Tips ke Langkawi – Jom kita bersedia

Langkawi adalah salah satu destinasi pelancongan yang popular di Malaysia, terkenal dengan pantai-pantai yang indah, hutan-hutan yang hijau, dan pelbagai aktiviti yang menarik.

Tapi sebelum korang pergi ke sana, ada beberapa perkara yang korang perlu tahu dan buat untuk memastikan pengalaman korang di sana menjadi lebih lancar dan menyeronokkan.

Jom kita tengok apa saja tips yang aku boleh kongsikan dengan korang.

Dokumen yang perlu ada

Walaupun Langkawi adalah sebahagian daripada Malaysia, korang tetap perlu ada dokumen yang sah untuk masuk ke sana.

Ini kerana Langkawi adalah sebuah pulau bebas cukai (duty-free island), jadi ada peraturan khas yang dikuatkuasakan oleh kerajaan.

Antara dokumen yang perlu ada adalah:

  • Kad pengenalan: Ini adalah dokumen yang paling penting yang korang perlu bawa. Kad pengenalan korang akan digunakan untuk menunjukkan identiti korang sebagai warganegara Malaysia dan juga untuk membuat tempahan penginapan, pengangkutan, dan aktiviti.

    Pastikan kad pengenalan korang masih sah dan tidak rosak.
  • Lesen memandu: Kalau korang nak menyewa motosikal atau kereta di Langkawi, korang perlu ada lesen memandu yang sah.

    Lesen memandu korang juga akan digunakan sebagai salah satu dokumen sokongan untuk masuk ke Langkawi. Pastikan lesen memandu korang masih sah dan tidak rosak.
  • Pasport: Ini adalah dokumen yang tidak wajib, tapi disyorkan untuk bawa.

    Pasport korang boleh digunakan sebagai dokumen sokongan yang lain untuk masuk ke Langkawi, terutamanya kalau korang datang dari luar negara.

    Pasport korang juga boleh digunakan untuk mendapatkan pelepasan cukai (tax exemption) untuk barang-barang yang korang beli di Langkawi. Pastikan pasport korang masih sah dan tidak rosak.
Advertisements

Cara ke sana

Cara paling mudah dan cepat untuk ke Langkawi adalah dengan menaiki kapal terbang.

Ada banyak penerbangan domestik dan antarabangsa yang terbang ke Langkawi setiap hari dari Kuala Lumpur, Penang, Johor Bahru, Singapura, dan lain-lain.

Korang boleh dapatkan tiket kapal terbang dengan harga yang berpatutan jika korang tempah awal atau cari promosi dari syarikat penerbangan.

Kalau korang nak jimat kos, korang boleh juga pergi ke Langkawi dengan menaiki bas atau kereta ke Kuala Perlis, Kuala Kedah, atau Penang, dan kemudian menaiki feri ke Langkawi.

Feri ke Langkawi beroperasi setiap hari dengan kadar yang berbeza-beza ikut pada musim dan destinasi. Korang boleh rujuk jadual dan harga feri ke Langkawi di laman web rasmi.

Penginapan

Langkawi offer pelbagai jenis penginapan yang sesuai dengan bajet korang. Ada hotel, resort, chalet, homestay, dan juga kampung. Tinggal nak pilih je.

Korang boleh pilih penginapan yang dekat dengan pantai, bandar, atau hutan ikut pada keselesaan korang. Korang boleh cari dan tempah penginapan korang melalui laman web seperti Agoda, Booking.com, atau Airbnb.

Pastikan korang baca review dan gambar penginapan korang sebelum korang buat tempahan.

Advertisements

Pengangkutan

Salah satu cara yang paling mudah dan murah adalah dengan menyewa motosikal atau kereta. Korang boleh menyewa motosikal atau kereta di lapangan terbang, jeti, atau bandar. Harga sewa motosikal atau kereta bergantung kepada jenis, saiz, dan musim.

Biasanya, harga sewa motosikal bermula dari RM25 sehari, harga sewa kereta bermula dari RM70 sehari.

