Tempat best di Phuket Thailand – Jom jalan

Phuket ni pulau terbesar kat Thailand yang famous gila dengan pantai-pantainya yang meletup, budaya yang best, dan aktiviti yang gempak.

Phuket ni destinasi yang sesuai gila untuk korang yang suka chill, explore, or try something new.

Ada banyak tempat best yang boleh korang kunjungi kat Phuket, tapi aku akan senaraikan sepuluh tempat yang paling best kat sini.

Photo by Mike Swigunski on Unsplash

Pulau Phi Phi

Pulau Phi Phi ni salah satu tempat best kat Phuket yang wajib korang kunjungi. Pulau ni terdiri daripada enam pulau kecil yang mempunyai pemandangan yang lawa gila, laut yang biru, dan pasir yang putih.

Korang boleh naik bot dari Phuket ke Pulau Phi Phi dalam masa sejam. Kat sana, korang boleh bersnorkeling, berenang, atau melawat tempat-tempat menarik macam Maya Bay, Viking Cave, dan Monkey Beach.

Pulau Phi Phi ni juga ada banyak hotel, resort, dan restoran yang boleh korang pilih untuk menginap dan makan. Pulau ni memang syurga gila untuk korang yang suka alam semula jadi dan aktiviti air.

Photo by The DK Photography on Unsplash
Advertisements

Pantai Patong

Pantai Patong ni pantai yang paling popular dan ramai kat Phuket.

Pantai ni mempunyai panjang sekitar 3 kilometer dan lebar sekitar 50 meter. Pantai Patong ni menawarkan keindahan pasir pantainya, ombak yang sesuai untuk berselancar, dan pelbagai aktiviti macam parasailing, jet ski, dan banana boat.

Pantai Patong ni juga adalah pusat hiburan malam kat Phuket, dengan banyak bar, klub, dan diskotek yang boleh korang masuk dan bergoyang.

Jangan lupa untuk jalan-jalan kat Bangla Road, jalan yang penuh dengan lampu neon, muzik, dan orang. Kalau korang nak shopping, korang boleh pergi ke Jungceylon Shopping Mall, mall yang besar dan moden yang ada macam-macam barang dan jenama.

Wat Chalong

Wat Chalong ni kuil Buddha yang paling besar dan terkenal kat Phuket.

Kuil ni dibina pada abad ke-19 dan menjadi tempat ibadat dan pelancongan yang penting.

Kat sini, korang boleh melihat seni bina yang cantik gila, patung-patung Buddha yang mengagumkan, dan lukisan-lukisan yang menceritakan sejarah dan ajaran Buddha.

Korang juga boleh menyaksikan upacara keagamaan yang diadakan kat kuil ni, macam pemberkatan, doa, dan persembahan. Wat Chalong ni juga tempat yang sesuai gila untuk korang yang nak mencari ketenangan dan kedamaian.

Advertisements

Phuket Old Town

Phuket Old Town ni kawasan yang penuh dengan sejarah dan budaya kat Phuket.

Kawasan ni dulu adalah pusat perdagangan dan pelabuhan yang penting, yang dipengaruhi oleh pelbagai bangsa dan budaya, macam Melayu, Cina, India, dan Eropah.

Kat sini, korang boleh melihat bangunan-bangunan lama yang berwarna-warni, yang menunjukkan gaya seni bina Sino-Portugis.

Korang juga boleh melawat tempat-tempat menarik kat sini, macam muzium, galeri, kuil, dan pasar.

Jangan lupa untuk mencuba makanan-makanan sedap kat sini, yang mencerminkan perpaduan rasa dan budaya.

Photo by Miltiadis Fragkidis on Unsplash

Phuket Fantasea

Phuket Fantasea ni taman tema yang menawarkan pengalaman yang unik dan menarik kat Phuket.

Taman tema ni memaparkan budaya dan mitos Thailand melalui persembahan-persembahan yang spektakuler, yang melibatkan pelakon, binatang, kostum, muzik, dan efek khas.

