Tips jika korang nak ke Thailand – Sawadikap

Kalau korang nak ke Thailand, ini beberapa tips yang boleh membantu korang. Thailand ni tempat yang best untuk jalan-jalan, tapi kena pastikan semua benda dah disiapkan dulu. Tak pasal pasal kena tahan dan kena balik pulak.

1. Dokumen penting: passport & visa

  • Passport: Pastikan passport korang valid untuk sekurang-kurangnya 6 bulan dari tarikh korang berangkat. Bawa passport lama kalau perlu. Just ready. Mana la tahu apa apa.
  • Visa: Untuk warganegara Malaysia, biasanya tak perlu visa untuk short stay. Tapi, selalu check info terkini sebelum pergi, ok?
Advertisements

2. Pengangkutan: kapal terbang vs bas

  • Kapal terbang: Kalau nak cepat dan selesa, kapal terbang adalah pilihan terbaik. Tapi, harga tiket mungkin lebih mahal. Tapi kalau dekat boleh je naik bas. Tak perlu sampai membazir kan.
  • Bas: Untuk budget yang lebih rendah, naik bas boleh jadi pilihan. Mungkin ambil masa yang lebih lama, tapi korang dapat jimat banyak!
Percutian di Thailand
Artwork by RilekBrother.com

3. Tempahan penginapan

  • Awal vs last minute: Tempah awal biasanya dapat harga yang lebih baik. Tapi, kadang-kadang ada deal last minute yang menarik juga. Ikutlah pada pakej yang korang amik.
  • Jenis penginapan: Pilih berdasarkan budget korang. Ada banyak pilihan dari hostel murah sampai hotel mewah. Semua ni korang boleh booking kat app booking.com. Kalau rilek rilek, amik hotel mahal, kalau nak jalan jalan, just booking hotel murah je.
Advertisements

4. Bawa barang keperluan

  • Pakaian sesuai cuaca: Thailand panas, jadi bawa pakaian yang selesa dan nipis.
  • Barang keperluan lain: Jangan lupa power bank, adaptor plug, dan barang peribadi penting lain.

5. Makanan dan minuman

  • Cuba makanan tempatan: Thailand terkenal dengan makanannya yang sedap. Jangan lupa cuba tom yum, pad thai, dan lain-lain! Pastikan halal dan dijamin selamat sebelum nak makan. Silap silap termakan katak, payah nanti.
  • Air minum: Minum air botol untuk mengelakkan masalah perut.
Advertisements

6. Komunikasi

  • SIM kad tempatan: Beli SIM kad tempatan untuk akses internet mudah dan murah.
  • Basa Thai asas: Belajar sikit-sikit perkataan Thai macam “Sawadee” (Hello) dan “Khob khun” (Terima kasih).

7. Keselamatan dan kesihatan

  • Insurans perjalanan: Ambil insurans perjalanan untuk perlindungan tambahan.
  • Kesihatan: Bawa ubat-ubatan asas dan pastikan semua vaksinasi korang up to date.

8. Adakah perlu bawa agent pelancongan?

  • Pelancongan bebas vs pakej pelancongan: Kalau korang selesa merancang sendiri, boleh travel tanpa agent. Tapi, kalau nak semua benda disusun dan mudah, pilih pakej pelancongan.

9. Duit dan pengeluaran ATM

  • Tukar duit di Malaysia vs Thailand: Bandingkan kadar tukaran uang dan pilih mana yang lebih menguntungkan.
  • ATM di Thailand: Ada banyak ATM, tapi waspada dengan caj transaksi dan kadar tukaran. Korang boleh je gunakan kad VISA macam Touch N Go atau BigPay atau bank korang sendiri. Tapi kena contact bank dulu untuk pengesahan yang korang boleh keluarkan duit kat ATM diluar negara.

10. Perjalanan dalam bandar dan antarabandar

  • Transport awam: Thailand ada sistem transport awam yang bagus, seperti BTS dan MRT di Bangkok.
  • Sewa kenderaan: Kalau nak lebih bebas, boleh sewa motor atau kereta. Ingat, di Thailand pemanduan di sebelah kiri!
  • Grab: Dekat Thailand memang ada Grab, cuma demand akan tinggi kat sana, so macam susah sikit nak dapat Grab.

11. Budaya dan adat

  • Hormati budaya tempatan: Jangan tunjuk kasar, terutama dalam kuil dan tempat suci. Hormat tu penting. Baru orang hormat korang.
  • Pakaian sopan: Pakai pakaian yang menutup bahu dan lutut bila masuk ke tempat-tempat ibadat. Jangan selamba je masuk tanpa tutup aurat.

12. Belanja dan shopping

  • Pasar malam dan pusat beli-belah: Thailand terkenal dengan pasar malamnya yang menarik dan pusat beli-belah yang besar. So korang memang kena ready duit yang banyak. Pastikan korang pandai bajet juga, kang tak cukup naye.
  • Tawar-menawar: Biasanya di pasar, korang boleh tawar-menawar harga. Jadi, jangan segan untuk cuba! Diorang pun akan ketuk korang sebab nilai Malaysia ni tinggi berbanding Thailand.

13. Aktiviti dan tarikan pelancongan

  • Tempat-tempat menarik: Ada banyak tempat menarik seperti pantai Phuket, kuil-kuil di Chiang Mai, dan kehidupan malam di Bangkok. Tapi pastikan korang selidik betul betul, contoh macam halal haram. Jangan korang main sebat je semua.
  • Aktiviti outdoor: Thailand juga terkenal dengan aktiviti seperti snorkeling, trekking, dan lain-lain.

14. Isu keselamatan

  • Jaga barang berharga: Sentiasa berwaspada dengan barang berharga dan elakkan bawa barang yang terlalu mahal. Jangan sampai ke rompak. Barang kemas jangan terlalu menonjol, jangan jadi orang jakun.
  • Jaga jaga dengan penipuan: Berhati-hati dengan tawaran yang “terlalu bagus untuk menjadi kenyataan”. Kalau ada yang offer dengan harga tak masuk akal, berhati hati, scam dimana mana.
  • Barang berharga: Jangan tinggalkan barang penting or bernilai di Hotel. Sentiasa bawa bersama sama.

15. Connectivity dan apps berguna

  • Apps penting: Muat turun apps seperti Grab untuk transport, Google Maps untuk navigasi, dan apps terjemahan bahasa. Zaman sekarang banyak app yang boleh bantu korang untuk travel.

16. Kecemasan dan bantuan

  • Nombor kecemasan: Ingat nombor kecemasan di Thailand dan kedutaan Malaysia di Thailand untuk kes kecemasan. Pastikan korang dah letak no kecemasan di HP korang. Apa apa berlaku orang boleh contact no kecemasan dalam HP korang. Kena setkan lah.

17. Tips tambahan

  • Bawa plastik kedap air: Berguna untuk melindungi barang elektronik korang, terutama kalau pergi waktu musim hujan.
  • Bawa mask: Kalau korang tak boleh bersesak sesak, rasa macam nak jaga kesihatan, elok lah pakai mask bila ke Thailand tu. Mencegah tu lebih baik kan. Simple.
  • Cek cuaca dan musim: Pastikan korang tahu musim apa yang sedang berlangsung, sama ada musim hujan atau musim panas.
Advertisements