Kalau korang tak nak menyewa motosikal atau kereta, korang boleh juga menggunakan perkhidmatan teksi atau Grab. Cuma teksi ni susah sikit la nak cari.

Tapi korang kena tahu yang teksi di Langkawi biasanya tak menggunakan meter, jadi korang kena tawar-menawar harga dengan pemandu teksi sebelum korang naik. Jangan dah naik baru nak tanya. Masak.

Harga teksi di Langkawi agak mahal berbanding dengan tempat lain di Malaysia, jadi korang kena bijak menawar.

Sebagai rujukan, korang boleh lihat kadar teksi di Langkawi. Untuk Grab, korang boleh gunakan aplikasi Grab untuk melihat harga dan membuat tempahan.

Tempat menarik

Langkawi banyak je tempat menarik yang best best korang boleh jalan.

Antara tempat menarik yang paling popular dekat Langkawi:

  • Langkawi Sky Bridge: Ini adalah jambatan gantung yang terletak di puncak Gunung Mat Cincang. Jambatan ini mempunyai panjang 125 meter dan ketinggian 660 meter dari paras laut.

    Dari jambatan ini, korang boleh menikmati pemandangan yang menakjubkan dari atas awan. Untuk ke sana, korang kena naik kabel kereta dari Oriental Village.

    Harga tiket kabel kereta adalah RM55 untuk dewasa dan RM40 untuk kanak-kanak.
  • Pulau Payar Marine Park: Ini adalah sebuah taman laut yang terdiri daripada empat pulau, iaitu Pulau Payar, Pulau Lembu, Pulau Segantang, dan Pulau Kaca.

    Di sini, korang boleh melihat pelbagai jenis hidupan laut yang cantik dan eksotik, seperti ikan badut, ikan pari, penyu, dan karang.

    Korang boleh menyelam, snorkeling, atau melihat dari bawah air melalui platform kaca. Untuk ke sini, korang kena naik bot dari Kuah Jetty. Harga tiket bot adalah RM200 untuk dewasa dan RM150 untuk kanak-kanak.
  • Underwater World Langkawi: Ini adalah sebuah akuarium yang terbesar di Malaysia, yang mempunyai lebih daripada 500 spesies hidupan laut dari seluruh dunia. Di sini, korang boleh melihat pelbagai jenis

Antara tempat menarik yang korang boleh lawati di Langkawi. Tentu korang tak akan bosan dan rasa rugi bila pergi ke sana.

Tapi, ada banyak je lagi tempat menarik yang korang boleh explore di Langkawi, seperti Pantai Tanjung Rhu, Telaga Tujuh, Makam Mahsuri, dan lain-lain.

Advertisements

Aktiviti yang boleh buat

Selain daripada melawat tempat menarik, korang juga boleh buat macam macam aktiviti yang seronok dekat Langkawi. Antara aktiviti yang korang boleh buat di Langkawi:

  • Island hopping: Ini adalah aktiviti yang paling popular di Langkawi, di mana korang boleh melawat beberapa pulau yang terletak berdekatan dengan Langkawi, seperti Pulau Dayang Bunting, Pulau Singa Besar, dan Pulau Beras Basah.

    Di setiap pulau, korang boleh mandi manda, berjemur, bersantai, atau bermain air. Korang juga boleh melihat haiwan-haiwan yang unik, seperti elang, monyet, dan biawak.

    Untuk buat aktiviti ini, korang kena naik bot dari Kuah Jetty atau Pantai Cenang. Harga tiket bot adalah RM35 untuk dewasa dan RM25 untuk kanak-kanak.
  • Jet ski tour: Ini adalah aktiviti yang sesuai untuk korang yang suka cabaran dan adrenaline.

    Dengan menaiki jet ski, korang boleh meluncur di atas air dengan kelajuan tinggi, sambil menikmati pemandangan yang cantik. Korang juga boleh berhenti di beberapa pulau untuk berehat atau berseronok.

    Aktiviti ini biasanya dikendalikan oleh pemandu pelancong yang berpengalaman, yang akan memberi korang arahan dan keselamatan.