Korang boleh menonton persembahan utama yang dipanggil Fantasy of a Kingdom, yang mengisahkan tentang kerajaan ajaib yang diperintah oleh seekor gajah.

Korang juga boleh melawat tempat-tempat menarik kat taman tema ni, macam Golden Kinnaree Buffet Restaurant, Tiger Jungle Adventure, Palace of the Elephants, dan Carnival Village.

Phuket Fantasea ni tempat yang sesuai gila untuk korang yang nak berseronok dengan keluarga atau kawan-kawan.

Advertisements

Taman Rama-Rama Phuket

Taman Rama-Rama Phuket ni tempat yang best gila untuk korang yang suka binatang-binatang yang comel dan cantik.

Taman ni mempunyai lebih daripada 6,000 ekor rama-rama yang berbagai jenis, warna, dan saiz. Korang boleh melihat rama-rama-rama ni terbang bebas kat dalam taman yang luas dan berlandskap.

Korang juga boleh belajar tentang kitaran hidup dan tabiat rama-rama kat sini. Selain rama-rama, taman ni juga ada binatang-binatang lain yang boleh korang lihat, macam kura-kura, ikan, dan serangga.

Taman Rama-Rama Phuket ni tempat yang best gila untuk korang yang nak dekat dengan alam semula jadi dan binatang-binatang.

Big Buddha Phuket

Big Buddha Phuket ni patung Buddha yang besar gila kat Phuket. Patung ni tingginya 45 meter dan lebarnya 25 meter, dan dibuat daripada marmar putih.

Patung ni terletak kat atas bukit Nakkerd, yang menawarkan pemandangan yang lawa gila kat Phuket.

Kat sini, korang boleh melihat patung Buddha yang mengagumkan, dengar bunyi loceng yang merdu, dan rasai angin yang sepoi-sepoi.

Korang juga boleh sumbang wang atau beli ubat-ubatan untuk patung ni, dan dapatkan berkat daripada Buddha.

Big Buddha Phuket ni tempat yang best gila untuk korang yang nak melihat keajaiban seni bina dan keagamaan.

Phuket Aquarium

Phuket Aquarium ni tempat yang best gila untuk korang yang suka laut dan ikan-ikan.

Aquarium ni mempunyai lebih daripada 30 tangki yang mempamerkan pelbagai jenis ikan, haiwan, dan tumbuhan laut.

Korang boleh melihat ikan-ikan yang berwarna-warni, macam clownfish, seahorse, dan lionfish.

Korang juga boleh melihat haiwan-haiwan yang menarik, macam penyu, pari, dan hiu.

Salah satu tarikan utama kat sini adalah terowong kaca yang panjangnya 10 meter, yang membolehkan korang melihat ikan-ikan berenang di sekeliling korang.

Phuket Aquarium ni tempat yang best gila untuk korang yang nak belajar dan menghayati kehidupan laut.

Photo by Bao Menglong on Unsplash

Phuket Trick Eye Museum

Phuket Trick Eye Museum ni tempat yang best gila untuk korang yang suka bergambar dan bersenang-lenang.

Museum ni mempunyai lebih daripada 100 lukisan 3D yang boleh korang masuk dan berinteraksi dengan.

Korang boleh bergambar macam-macam gaya, macam terbang, berlawan, atau berpelukan dengan lukisan-lukisan ni.

Korang juga boleh bergambar dengan lukisan-lukisan yang terkenal, macam Mona Lisa, The Scream, atau The Last Supper.

Phuket Trick Eye Museum ni tempat yang best gila untuk korang yang nak unleash kreativiti dan imaginasi korang.

Phuket Weekend Market

Phuket Weekend Market ni tempat yang best gila untuk korang yang suka shopping dan makan. Market ni buka setiap Sabtu dan Ahad, dari petang sampai malam.

Market ni mempunyai lebih daripada 1,000 gerai yang menjual macam-macam barang, macam pakaian, aksesori, permainan, cenderamata, dan barang antik.

Korang juga boleh mencuba makanan-makanan yang sedap gila kat sini, macam satay, som tam, pad thai, dan ais krim. 

Advertisements