Tentang Insurans travel – Korang perlu tahu

Kenapa Insurans travel adalah satu keperluan

“Ala, aku cuma travel dalam Malaysia je, tak payah la insurans.” Eh, jangan salah faham, kawan. Walaupun kita travel dalam Malaysia, banyak je kemalangan atau keadaan yang boleh timbul.

Advertisements

Medical expenses

Kalau korang sakit atau accident di negeri lain, rawatan kat hospital mungkin akan jadi beban kewangan.

Property loss

Hilang handphone, laptop atau dokumen penting macam passport? Jangan risau, insurans boleh tolong!

Advertisements

Jenis jenis Insurans Travel dan apa yang dia cover

Tak semua insurans travel adalah sama. Jadi korang kena tahu apa yang korang perlukan dan apa yang dia offer.

Medical Insurance

Ini memang basic tapi crucial. Medical insurance akan cover kos rawatan korang kalau korang sakit atau terlibat dalam kemalangan.

Advertisements

Trip cancellation Insurance

Bayangkan korang dah ready nak terbang, tapi ada kecemasan terakhir minit. Dengan insurans jenis ni, korang boleh claim balik kos yang dah keluarkan.

Baggage and personal effects coverage

Kalau barang korang hilang atau rosak, insurans jenis ini akan tolong cover. Ini termasuk kalau korang kena pickpocket atau luggage korang hilang dalam flight.

Benefits dalam domestic

Domestic travel insurance

Kebanyakan insurans travel di Malaysia juga menawarkan pakej untuk domestic travel. Jadi kalau korang rasa nak bercuti dalam Malaysia je, boleh juga beli insurans jenis ini.

Local support

Kalau korang beli insurans dari syarikat Malaysia, korang akan lebih mudah dapat support. Senang cerita, tak perlu risau pasal time zone atau bahasa barrier.

Tailored plans

Ada juga insurans yang offer pakej khas untuk aktiviti-aktiviti tertentu yang popular di Malaysia seperti hiking, diving dan sebagainya.

Claim Insurans dan prosesnya

Dah beli insurans, tapi tak tahu macam mana nak buat claim kalau ada apa-apa berlaku? Jangan risau, kita borak pasal tu pulak.

Bila nak buat claim?

Ada beberapa situasi yang membolehkan korang buat claim:

  • Kemalangan atau kecederaan
  • Kecemasan perubatan
  • Kehilangan atau kerosakan harta benda

Proses claim

  1. Lapor Kepada Insurans: Yang pertama korang kena buat ialah inform pihak insurans secepat yang mungkin.
  2. Kumpul Dokumen: Keep semua resit, dokumen perubatan, atau apa-apa bukti yang berkaitan.
  3. Isi Borang Claim: Usually, korang akan diberi borang claim yang perlu diisi dan dihantar balik.
  4. Pemeriksaan Dari Pihak Insurans: Diorang akan check semua dokumen dan butiran yang korang hantar. Pastikan semua info korang bagi betul dan lengkap.
  5. Penerimaan Claim atau Penolakan: Kalau semua ok, korang akan dapat claim. Kalau tak, pihak insurans akan beritahu kenapa.

Tips untuk proses claim yang smooth

  • Take Photos: Kalau ada kecederaan atau kerosakan harta benda, amik gambar sebagai bukti.
  • Immediate Report: Kalau boleh, report secepat mungkin. Jangan tunggu lama-lama.
  • Honesty is the Best Policy: Jangan cuba nak menipu atau exaggerate apa yang berlaku. Insurans ada cara diorang untuk investigate, tau.

Tips memilih Insurans travel

Fikir tentang tempoh dan destinasi

Kalau korang travel untuk masa yang lama, mungkin lebih berbaloi ambil annual plan. Kalau travel sekejap je, single trip plan pun okay.

Check limit coverage

Setiap insurans ada limit coverage dia. Pastikan korang baca betul-betul dan faham apa yang dia offer.

Read Reviews

Tak salah tanya member atau baca review online. Kadang-kadang pengalaman orang lain boleh jadi panduan yang berguna untuk korang.

Kesimpulannya

Insurans ni bukan untuk kita je, tapi juga untuk keluarga kita. Kalau kita sakit atau apa-apa jadi, diorang juga yang akan terjejas. 

Jadi, jangan kedekut bila datang kepada insurans. Ingat, better safe than sorry!

Advertisements