Tentang bisnes – Apa yang korang patut tahu

Bisnes ni bukan benda yang boleh bawa main main ye.

Korang kena buat macam-macam, dari yang susah sampai yang senang. Aku akan cerita sikit apa saja yang korang kena handle untuk jadi usahawan.

Handle produk

Produk ni adalah barang atau servis yang korang jual. Produk ni kena bagus, cantik, dan sesuai dengan apa yang pelanggan nak.

Bab produk ni korang kena pastikan perfect dan ada demand yang tinggi dalam market.

Kalau produk korang tak bagus, siapa nak beli? Kalau produk korang tak cantik, siapa nak tahu? Kalau produk korang tak sesuai dengan apa yang pelanggan nak, siapa nak puas hati?

So, korang kena pastikan produk korang memenuhi kriteria ni:

  • Berkualiti: Produk korang kena tahan lama, selamat, dan berfungsi dengan baik. Jangan jual produk yang rosak, cacat, atau menipu. Nanti pelanggan marah, reputasi korang terjejas, dan bisnes korang rugi.
  • Menarik: Produk korang kena menarik perhatian pelanggan. Korang kena buat produk korang nampak unik, menarik, dan berbeza dari produk lain. Korang boleh guna warna, bentuk, logo, atau nama yang catchy untuk produk korang. Jangan lupa, gambar produk korang pun kena cantik dan jelas. Kalau gambar produk korang blur, gelap, atau buruk, pelanggan tak akan tertarik untuk beli.
  • Memenuhi keperluan: Produk korang kena memenuhi keperluan atau masalah pelanggan. Korang kena tahu apa yang pelanggan nak, apa yang pelanggan sakit hati, apa yang pelanggan cari. Korang kena buat kajian pasaran, survey, atau interview dengan pelanggan untuk dapatkan maklumat ni. Lepas tu, korang kena buat produk korang selesaikan masalah pelanggan. Kalau produk korang boleh selesaikan masalah pelanggan, pelanggan akan rasa produk korang berbaloi dan bernilai.
Advertisements

Handle marketing

Marketing ni adalah cara korang promosi produk korang.

Marketing ni penting sebab kalau tak ada marketing, tak ada orang tahu produk korang. Kalau tak ada orang tahu produk korang, tak ada orang beli produk korang.

Kalau tak ada orang beli produk korang, bisnes korang tak dapat untung. So, korang kena buat marketing yang berkesan untuk produk korang.

Aku akan bagi korang beberapa tips untuk buat marketing yang berkesan:

  • Kenal sasaran: Korang kena tahu siapa yang korang nak jual produk korang. Korang kena tahu umur, jantina, lokasi, pendapatan, minat, dan gaya hidup sasaran korang. Korang kena buat persona pelanggan, iaitu profil pelanggan yang ideal untuk produk korang. Dengan buat persona pelanggan, korang boleh fokus pada pelanggan yang betul-betul berpotensi untuk beli produk korang.
  • Pilih saluran: Korang kena pilih saluran yang sesuai untuk promosi produk korang. Saluran ni boleh jadi online atau offline. Online maksudnya korang guna internet, macam website, sosial media, email, atau blog. Offline maksudnya korang guna media tradisional, macam surat khabar, majalah, radio, atau TV. Korang kena pilih saluran yang paling popular, mudah, dan murah untuk capai sasaran korang.
  • Buat strategi: Korang kena buat strategi yang menarik untuk promosi produk korang. Strategi ni boleh jadi macam-macam, macam diskon, kupon, hadiah, testimoni, atau jemputan. Korang kena buat strategi yang boleh tarik minat, kepercayaan, dan loyaliti pelanggan. Korang kena buat strategi yang boleh bagi pelanggan rasa produk korang istimewa, berbeza, dan bernilai.

Handle customer

Customer ni adalah orang yang beli produk korang.

Customer ni penting sebab customer ni lah yang bagi korang untung. Kalau customer puas hati, customer akan beli lagi, bagi review baik, dan rekomen kat kawan-kawan.

Kalau customer tak puas hati, customer akan tak beli lagi, bagi review buruk, dan komplen kat semua orang. So, korang kena handle customer dengan baik. Aku akan bagi korang beberapa tips untuk handle customer dengan baik:

  • Layan sopan: Korang kena layani customer dengan sopan, mesra, dan hormat. Korang kena senyum, ucap terima kasih, dan minta maaf bila perlu. Korang kena dengar, faham, dan jawab soalan atau masalah customer. Korang kena jaga bahasa, nada, dan sikap korang bila berkomunikasi dengan customer. Jangan marah, sombong, atau biadap dengan customer. Nanti customer terasa, marah, dan lari.
  • Urus dengan cepat: Korang kena beri produk atau servis korang dengan cepat, tepat, dan selamat. Korang kena pastikan produk korang sampai pada masa yang dijanjikan, dalam keadaan yang baik, dan tanpa sebarang kerosakan. Korang kena pastikan servis korang dilakukan dengan pantas, profesional, dan memuaskan. Korang kena elakkan sebarang kelewatan, kesilapan, atau kegagalan yang boleh mengecewakan customer.
  • Handle dengan bijak: Korang kena tangani sebarang aduan, komplen, atau maklum balas dari customer dengan bijak, jujur, dan bertanggungjawab. Korang kena terima, akui, dan minta maaf atas sebarang kesalahan, kekurangan, atau ketidakpuasan customer. Korang kena cari, tawar, dan beri penyelesaian, ganti rugi, atau kompensasi yang adil, munasabah, dan memuaskan customer. Korang kena ikut, semak, dan pastikan penyelesaian, ganti rugi, atau kompensasi tu berjaya dan berkesan.
Advertisements

Handle macam-macam

Selain dari handle produk, marketing, dan customer, korang juga kena handle macam-macam lagi benda yang berkaitan dengan bisnes korang.

Macam-macam ni termasuklah:

  • Kewangan: Korang kena handle kewangan bisnes korang dengan baik. Korang kena buat bajet, rekod, dan audit untuk bisnes korang. Korang kena pastikan pendapatan, perbelanjaan, dan keuntungan bisnes korang. Korang kena bayar cukai, insurans, dan hutang bisnes korang. Korang kena cari modal, pinjaman, atau pelabur untuk bisnes korang.
  • Undang-undang: Korang kena handle undang-undang bisnes korang dengan betul. Korang kena daftar, lesen, dan permit untuk bisnes korang. Korang kena patuh, ikut, dan taat pada undang-undang, peraturan, dan syarat yang berkaitan dengan bisnes korang. Korang kena elak, hadap, dan selesaikan sebarang saman, tuntutan, atau pertikaian yang melibatkan bisnes korang.
  • Sumber manusia: Korang kena handle sumber manusia bisnes korang dengan cermat. Korang kena cari, pilih, dan ambil pekerja yang sesuai untuk bisnes korang. Korang kena latih, bimbing, dan nilai pekerja bisnes korang. Korang kena bayar, ganjar, dan motivasi pekerja bisnes korang. Korang kena jaga, hormat, dan sayang pekerja bisnes korang.

Kesimpulan

Itu lah sedikit sebanyak tentang bisnes yang korang patut tahu.

Aku harap artikel aku ni dapat bantu korang faham apa yang korang kena buat kalau nak berniaga.

Bisnes ni memang susah, tapi kalau korang rajin, gigih, dan pandai, korang boleh berjaya. Aku doakan korang semua berjaya dalam bisnes korang. Sekian

Advertisements