Tips temuduga di syarikat besar

Korang nak temuduga di syarikat besar? Memang gempak la tu.

Tapi jangan ingat temuduga tu senang je, ada banyak benda yang korang kena buat sebelum, semasa dan selepas temuduga.

Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang ni memang layak, minat, dan sesuai dengan syarikat tu. Jadi, jom ikut tips ni, okay?

Sebelum Temuduga

Advertisements

Kaji syarikat dan panel temuduga

Korang kena tahu pasal syarikat yang korang nak masuk, macam apa dia buat, apa dia nak, siapa dia layan, siapa dia lawan, dan macam mana dia kerja.

Kalau boleh, cari jugak info pasal panel temuduga macam nama, jawatan, dan kepakaran dia. Benda ni penting sebab korang boleh tunjuk yang korang minat gila dan serius gila nak kerja dengan syarikat tu.

Lagipun, korang boleh guna info ni untuk jawab soalan yang kena ngam dengan apa yang syarikat tu nak. Collect information tu penting sebelum korang temuduga.

Photo by charlesdeluvio on Unsplash

Berlatih cara menjawab soalan temuduga

Korang kena ready untuk jawab soalan-soalan yang biasa ditanya dalam temuduga, macam kenapa korang nak kerja dengan syarikat tu, apa yang best dan tak best pasal korang, apa yang korang bangga sangat, dan macam mana korang handle masalah atau konflik.

Korang boleh google contoh soalan dan jawapan temuduga, atau minta member atau family untuk practice dengan korang.

Benda ni penting sebab korang boleh tunjuk yang korang confident, kompeten, dan berpengalaman.

Advertisements

Semasa Temuduga

Pakai pakaian yang sesuai dan profesional

Korang kena pakai pakaian yang kemas, bersih, dan selesa untuk temuduga. Jangan pakai baju yang terlalu ketat, terlalu longgar, terlalu cerah, atau terlalu gelap.

Pilih warna yang neutral, macam hitam, putih, biru, atau kelabu. Kalau boleh, elakkan pakai aksesori yang terlalu banyak atau mencolok.

Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang menghormati syarikat tu dan bersikap profesional.

Advertisements

Tiba awal dan bawa dokumen yang diperlukan

Korang kena datang awal, sekurang-kurangnya 15 minit sebelum temuduga. Lagi awal lagi bagus, supaya korang boleh rilek dan tak gelabah.

Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang berdisiplin, bertanggungjawab, dan menghargai masa. Lagipun, korang boleh guna masa tu untuk tenangkan diri dan lihat suasana tempat kerja.

Korang juga kena bawa dokumen yang diperlukan, macam resume, sijil, portfolio, dan kad pengenalan.

Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang bersedia dan ada bukti kemahiran dan pencapaian korang.

Beri salam, senyum, dan pandang mata

Korang kena beri salam, senyum, dan pandang mata dengan panel temuduga tu. Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang sopan, mesra, dan yakin.

Jangan cakap sambil pandang tempat lain!

Jangan lupa untuk ucapkan terima kasih dan jabat tangan dengan panel temuduga sebelum dan selepas temuduga.

Benda ni menunjukkan attitude dan orang suka kepada attitude yang bagus. So ingat, benda ni paling penting kalau nak kerja.

Jawab soalan dengan jelas, tepat, dan jujur

Korang kena jawab soalan yang ditanya dengan jelas, tepat, dan jujur. Jangan acah palatau.

Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang faham soalan, ada pengetahuan, dan tak menipu. Jangan jawab dengan ya atau tidak sahaja, tapi bagi contoh atau huraian yang berkaitan.

Jangan jawab terlalu panjang atau terlalu pendek, tapi berikan jawapan yang cukup dan padat. Jangan juga jawab dengan ragu-ragu atau berbelit-belit, tapi berikan jawapan yang pasti dan terus terang.

Jika korang tidak tahu jawapan, jangan pura-pura tahu, tapi korang jujur je dan katakan yang korang bersedia untuk belajar.

Photo by Christin Hume on Unsplash

Tanya soalan yang relevan dan menarik

Korang kena tanya soalan yang relevan dan menarik kepada panel penemuduga. Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang berminat, proaktif, dan ingin tahu.

Jangan tanya soalan yang sudah ada jawapan di laman web syarikat atau dalam iklan jawatan. Jangan juga tanya soalan yang terlalu peribadi atau sensitif kepada panel temuduga.

Tanya soalan yang berkaitan dengan kerja yang korang nak lakukan, cabaran yang korang akan hadapi, atau peluang yang korang akan dapat.

Benda ni boleh membantu korang mengetahui lebih lanjut tentang syarikat tu dan menilai sama ada korang sesuai dengan dia atau tidak.

Selepas Temuduga

Ucapkan terima kasih dan minta maklum balas

Korang kena ucapkan terima kasih kepada panel penemuduga dan minta maklum balas tentang prestasi korang.

Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang menghargai peluang yang diberikan dan ingin memperbaiki diri.

Jangan lupa untuk tanya bila korang boleh dapat tahu keputusan temuduga dan apa langkah seterusnya. Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang berminat dan komited dengan syarikat tu.

Hantar emel penghargaan dan pengesahan

Korang kena hantar emel penghargaan dan pengesahan kepada panel penemuduga dalam masa 24 jam selepas temuduga. Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang sopan, profesional, dan berkesan.

Dalam emel tu, korang kena ucapkan terima kasih lagi, ulang balik kenapa korang sesuai dengan jawatan tu, dan nyatakan yang korang menantikan keputusan temuduga.

Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang serius dan bersemangat dengan syarikat tu.

Bersabar dan bersedia untuk temuduga seterusnya

Korang kena bersabar dan bersedia untuk temuduga seterusnya, jika ada. Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang tabah, fleksibel, dan berdaya saing.

Jangan putus asa atau berputus harapan jika korang tak dapat jawapan segera atau jika korang kena lalui beberapa peringkat temuduga. Benda ni penting sebab korang nak tunjuk yang korang yakin, gigih, dan berdedikasi dengan syarikat tu.

Itu dia tips temuduga di syarikat besar yang aku nak kongsi dengan korang.

Aku harap korang dapat gunakan tips ni dengan baik dan berjaya dalam temuduga korang. Aku doakan yang terbaik untuk korang. All the best, okay?

Advertisements