    Harga sewa jet ski adalah RM250 untuk sejam, RM450 untuk dua jam, dan RM650 untuk tiga jam.
  • Parasailing: Ini adalah aktiviti yang membolehkan korang terbang di udara dengan menggunakan payung yang ditarik oleh bot.

    Dari ketinggian, korang boleh melihat pemandangan yang luar biasa, seperti laut, pantai, pulau, dan gunung. Aktiviti ini juga memberi korang rasa bebas dan ringan, seperti burung.

    Aktiviti ini sesuai untuk korang yang tidak takut ketinggian dan suka pengalaman baru.

    Harga parasailing adalah RM180 untuk seorang, RM300 untuk dua orang, dan RM400 untuk tiga orang.
  • Zipline adventure: Ini adalah aktiviti yang membolehkan korang meluncur dari satu pokok ke pokok yang lain dengan menggunakan tali dan harness.

    Di sepanjang perjalanan, korang boleh merasai sensasi dan keindahan alam semula jadi, seperti hutan, sungai, dan air terjun. Aktiviti ini juga memberi korang peluang untuk belajar tentang flora dan fauna yang terdapat di Langkawi.

    Aktiviti ini sesuai untuk korang yang suka aktiviti lasak dan menyukai alam semula jadi. Harga zipline adventure adalah RM199 untuk dewasa dan RM149 untuk kanak-kanak.

Tapi, ada banyak lagi aktiviti yang korang boleh cuba di Langkawi, seperti kayaking, banana boat, mangrove tour, dan lain-lain.

Korang boleh cari maklumat lanjut tentang aktiviti-aktiviti di Langkawi di laman web seperti Langkawi Online atau Langkawi Adventure.

Apa yang kena bawak

Sebelum korang pergi ke Langkawi, korang perlu pastikan korang bawa barang-barang yang penting dan berguna untuk korang.

Antara barang-barang yang kena bawak ke Langkawi adalah:

  • Pakaian: Bawa pakaian yang selesa, ringan, dan sesuai dengan cuaca dan aktiviti korang. Contohnya, bawa baju t-shirt, seluar pendek, selipar, topi, dan kacamata hitam.

    Jangan lupa bawa pakaian renang, tuala, dan beg plastik sekiranya korang nak mandi manda atau bermain air.

    Bawa juga pakaian yang sopan, selendang, dan kasut sekiranya korang nak melawat tempat-tempat bersejarah atau beragama.
  • Kosmetik: Bawa kosmetik yang sesuai dengan keperluan dan kesihatan kulit korang.

    Contohnya, bawa sabun, syampu, losyen, deodoran, dan ubat gigi. Jangan lupa bawa sunblock, pelembap, dan lip balm untuk melindungi kulit korang dari sinaran matahari yang terik.

    Bawa juga kosmetik yang ringan dan natural, seperti bedak, lipstik, dan mascara sekiranya korang nak bersolek. Bawa juga ubat-ubatan yang penting, seperti panadol, minyak angin, dan plaster sekiranya korang sakit atau cedera.
  • Kamera: Bawa kamera yang berkualiti dan sesuai dengan aktiviti korang. Contohnya, bawa kamera digital, DSLR, atau GoPro.

    amera ni akan membantu korang untuk mengabadikan kenangan dan momen-momen yang indah di Langkawi. Jangan lupa bawa bateri, charger, dan kad memori yang cukup untuk kamera korang.

    Bawa juga tripod, selfie stick, atau drone sekiranya korang nak ambil gambar atau video yang lebih menarik dan kreatif.
  • Duit: Bawa duit yang cukup dan selamat untuk korang guna di Langkawi. Duit ni akan digunakan untuk bayar kos penginapan, pengangkutan, makanan, aktiviti, dan beli-belah.

    Walaupun Langkawi adalah sebuah pulau bebas cukai, tapi korang tetap perlu ada duit untuk beli barang-barang yang korang nak atau perlukan.

    Bawa juga kad kredit, debit, atau ATM sekiranya korang nak guna kaedah pembayaran yang lebih mudah dan selamat.

