Tips bercuti di Sabah – Korang patut tahu

Persediaan sebelum berpijak ke Sabah

Advertisements

Checklist Sebelum Terbang 

Sebelum korang nak bercuti di Sabah, ada beberapa perkara penting yang korang kena pastikan:

  • Passport dan dokumen perjalanan: Walaupun perjalanan dalam Malaysia, bagi korang yang dari Semenanjung atau Sarawak, pastikan IC atau passport korang valid. Tak perlu passport kalau korang warganegara Malaysia, tapi sentiasa bawa IC.
  • Penerbangan dan tempahan awal: Tempah tiket penerbangan korang awal untuk dapat harga terbaik. Keep an eye juga untuk promosi dari airlines macam AirAsia atau Malaysia Airlines.
  • Penginapan: Book penginapan korang awal, terutamanya jika korang nak pergi musim peak. Dari Airbnb hingga hotel, banyak pilihan yang ada.
  • Kesihatan: Check dengan klinik atau hospital untuk sebarang vaksin yang diperlukan. Dengue dan malaria adalah risiko di sesetengah kawasan, jadi ambil langkah berjaga-jaga.
  • Insurans perjalanan: Ini penting, guys. Insurans perjalanan boleh cover kalau ada kecemasan kesihatan atau kehilangan bagasi.

Tips bercuti di Sabah - Jalan jalan di sabah.
Artwork by RilekBrother.com

Apa yang patut korang tahu

Maklumat yang perlu di hujung jari

  • Cuaca: Sabah panas dan lembap, jadi bawa pakaian yang sesuai. Jangan lupa juga bawa payung atau poncho kerana hujan boleh turun bila-bila masa.
  • Bahasa: Bahasa Melayu dan Inggeris luas digunakan. Tapi, belajar beberapa perkataan dalam bahasa Kadazan atau Bajau boleh jadi bonus untuk berinteraksi dengan penduduk tempatan.
  • Mata Wang: Ringgit Malaysia (MYR) adalah mata wang di sana. Pastikan korang tukar duit sebelum sampai atau cari ATM bila sampai di Sabah.
Advertisements

Apa yang best di Sabah?

Gunung Kinabalu 

Puncak yang menjulang tinggi ini menawarkan pengalaman mendaki yang tidak terlupakan dengan pemandangan yang sungguh mempesonakan.

Advertisements

Pulau-Pulau Permai 

Dari Sipadan yang terkenal dengan dunia bawah airnya hingga ke Manukan yang sempurna untuk aktiviti snorkeling, pulau-pulau di Sabah memang best untuk pencinta laut.

Kebudayaan Kaya 

Rasai keunikan Sabah melalui festival-festival etnik, tarian tradisional, dan kampung-kampung warisan seperti Monsopiad Cultural Village.

Hidupan liar 

Di Sungai Kinabatangan, korang boleh menyaksikan pelbagai spesies unik Borneo seperti orangutan, gajah pygmy, dan banyak lagi dalam habitat semula jadi mereka.

Makanan tempatan 

Sabah terkenal dengan seafoodnya yang segar. Jangan lepaskan peluang untuk merasa hinava, sashimi ala Borneo, atau laksa Sabah yang menyelerakan.

Pasar kraftangan 

Cari cenderahati unik di pasar kraftangan tempatan; dari batik cantik hingga perhiasan mutiara, semuanya ada di sini.

Adventur lasak 

Untuk adrenalin yang tinggi, cubalah paragliding di Ranau atau white water rafting di Sungai Padas.

Setiap sudut Sabah ada cerita dan pengalaman yang menanti.

Dari puncak gunung hingga dasar laut, dari kepelbagaian budaya hingga kelazatan makanan, Sabah menjanjikan sesuatu yang best untuk semua orang!

Berjalan disabah memang seronok derr
Artwork by RilekBrother.com

Pergerakan di Sabah

Bebaskan diri korang dengan Kereta Sewa 

Kalau korang suka kebebasan untuk berhenti bila-bila masa dan menikmati pemandangan, menyewa kereta memang pilihan bijak. 

Ada macam macam syarikat kereta sewa yang boleh korang jumpa di lapangan terbang atau Google.

Pastikan korang bandingkan harga dan pilih yang sesuai dengan budget dan keperluan perjalanan korang.

Grab Car – Kemudahan di hujung jari 

Yes, ada banyak Grab kat sabah. Memang tersedia di Sabah dan ia menjadi pilihan yang popular sebab kemudahannya. Korang cuma booking dalam app je, Grab akan sampai ketempat korang. Simple. 

Lebih mudah daripada nak cari teksi, terutama jika korang tidak familiar dengan kawasan tu. 

Transport awam untuk pengalaman tempatan 

Untuk rasa lebih dekat dengan kehidupan penduduk setempat, korang boleh cuba naik bas atau teksi. 

Walaupun mungkin tak sekerap di kota-kota besar macam KL, ini adalah cara yang baik untuk berjimat. Cuma, korang mungkin perlu sedikit kesabaran menunggu dan merancang perjalanan dengan lebih teliti.

Agen travel – Patut ke tak? 

Nak lagi senang? 

Korang boleh pertimbangkan untuk guna servis agen travel lokal. Mereka boleh aturkan segala perjalanan, dari penginapan hingga transport. 

Ini bermakna korang tak perlu risau tentang aturan hari korang dan boleh focus pada menikmati percutian. 

Sesetengah pakej juga termasuk lawatan ke tempat-tempat menarik, jadi korang tak perlu pusing kepala nak plan segalanya sendiri. 

Tapi ingat, kebebasan untuk explore mungkin terhad sedikit sebab korang akan ikut jadual yang telah ditetapkan.

Tips Tambahan

  • Bandingkan harga dan pakej sebelum memilih mana-mana servis.
  • Baca review pelanggan lain tentang pengalaman mereka dengan agen travel atau syarikat sewa kereta.
  • Pastikan korang tahu tentang peraturan tempatan berkaitan penggunaan jalan raya jika memilih untuk memandu sendiri.
  • Sediakan plan B untuk perjalanan korang, terutama jika memilih untuk bergantung pada transport awam.
Makan beramai ramai di Sabah - Tips bercuti di Sabah bahh..
Artwork by RilekBrother.com

Barang wajib bawa

Jangan lupa pack barang-barang ini

  • Pakaian selesa: Baju nipis, seluar pendek, dan juga jaket sejuk kalau korang rancang nak ke Kundasang yang sejuk.
  • Kasut yang sesuai: Kasut hiking kalau nak mendaki, selipar untuk pantai.
  • Barang keperluan: Sunblock, ubat-ubatan asas, dan repellant serangga.
  • Kamera atau action cam: Nak rakam semua moment epik kan?

Kesimpulan: Siap sedia untuk merantau ke Sabah

Dengan persediaan yang rapi, korang akan dapat nikmati semua yang Sabah tawarkan tanpa stress. 

Dari pengalaman mencicipi makanan laut yang segar hingga melihat sunrise di puncak Gunung Kinabalu, semua ini memerlukan korang untuk bersedia dari segi fizikal dan mental.

Advertisements