem hiburan dalam penerbangan yang terkini, makanan dan minuman percuma, dan bagasi 25 kg tanpa caj tambahan.

Malindo Air ni juga ada program kesetiaan Malindo Miles, yang boleh bagi korang diskaun dan keistimewaan.

Malindo Air ni memang syarikat kapal terbang yang korang boleh puas hati.

Kesimpulan

Malaysia ni mempunyai banyak syarikat kapal terbang yang boleh korang pilih untuk terbang ke mana-mana sahaja.

Setiap syarikat kapal terbang ni ada kelebihan dan kekurangan tersendiri, bergantung pada apa yang korang cari.

Ada yang murah, ada yang mewah, ada yang selesa, ada yang canggih. Korang kena buat kajian dan bandingan dulu sebelum korang beli tiket, supaya korang tak menyesal nanti.

Apa pun, syarikat kapal terbang ni semua ada satu matlamat, iaitu untuk bawa korang ke destinasi korang dengan selamat dan senang.

Jadi, jangan takut untuk terbang dengan syarikat kapal terbang yang ada di Malaysia ni, sebab mereka semua memang hebat!

Advertisements