    Pastikan korang tahu kadar pertukaran wang korang sekiranya korang bawa wang asing.
  • Beg: Bawa beg yang sesuai dengan barang-barang yang korang bawa dan aktiviti yang korang buat. Contohnya, bawa beg galas, beg tangan, atau beg roda.

    Beg ni akan memudahkan korang untuk menyimpan dan membawa barang-barang korang dengan selesa dan selamat.

    Bawa juga beg kecil, beg pinggang, atau beg sandang sekiranya korang nak bawa barang-barang yang penting dan ringan, seperti telefon, kamera, dompet, dan pasport.

    Bawa juga beg kalis air, beg ziplock, atau beg plastik sekiranya korang nak melindungi barang-barang korang dari air atau kotoran.

Ini adalah antara barang-barang yang kena bawak ke Langkawi. Tentu korang tak akan rasa susah dan rasa rugi bila bawa barang-barang ni.

Tapi, ada banyak lagi barang-barang yang korang boleh bawa ke Langkawi, seperti buku, muzik, permainan, dan lain-lain.

Korang boleh bawa barang-barang yang korang suka dan perlukan, asalkan korang bawa dengan bijak dan berhemah.

Apa yang kena buat

Sebelum korang pergi ke Langkawi, korang kena buat beberapa perkara yang penting dulu. Antara perkara yang korang kena buat sebelum pergi ke Langkawi:

  • Buat research: Buat penyelidikan tentang Langkawi, seperti sejarah, budaya, adat resam, dan bahasa.

    Penyelidikan ni akan membantu korang untuk memahami dan menghormati tempat yang korang lawati, dan juga untuk berkomunikasi dengan penduduk tempatan.

    Korang boleh cari maklumat tentang Langkawi di laman web, buku, majalah, atau rakan-rakan yang pernah pergi ke sana.
  • Buat perancangan: Buat perancangan tentang perjalanan korang ke Langkawi, seperti tarikh, tempoh, bajet, destinasi, aktiviti, dan jadual.

    Perancangan ni akan membantu korang untuk menentukan apa yang korang nak buat dan lihat di Langkawi, dan juga untuk menguruskan masa dan wang korang dengan baik.

    Korang boleh guna aplikasi, kalendar, atau buku nota untuk buat perancangan korang.
  • Buat tempahan: Buat tempahan untuk penginapan, pengangkutan, aktiviti, dan tiket yang korang perlukan untuk pergi ke Langkawi.

    Tempahan ni akan membantu korang untuk mendapatkan harga yang lebih murah, tempat yang lebih baik, dan servis yang lebih cepat.

    Korang boleh buat tempahan melalui laman web, telefon, atau ejen pelancongan yang dipercayai.
  • Buat persiapan: Buat persiapan untuk barang-barang yang korang nak bawa, dokumen yang korang perlu ada, dan kesihatan yang korang perlu jaga.

    Persiapan ni akan membantu korang untuk mengelakkan masalah, kesulitan, dan risiko yang boleh berlaku semasa perjalanan korang ke Langkawi.

    Korang boleh buat senarai semak, bungkus barang-barang korang dengan kemas, dan buat pemeriksaan kesihatan sebelum korang bertolak.

Ini adalah antara perkara yang kena buat sebelum pergi ke Langkawi. Tentu korang tak akan rasa stress dan rasa rugi bila buat perkara ni.

Tapi, ada banyak lagi perkara yang korang boleh buat sebelum pergi ke Langkawi, seperti belajar bahasa tempatan, minta nasihat dari orang yang pernah pergi, dan lain-lain.

Korang boleh buat perkara yang korang rasa perlu dan berguna, asalkan korang buat dengan betul dan berhati-hati.

Kesimpulan

Tapi, untuk menikmati perjalanan korang ke Langkawi dengan lebih baik, korang perlu tahu dan buat beberapa tips yang saya kongsikan dengan korang.

Tips ni akan membantu korang untuk memudahkan, memperkayakan, dan mempelbagaikan pengalaman korang di Langkawi.

Advertisements